Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Conductoare electrice-Generalitati


Conductoare electrice-Generalitati
Conductoare electrice-Generalitati

Elementele electrotehnice cu ajutorul carora se poate realiza transportul energiri electrice se numesc conductoare electrice.

Conductoarele electrice sunt caracterizate de doua marimi fizice importante :

-conductibilitatea electrica,care variaza cu temperatura,pentru cele mai multe dintre materiale.Ea reprezinta capacitatea materialelor de a permite transmiterea sarcinilor electrice si in general pentru conductoare ea descreste la cresterea temperaturii.Exceptie fac :carbunele si electrolitii,pentru care, la fel ca majoritatea nemetalelor conductibilitatea creste la ridicarea temoeraturii.

-rezistenta electrica, care este data de rezistenta propriu zisa a materialelor la transmiterea curentului electric.Unitatea de masura a rezistentei electrce este ohm-ul.

Rezistenta electrica se calculeaza cu ajutorul formulei :

R=U/I unde U este tensiunea electrica si se masoara in volti(V) si I este intensitatea electrica si se masoara in amperi (A).conform relatiilor daca legam o rezistenta de 6 ohmi la bornele unei baterii electrice de 12 volti,atunci prin aceasta rezistenta trece un curent de 2 amperi:R=U/I sau I=U/R,adica I=12/6=2.


Materialele care au o rezistenta electrica mare astfel incat intensitatea electrica sa fie egala cu valoarea 0,sau cat mai aproape de 0,fac parte din clasa izolatorilor si se folosesc la protectia conductoarelor ,cum ar fi  pvc,care se foloseste cel mai des,dar mai sunt si altele de exemplu : bachelita, anumite rasini ,hartia impregnata etc.

Conductoarele electrice se confectioneaza din materiale cu conductibilitate electrica mare :

-cupru,aluminiu,aur,argint,iar pentru protectia electrica, se imbraca in materiale electroizolante din pvc.

Conductoarele electrice le gasim in diverse instalatii electrice cum ar fi linii electrice de transportare a energiei electrice care pot fi de inalta tensiune si de joasa tensiune dar si in diverse instalatii de automatizari.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate