Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» PROTECTIA DE DISTANTA


PROTECTIA DE DISTANTA
PROTECTIA DE DISTANTA

Protectia de distanta este prevazuta si montata in retelele de inalta tensiune 110, 220,     400 kV cu noduri, cu surse din mai mult de doua directii, precum si in retelele buclate. In cadrul acestor retele (care compun sistemul energetic), lichidarea defectelor trebuie facuta cat mai rapid, deoarece apar solicitari termice si dinamice mari precum si pericolul pierderii stabilitatii de aceea trebuie facuta doar izolarea zonei defecte. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia


D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatare

A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 – Rolul protectiei

Releele de distanta si implicit protectia de distanta constituie la ora actuala elementul de baza, utilizat in schemele de protectie a liniilor interconectate de inalta tensiune. Protectia de distanta, pentru masurarea impedantei de defect, foloseste montajul numit balanta electrica. Deci, pentru ca elementul de masura a impedantei de defect sa actioneze, este necesar ca impedanta masurata la locul de instalare (data de tensiunea si curentul cu care este alimentat releul), sa fie mai mica decat valoarea calculata si fixata pe releu.

Figura 21

Principalele avantaje ale protectiei de distanta in comparatie cu alte tipuri de protectii consta in:

dependenta redusa a sensibilitatii fata de regimul de functionare a retelei;

deconectarea defectelor cu o temporizare cu atat mai mica cu cat acestea se produc mai aproape de locul instalarii releului;

delimitarea cu suficienta precizie a zonelor protejate;

releul de distanta are posibilitatea masurarii impedantei, de la locul de instalare pana la cel cu defect (scurtcircuit).

El compara in mod succesiv aceasta valoare cu niste impedante reglate pe releu. Aceste impedante reflecta de fapt lungimea zonelor protejate, esalonate de regula in trei – patru trepte.

Releul de distanta actioneaza la scaderea impedantei supravegheate, sub valoarea impedantei reglate pe el, pentru treapta respectiva.

Daca valoarea impedantei masurata este mai mica decat valoarea impedantei reglate pentru treapta I, releul va comanda declansarea in aceasta treapta instantaneu (fara temporizare). In mod asemanator, daca valoarea impedantei masurate este mai mare decat valoarea reglata pentru treapta I, dar mai mica decat valoarea impedantei reglate pentru treapta a II–a, releul va comanda declansarea in treapta II–a, cu o mica temporizare. In acelasi mod se petrec lucrurile si in cazul treptei a III-a sau a IV–a, cu cresterea timpului de declansare.

In compunerea unui releu de distanta intra mai multe elemente care concura la buna functionare:

elementele de pornire (de demaraj) – sesizeaza aparitia defectului in retea, acestea pot fi relee de minima impedanta sau relee maximale de curent. La aparitia defectului, acest element determina pornirea intregii scheme a releului

elementul de masura a impedantei – trebuie sa stabileasca zona in care se gaseste defectul, pentru a fi lichidat in timpul corespunzator conditiilor de selectivitate;

elementul directional – este alimentat cu marimi corespunzatoare naturii defectului si fazelor afectate, determinand directia defectului spre elementul protejat (spre linie) sau in spate (spre bare);

elementul de timp – are rolul de a micsora treptat impedanta pe care o masoara organul de masura si pe care o compara cu impedanta reglata;

elementul de blocaj la pendulatii – de obicei blocheaza actionarea treptei I, la aparitia pendularilor de putere in sistem, astfel sa preintampine actionarile false ale protectiei de distanta.

a.2 – Zona de actionare - Protectia de distanta asigura selectivitatea in retelele de inalta tensiune cu un grad de complexitate a configuratiei. Actioneaza corect la scurtcircuite polifazate cu/fara pamant si la scurtcircuite monofazate, pe linie, respectiv pe racorduri cu linia in trepte de impedanta si trepte de timp. Treptele de impedanta sunt stabilite in principiu:

treapta I 80 % din lungimea liniei cu posibilitate de prelungire a treptei cu 135; 150 % din lungimea liniei. Actionarea protectiei la defecte monofazate ori trifazate in treapta I, are posibilitatea functionarii RAR monofazat, RAR trifazat ori RAR monofazat – trifazat;

treapta II–a. 120 % din lungimea liniei;

treapta III-a. 180 % din lungimea liniei;

Toate trei treptele sunt directionate.

treapta IV- a. poate fi directionata ori nedirectionata.

a.3 – Modul de aplicare. Liniile electrice de inalta tensiune 110, 220, 400 kV. Releele de distanta cele mai folosite in sistemul energetic sunt :

relee de distanta de provenienta Cehoslovaca, gama releelor D112; D115 etc.;

relee de distanta de provenienta EAW RD 110 + Q 3 etc.;

relee de distanta de provenienta ICEMENERG – Bucuresti PD 3/2.

Protectia de distanta PD3/2 este realizata cu trei trepte spre linie si doua trepte spre bare (in spate).

Denumirea principalelor componente din releele de distanta.


RD110 + Q3 D115 PD3/2

elementele de pornire – Ar As At Ao/Ar As At Ao ZMr ZMs ZMt An Pr Ps Pt PoBr Bs Bt Bo/ P N X M2 Jr Js Jt 1n R S T O

elem. de mas. Imped. Z M Z

elem. directional     Q SM DF- DS

releul de timp     T TM T

blocaj la pendulatii     Pk SW- SJ Rt1p

relee finale de actionare     E1 E2 V E

a.4 – Modul de racordare releele de distanta sunt racordate la:

a – pentru masura

circuitele secundare ale reductoarelor de curent de pe linie aflate in celula liniei de inalta tensiune;

circuitele de tensiune ale grupului de masura (de tensiune) de pe barele statiei, ori ale grupului de masura de pe linie.

b – pentru actionare

curentul continuu operativ 220 V;

circuitele de semnalizare;

circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza instantaneu in treapta I si temporizat in treapta a II-a, a III-a, a IV-a, la:

semnalizare pe fiecare treapta cat si actionarea finala;

comanda declansarea intrerupatorului (monofazat ori trifazat functie de natura defectului), pornirea si actionarea RAR –lui;

comanda pornirea DRRI;

comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care lucreaza protectia

Protectia va actiona in urmatoarele conditii:

- scurtcircuite polifazate cu/fara pamant, scurtcircuite monofazate produse pe linie, la o distanta pentru care impedanta este mai mica decat valoarea stabilita pe releu.

Releul isi inchide contactele si comanda declansarea intrerupatorului.

Scurtcircuitele produse la o distanta mai mare nu conduc la declansare.

Se poate spune ca, dupa cum releele maximale de curent compara curentul de defect cu o valoare reglata si comanda declansarea, daca aceasta este depasita, releele de impedanta (de distanta) compara impedanta liniei, pana la defect, cu o anumita impedanta calculata si reglata, comanda declansarea daca impedanta scade sub aceasta valoare.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri.

Verifica starea de fapt a protectiei liniei cu toate semnalizarile aferente. Analizeaza regimul anormal de functionare si momentul cand a lucrat protectia, regim determinat de retea.

Citeste si noteaza toate semnalizarile aparute pe panoul de semnalizari centrale cat si toate semnalizarile aferente celulei si interne releului de distanta (prin steguletele cazute). Se vor verifica si nota toate releele complexe care au dispozitive proprii de semnalizare la celelalte panouri de protectii.

Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident, semnalizarile aparute, cat si rezultatul analizei la prima investigare.

Actioneaza in continuare conform dispozitiilor DH.

Figura 22


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate