Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Reglajul primar de frecventa


Reglajul primar de frecventa
Reglajul primar de frecventa.

Reglajul primar de frecventa este reglajul automat, descentralizat, cu caracteristica statica al frecventei, repartizat pe un numar mare de grupuri generatoare, care asigura corectia rapida (in cel mult 30 de secunde) a diferentelor intre productie si consum, la o frecventa apropiata de consemn. OTS stabileste rezerva de reglaj primar minima care trebuie asigurata de fiecare unitate dispecerizabila. Aceasta trebuie sa fie incarcata automat de grupul generator in mai putin de 30 secunde la o abatere cvasistationara a frecventei de 200 mHz si trebuie sa poata fi mentinuta in functiune cel putin 15 minute, daca abaterea de frecventa se mentine. Banda de reglaj primar asigurata este intre +2% si +5%, respectiv intre -2% si -5%, din puterea nominala a generatoarelor.
Asigurarea prin mijloace proprii sau prin colaborarea cu alti producatori, a reglajului primar, conform solicitarii OTS, este o obligatie pentru toti producatorii de energie electrica. Fiecare grup generator trebuie sa fie dotat cu regulator automat de viteza (RAV), format dintr-un regulator de viteza si regulatorul de putere, pentru a asigura raspunsul adecvat la varietatile de frecventa. Toate turbinele grupurilor generatoare, trebuie sa raspunda comenzilor RAV.

La grupurilor generatoare termoelectrice trebuie sa functioneze bucla de reglaj sarcina care permite aplicarea regimului turbina conduce cazanul. La grupurile nucleare se aplica principiul reactorul conduce turbina.

Criteriile de calificare pentru asigurarea reglajului primar de frecventa, conform RET sunt:

a)   Grupul generator este dotat cu RAV rapid, pentru a asigura raspunsul la variatiile de frecventa in conditii normale de functionare;

b)   Grupul generator este capabil sa reactioneze la comenzile RAV, si sa aiba in functionare bucla de sarcina in regimul turbina conduce cazanul.

c)   Grupul generator este capabil sa incarce si sa descarce liniar in mai putin de 30 secunde toata rezerva de reglaj primar, la o abatere cvasistationara a frecventei de 200 mHz si sa mentina aceasta incarcare cel putin 15 minute daca se mentin conditiile perturbatoare si acest proces este repetabil ori de cate ori este nevoie.

d)  Valoare de consemn a frecventei RAV este ajustabila in domeniul 47,5 52 Hz.

e)   Statismul unitatii generatoare este cuprins intre 2% si 16% si este ajustabil la solicitarea OTS, in limitele permise de echipament.    Acesta este dat de relatia:

(1.24)

f)    Viteza de incarcare a unitatii generatoare este suficienta pentru asigurarea eficienta a reglajului primar;

g)   Zona de insensibilitate a RAV se incadreaza in 10 mHz;

h)   Banda de reglaj primar asigurata este intre +2% si +5%, respectiv intre -2% si -5% din puterea nominala a generatorului.

Reglajul secundar frecventa-putere.

Reglajul secundar este reglajul automat, coordonat al frecventei (in cazul functionarii izolate a SEN) sau al soldului SEN, cu corectia de frecventa (in cazul functionarii interconectate a SEN cu alte sisteme electroenergetice), cu ajutorul grupurilor generatoare dispecerizabile calificate, racordate la regulatorul central de frecventa-putere instalat la Dispecerul Energetic National.

Operatorul de Sistem stabileste zilnic, pentru fiecare interval orar, valoarea programata a frecventei de functionare in sistem, avand in vedere corelarea orei sincrone cu ora astronomica. Aceasta valoare devine valoarea de consemn pentru reglajul secundar de frecventa-putere. La functionarea interconectata a SEN, Operatorul de Sistem respecta conventiile de functionare in paralel referitoare la reglajul frecventei si programarea rezervei conform principiilor de siguranta si solidaritate din sistemul interconectat. Sarcina stabilirii valorii de consemn pentru reglajul secundar frecventa-putere, revine organizatiei care coordoneaza functionarea sistemelor interconectate.Rezerva de reglaj secundar are rolul de a readuce frecventa si soldul puterii de schimb cu celelalte sisteme la valoarea programata si de a participa la refacerea rezervei de reglaj primar.

Criteriile de calificare pentru asigurarea reglajului secundar frecventa-putere ale producatorilor cu grupuri generatoare dispecerizabile sunt:

a)   Grupul generator este racordat la regulatorul central de frecventa-putere;

b)   Grupul generator este capabil sa-si modifice puterea livrata in mod continuu intr-o plaja de cel putin 10% din puterea nominala ori de cate ori este nevoie, la comanda regulatorului secundar frecventa-putere aferent;

c)   Viteza de variatie a sarcinii poate fi modificata la dispozitia DEN, in limitele declarate la calificare;

d)  Grupul generator poate functiona simultan in reglaj primar si secundar (are in functiune bucla de putere cu corectii de frecventa) si la dispozitia DEN functioneaza in acest regim. Valoarea statismului din bucla de frecventa se va seta la valoarea decisa de Operatorul de Sistem.

e)   Grupurile termoenergetice functioneaza in reglaj de putere (reglaj secundar putere-frecventa) in regim turbina conductoare;

f)    Exista mijloace de masurare si control a energiei electrice active produse in interiorul benzii de reglaj secundar pe fiecare grup si centrala.

Producatorii cu grupuri termoenergetice, pentru calificare prezinta schemele de realizare a buclei de sarcina bloc, cu detalierea regimului turbina conducatoare, schema functionala a regulatorului de viteza cu evidentierea reglajului de putere, schemele principalelor bucle de reglare (apa alimentare, combustibil, aer ardere,temperaturi) parametrii de acces ai regulatoarelor si constantele de timp de intarziere ale partii termo-mecanice.

Pentru grupurile energetice noi sunt prevazute urmatoarele cerinte:

Timpii de pornire;

Numarul de cicluri de pornire si oprire ale grupurilor (circa 200 de porniri si opriri pe an pentru fiecare grup);

Puterea minima tehnica a unui grup in functiune continua nu trebuie sa depaseasca 40% din puterea nominala;

Cazanul de abur si circuitele sale de reglaj, nu trebuie sa exercite nici un fel de perturbatii suplimentare asupra puterii si vitezei;

Grupurile generatoare noi trebuie sa fie capabile sa se separe de SEN din orice punct de functionare din diagrama P-Q a generatorului electric si sa functioneze cu alimentarea serviciilor proprii cel putin o ora si in conditiile de insularizare peste minimul tehnic cel putin trei ore, in vederea restaurarii functionarii SEN. Fac exceptie grupurile cu turbina cu gaz si cele cu contrapresiune.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate