Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Regimurile de functionare, bilantul de puteri si randamentul


Regimurile de functionare, bilantul de puteri si randamentul


Regimurile de functionare, bilantul de puteri si randamentul

1. Cuplul electromagnetic dezvoltat cand masina este cuplata la reteaDaca tensiunea retelei U si t.e.m. E0 a generatorului au aceeasi pulsatie w1, se pastreaza relatia:

E0=U+RI+jx0I+jxaI=U+RI+jxsI


Avand in vedere ca la masina sincrona rezistenta R si reactanta x0 sunt mici fata de reactanta xs, iar in relatia U+RI+jx0I=E=E0+Ea se poate considera U E si ecuatia E0=U+RI+jx0I+jxaI=U+RI+jxsI devine E0 U+jxsI.Cu aceste simplificari diafragma de fazori si puterea electromagnetica a motorului sincron trifazat se aproximeaza cu:

Pe 3EIcosj 3UIcosj2. Definitia regimurilor de generator si motorConsiderand ca rotorul masinii W W1, E0 are pulsatia w=pW W1, unghiul intre q, definit de reactia indusului variaza continuu iar cuplul electromagnetic dat de relatia:

Pe (3UE0/xs)sinq

Me=Pe/W1 (3E0/W1xs)sinq

Este un cuplu alternativ, deci cu valoare medie nula. Astfel ne dam seama ca motorul sincron nu dezvolta un cuplu electromagnetic decat atunci cand W W1, adica rotorul are turatia de sincronism impusa de pulsatia w1 a retelei la care este cuplata masina. Daca motorul sincron functioneaza pe retea proprie ca generator, acesta impune si frecventa retelei alimentate. Din aceasta cauza, cuplul electromagnetic al motorului sincron se mai numeste "cuplu sincron".

Daca masina cuplata la retea functioneaza in regim de generator, adica da energie activa in retea, trebuie sa fie antrenata de un motor primar care sa conduca la cresterea unghiului intre q, definit la relatia indusului si Pe 0, din relatia:

Pe (3UE0/xs)sinq

Me=Pe/W1 (3UE0/W1xs)sinq


In regim de generator, campul rezultat este declarat in urma campului inductor. Daca q=0, motorul nu da si nu primeste energie activa. Daca la arborele masinii apare un cuplu rezistent, care tinde sa scada turatia rotorului, axa polului rotoric ramane in urma fata de axa polului campului rezultant, deci q=0, apare un cuplu sincron, motorul primeste energie activa de la retea si dezvolta un cuplu mecanic la arbori. In acest caz, acesta functioneaza in regim de motor. Cand masina este cuplata la retea, dar nu se schimba putere activa cu ea, deci q=0, dar poate da sau primi energie reactiva, se spune ca functioneaza in regim de compensator.3. Bilantul de puteri active si randamentulSchimbul de energie a masinii sincrone cu reteaua la care este conectata depinde, cum s-a aratat, de regimul sau de functionare.

Puterea utila poate fi activa la motor, activ-reactiva la generator si complet reactiva la compensator.

Randamentul unui motor fiind definit de puterile active- primita P1 si cedata P2- se va urmari relatia dintre aceste puteri si pierderile de putere activa din motor. Ca orice motor rotativ, cel sincron are pierderi mecanice P v - de frecare si de mutilatii, pierderi in circuitul magnetic al indusului PFe1 - datorita variatiei in timp a fluxului magnetic, pierderile in infasurarea trifazata a indusului Pw=3RI2 si pierderi in infasurarea de excitatie Pex=ReFe2.

Randamentul, trebuie precizat pentru un anumit factor de putere.

Reprezentarea schematica a bilantului de puteri active, conduce si la relatiile randamentului hG - pentru generator si hM - pentru motor:

hG=P2/P1=P2/(P2+ap

3UIcosj 3UIcosj+Pw+PFe+P v(+Pex)

hM=P2/P1=(P1-ap)/P1=

3UIcosj-Pw-PFe-P v(-Pex)/ 3UIcosj

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate