Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
MEMORIU TEHNIC - Instalatii electrice CASA FAMILIALA


MEMORIU TEHNIC - Instalatii electrice CASA FAMILIALA


MEMORIU TEHNIC

Instalatii electrice -

Investitie: CASA FAMILIALA D+P+MAmplasament:

Beneficiar:

Faza de proiectare: PT+DE

Proiectant de specialitate:   

GENERALITATI

Proiectul a fost elaborat pe baza planurilor de arhitectura precum si pe baza urmatoarelor normative si STAS-uri in vigoare: I 7/02 -'Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice cu tensiuni pana la 1000 V c.a si 1500 V c.c.', STAS 2849, STAS 6646/1-3, STAS 6865, STAS 6990, SR CEI 598-2-22, NP 061-02, I20-00etc.

Cladirea este o constructie noua compusa din D+P+M.

Alimentarea cu energie electrica al imobilului se va realiza din firida de bransament aflata pe proprietatea beneficiarului. Din firida de bransament se va alimenta tabloul electric TE montat la intrarea in imobil, respectiv in zona de trecere a acestuia. Din tablou se vor alimenta toti receptorii. Racordul va fi proiectat si executat de catre S.C. ELECTRICA S.A. Cluj sau o firma agreata de FRE Cluj pentru executia acestui gen de lucrari. Firma va tine cont de solutiile date de S.C. ELECTRICA S.A. Cluj in avizul dat pentru executarea lucrarilor de racordare.

Obiectivul are categoria de importanta__C__ si siguranta la foc__II___.

SOLUTII TEHNICE

Instalatia electrica se compune din :

- instalatia de iluminat interior

- instalatia de prize monofazate

- instalatia de paratraznet

- instalatia de priza de pamant

Prezentul proiect nu contine si proiectul de bransament. Protectia circuitelor se va face cu intreruptoare automate. Protectia circuitelor de iluminat si de prize s-a facut cu intrerupatoare automate de 10 si 16A.

APARATE DE ILUMINAT - conf. NP-061-02

In toate incaperile se vor monta aparate de iluminat cu lampi cu incandescenta de tip aplica de tavan sau de perete, cu exceptia garajului in care vor fi montate doua aparate de iluminat cu tuburi fluorescente de tipul FIPAD 2x58W. In living se monteaza o aplica de tavan de tip AT 2x100W. In dormitoare se monteaza aplice de tavan de tipul AT 100+75W pentru a se asigura doua nivele de iluminat prin intermediul comutatorului montat la intrarea in dormitor. In bai pe langa aplica de tavan cu grad de protectie IP 54. In bucatarie si in locul de luat masa vor fi montate aplici de tavan AT 75W. La intrarea in imobil si pe terasa acestuia vor fi amplasate aparate de iluminat de tipul AP 75W avand gradul de protectie IP 54.

INSTALATIA DE PRIZE MONOFAZATE

S-a prevazut o retea de prize monofazate cu contact de protectie. In camera de zi si dormitoare

s-au prevazut prize in zona patului si pentru alimentarea altor receptori. Prizele din imobil se vor monta la cota +0,30m deasupra pardoselii finite. Exceptie fac doar prizele din bucatarie care vor fi pozate la 0,10-0,20m deasupra blatului de lucru.

INSTALATIA DE PARATRAZNET

Instalatia de paratraznet se va realiza cu un dispozitiv de amorsare, tip PDA. Se va folosi un singur dispozitiv, care se va monta pe o tija de 1m. Unul dintre avantajele acestui dispozitiv este ca va avea doar o coborare. Priza de pamant se va lega la instalatia de paratraznet prin intermediul piesei de separatie.

Valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant se va masura si daca valoarea obtinuta nu este sub 1 W priza de pamant artificiala se va imbunatati prin adaugarea de noi electrozi astfel incat valoarea rezistentei de dispersie sa fie sub 1 W Este necesar un nivel de protectie normal (IV).

PRIZa de pamant

Priza de pamant va fi realizata din:

electrozi verticali din teava de otel cuprat de F2 1/2' l=3,0m, distanta d=2l=6m, ingropati la 0,80m de la cota solului

electrozi orizontali din platbanda de OlZn de 40x4mm, l=6m, ingropati la 0,80m de la cota solului, legatura intre electrozii verticali

Valoarea rezistentei la dispersie a prizei de pamant trebuie sa fie sub 1W. Schema de legare va fi de tip TN-S. Protectia prin instalatii de legare la PE se foloseste impotriva electrocutarilor prin atingere indirecta in instalatii electrice cu tensiuni nominale pana la 1000V exclusiv. Electrozii vor fi asezati in linie dreapta iar legatura intre ei se va face printr-o platbanda de otel zincat    40x4mm.

Electrozii verticali se vor introduce prin batere sau presare, evitandu-se vibrarea acestora. La introducerea acestora in gauri forate pamantul de umplutura trebuie de asemenea batut. Electrozii nu vor avea acoperiri de vopsea, gudron etc. Prizele de pamant nu trebuie dispuse in apropierea unor gropi cu fecale sau chimicale care accentueaza actiunea coroziva a solului. De asemenea se vor evita drumurile si apele curgatoare sau stagnante.

La priza de pamant se vor lega toate elementele conductive care nu fac parte din circuitele curentilor de lucru, dar care ar putea intra accidental sub tensiune. Dupa realizarea prizei de pamant se va trece in mod obligatoriu la masurarea rezistentei la dispersie inaintea legarii oricaror echipamente. Daca aceasta valoare va fi peste 1W se va imbunatatii priza de pamint pana se ajunge la o valoare de < 1W

La executarea instalatiei se vor respecta cu strictete masurile prevazute in Normativ I 7/02 si Normativul Republican de Protectia Muncii. Toate elementele metalice care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care pot ajunge in mod accidental sub tensiune, se vor lega la priza de pamant.

DISTIBUTIA SI TABLOUL ELECTRIC

Instalatia electrica interioara de alimentare a tabloului electric de la parterul cladirii se va executa cu cablu de tip CYY-F 5x2.5mmp cu intarziere la ardere si cu conductori de tip FY pozati in tuburi de protectie IPEY la o distanta de minim 25 cm fata de circuitele de curenti slabi (circuitele telefonice, instalatie receptie TV).

Dimensionarea circuitelor de alimentare ale punctelor de consum s-a realizat in functie de incarcarea lor, pe baza curentului de calcul. Protectia circuitelor electrice se va asigura prin intermediul unor intreruptoare automate, de caracteristici prezentate in schemele monofilare si determinate in functie de curentul de calcul si curentul maxim admis.

Protectia contra electrocutarii se realizeaza prin legare la PE. Se va verifica legarea tabloului din cladire la priza de pamant. Pentru marirea protectiei contra electrocutarii tabloul electric va fi prevazut cu o protectie prin deconectare automata la curenti de defect (intrerupator diferential), cu declansare la curenti de defect de 30mA.

MASURI DE PROTECTIA MUNCII

La executarea instalatiei se vor respecta cu strictete masurile prevazute in Normativ I 7/02 si Normativul Republican de Protectia Muncii. Toate elementele metalice care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care pot ajunge in mod accidental sub tensiune, se vor lega la priza de pamant.

Lucrarile la tablourile electrice vor incepe numai dupa ce partile instalatiei care sunt legate la tablouri au fost scoase de sub tensiune. Aparatajul electric si corpurile de iluminat vor fi verificate, astfel ca la punerea lor sub tensiune sa nu apara pericol de electrocutare. Este interzis a se pune sub tensiune instalatia neverificata sau provizorie.

MASURI PSI

Instalatia va fi executata conform normativului I 7/02 si PE 107. Nu au fost folosite materiale combustibile. Nu se va lucra cu instalatia protejata cu patroane fuzibile necalibrate sau improvizate. La nevoie intreaga instalatie se poate deconecta (vezi schema monofilara). Se interzice modificarea fara acordul proiectantului a caracteristicilor protectiei (la suprasarcina si la scurtcircuit).

Electricienii de exploatare si operatorii autorizati vor fi instruiti asupra masurilor de prevenire si combatere a incendiilor in conditiile concrete ale locului de munca. In cazul izbucnirii unui incendiu la instalatia electrica, aceasta va fi deconectata imediat, luandu-se masuri de localizare si stingere a acestuia.

DISPOZITII FINALE

Lucrarea se va executa de catre instalatori electricieni autorizati, iar modificarile aduse instalatiei cu ocazia executiei vor fi admise doar cu acordul scris al proiectantului.

Intocmit,

ing.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate