Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Norme de tehnica a protectiei muncii, igiena muncii si de prevenire si stingere a incendiilor avute in vedere in cazul repararii si intretinerii aparatajului electric de pe locomotiva


Norme de tehnica a protectiei muncii, igiena muncii si de prevenire si stingere a incendiilor avute in vedere in cazul repararii si intretinerii aparatajului electric de pe locomotiva
Norme de tehnica a protectiei muncii, igiena muncii si de prevenire si stingere a incendiilor avute in vedere in cazul repararii si intretinerii aparatajului electric de pe locomotiva

1. Conditii generale cu privire la protectia muncii in timpul lucrului pe    locomotive

1.2. Norme generale de protectie a muncii
Condittiile specifice in care se desfasoara munca la reviziile tehnice cer din partea personalului care executa lucrari de pregatire a locomotivelor, pe langa atentie si calm, rapiditate, precizie si respectarea intocmai a normelor de tehnica a securitatii muncii, cum ar fi:

- personalul care lucreaza in aceste conditii trebuie sa se prezinte la serviciu numai in stare normala (sanatos, odihnit si fara sa fi consumat in prealabil bauturi alcoolice) ;

- inainte de inceperea lucrului sa verifice daca : instalattiile, masinile si utilajele, sculele, dispozitivele si echipamentele pe care le vor folosi sunt in stare buna. Nu le vor utiliza pe acelea care nu prezinta securitate deplina in timpul lucrului.

- sa ingrijeasca de intretinerea si curatenia locului de munca, a incaperilor in care isi desfasoara activitatea precum si buna functionare a instalatiilor, masinilor, utilajelor si a sculelor pe care le folosesc ;

- sa aduca la cunostinta sefilor ierarhici defectele existente la instalatii, masini, utilaje sau scule si sa ceara sa fie luate masuri pentru inlaturarea lor ;

- sa foloseasca efectiv si corect in timpul lucrului echipamentul de protectie prevazut in normativ pentru locul de munca;

- sa urmareasca modul in care sunt respectate N.P.M. de catre colegii de munca iar in caz de abateri sa atraga atentia celui avizat si sa instiinteze pe conducatorul procesului de munca iar daca este cazul sa acorde primul ajutor celor accidentati.

Personalul are obligatia sa aduca la cunostinta conducatorului procesului tehnologic despre accidentele sau avariile produse.

In afara indatoririlor enumerate, conducatorii de unitati pot stabili pentru personalul din subordine in cadrul legislatiei in vigoare care sa conduca la imbunatatirea conditiilor de munca si la eliminarea pericolului de accidente si de imbolnaviri profesionale.

1. Norme despre starea si manipularea sculelor

Folosirea sculelor defecte sau necorespunzatoare provoaca accidente de munca. De aceea organizarea sculariilor si iintretinerea lor in stare buna este obligatia personalului conducator.

Astfel, uneltele de mana de orice categorie se folosesc numai daca sunt in stare buna.

Mesele si bancurile trebuie sa fie cu fata neteda, fara aschii. Tabla care eventual le acopera trebuie sa fie in stare buna, fara rupturi.

Este interzisa intrebuintarea uneltelor cu maniere noduroase, crapate, sparte, prinse cu sarma ori legate cu sarma sau sfoara.

Fiecare unealta trebuie sa fie fixata in coada.

Cheile care au profilul deformat cat de putin sau sunt crapate trebuie scoase imediat din uz.

Sculele manuale si uneltele pentru masini trebuie sa fie confectionate din materiale corespunzatoare avand rezistenta ceruta si indeplinind toate conditiile de siguranta la lucru.

Locurile de lucru la banc trebuie sa fie despartite intre ele cu o plasa de sarma de un metru inaltime.

1.4 Echipamentul individual de protectie si lucru

Dotarea personalului cu echipament de protectie si lucru precum si stabilitatea sortimentelor, se fac in raport cu factorii de risc in conformitate cu “Normativul cadru de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie” si a “Normativul intern de acordare si utilizare a echipamentului individual de protectie si lucru”, anexa la contractul colectiv de munca.

Personalul din unitatile de intretinere si reparatii utilaj si cale ferata are obligatia sa utilizeze si sa intretina echipamentul individual de protectie a muncii din dotare.

Conducatorul locului de munca trebuie sa verifice modul de dotare a subordonatilor cu rechizite, dispozitive, scule si echipament de protectie si lucru necesar corespunzator factorilor de risc specifici activitatilor repartizate.

In scopul evitarii cazurilor de electrocutare,lucratorii cu atributii de exploatare si reparare trebuie sa fie instruiti,sa cunoasca nsi sa respscte prezentele instructiuni,de asemenea sa pretinda respectarea lor si de catre alte persoane.

Echipele de locomotiva si lucratorii care repara locomotivele trebuie sa fie instruiti si sa cunoasca toate masinile si aparatele electrice.

Se vor respecta intocmai prevederiile din instructiile de exploatare,in privinta manipularii aparatelor sub tensiune.

Carcasele aparatelor electrice,care pot fi atinse,trebuie puse la pamant.

Raspunderea pentru starea buna a legaturilor la pamant revine angajatilor respectivi din sectorul de reparatii din depou.

In timpul reviziei sau oricarei reparatii pe locomotiva,se scoate maneta inversorului de mers si se atarna in loc placa avertizoare.

Verificarea dupa reparatie a circuitelor electrice trebuie sa se ezecute numai in prezenta si sub controlul maistrului sau a sefului de depou in tura.

In timpul circulatiei trenului,usile cabinei locomotivei din care se conduce trenul trebuie sa fie inchise dar nu incuiate.Accesul in aceasta cabina este permis numai pentru echipa de locomotiva de serviciu sau pentru organele superioare,care prezinta autorizatie in acest scop.

Coridoarele de trecere si cabinele mecanicului,in timpul cat locomotiva este in miscare,trebuie sa permita circulatia normala,interzicandu-se depozitarea de orice obiecte in aceste spatii.

Usile de la camera de tensiune trebuie sa aiba instalatiile de blocare in buna stare.

Se interzice folosirea de manete si chei de zavorare etc.,altele decat cele care apartin de locomotiva respectiva.

Se interzice deconectarea sau anularea prin mijloace mecanice sau electrice a oricarei instalatii de blocare sau de protectie.

Fiecare locomotiva trebuie sa fie dotata cu urmatoarele mijloace de protectie,pentru pastrarea carora se atribuie locul corespunzator:

- doua perechi de manusi de cauciuc.

- doua stangi izolante pentru punerea la masa.

- doua covoare de cauciuc.

- centura de siguranta pentru revizia aparaturii de pe acoperis.

In cabinele mecanicului,instalatiile de incalzire,ventilatie si resourile de incalzit trebuie sa fie in buna stare.

Introducerea locomotivei pe canal in depouri sau in punctele de intoarcere si scoaterea locomotivei de pe canal se va executa numai pe bazasemnalelor date de seful de depou in tura sau de revizorul de locomotiva,avand linia libera.

Deschiderea si inchiderea portilor depoului pentru introducerea si scoaterea locomotivei se face la indicatie si sub supravegherea sefului de depou in tura sau a revizorului de locomotiva.

Se interzice categoric trecerea sau stationarea oricarei persoane in dreptul portilor,in timpul introducerii sau scoaterii locomotivei din depou.2. Organizarea preveniri si stingeri incendiilor la locul de munca

La toate locurile de munca este obligatoriu sa se organizeze si sa se desfasoare o activitate permanenta pentru prevenirea si stingerea incendiilor.

Aceasta organizare consta in:

- intocmirea planului de depozitare a materialelor inflamabile;

- dotarea corespunzatoare cu mijloacele de prevenire si stingere a incendiilor, precum si intretinerea acestora in stare perfecta;

- organizarea anuntarii si constituirea ecipajelor de stingere;

- marcarea cu inscriptii si indicatoare de securitate.

Cu personalul din echipele de stingere a incendiilor insarcinat sa actioneze cu mijloacele initiale de interventie, periodic se executa demonstratii practice cu mijloacele de stingere a incendiilor.

Stingatoarele si vasele de apa trebuie ferite de inghet.

Nisipul destinat pentru stingerea incendiilor trebuie sa nu fie umed sau sa contina materiale cu dimensiuni mari.Lazile cu nisip se vor acoperi cu capace.

Se interzice golirea scrumierelor si vaselor in cosuri de hartie sau in alte locuri in care exista materiale combustibile.

Bibliografie

Virgil Jidveianu. - Manualul electricianului de locomotive diesel

Octavian Udriste. electrice si electrice, Editura Didactica si

Pedagogica Bucuresti,1972

Stefan Dinu - Manualul lacatusului mecanic de locomotive,

Emil Zglavuita Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti,1973

Mihai Tighiliu - Locomotive Diesel.Constructia,Calculul si

Eugen Popovici repararea,volumul I

Mihai Tighiliu    - Locomotive Diesel.Constructia,Calculul si

Eugen Popovici repararea,volumul II

Nicolae Mihailescu - Norme specifice de protectie a muncii pentru

transporturi de cale ferata 1007/2000

Stefan Dinu - Norme de tehnica a securitatii in transporturi

si telecomunicatii, Editura Transporturi si

telecomunicatii, 1962
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate