Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Dispozitive periferice de intrare


Dispozitive periferice de intrare


Dispozitive periferice de intrare


A. Tastatura este un dispozitiv de intrare de tip STRING cu ajutorul caruia utilizatorul transmite comenzi si date calculatorului, sub forma unor siruri de caractere. Fiecare caracter se genereaza prin actionarea unei taste electronice, cere are ca efect inchiderea unui circuit prin care se genereaza un cod unic (codul ASCII al caracterului respectiv) .

Tastatura contine patru blocuri de taste:

1. Tastatura alfanumerica include taste pentru codurile cifrelor, literelor mari si mici, semnelor speciale si bara de spatiu. De asemenea aici sunt si codurile comenzilor retur de car (carriage return )si salt in linie noua (line feed) <ENTER>; tabulare <TAB>; intreruperea unui program <ESC>; tiparirea ecranului la imprimanta <PRINT SCREEN>, suspendarea temporara a executarii <PAUSE/BREAK>.2.Tastatura de editare care contine tastele pentru editarea unui text:<PAGE UP>;<PAGE DOWN>;<HOME>;<END>; comutare intre modul insert si modul suprascriere cu tasta <INSERT>; stergere <DELETE> si <BACKSPACE>

3. Tastatura numerica este destinata introducerii datelor numerice si a oparatiilor aritmetice, la care se adauga separatorul zecimal <.>.

4. Tastele functionale contin 12 taste notate cu <F1>, <F2>,..,<F12> care au atasate diferite comenzi sau grupuri de comenzi specifice programului care controleaza activitatea calculatorului.

Tasta calda, prin actionare genereaza un cod catre calculator, care poate reprezenta un caracter sau o comanda;

Tasta rece nu genereaza cod prin apasare. Aceasta se foloseste totdeauna impreuna cu o tasta calda pentru a schimba codul acesteia. Tastele reci sunt <SHIFT>, <CTRL>> si <ALT>


Astfel daca se actioneaza o tasta calda se genereaza codul unei litere mici. Daca se actioneaza simultan o tasta calda si tasta <SHIFT> se obtine codul literei mari.

Tastele comutator:

<Caps Lock>- comuta intre caractere mici si caractere mari;

<Num Lock>- comuta tastatura de editare in starea de tastatura numerica ( led aprins ) sau tastatura de editare (led stins ).

<INSERT>- comuta intre corectura cu inserare si corectura cu suprascriere.

Tastatura anglo-saxona are tastele dispuse astfel: Q, W, E, R, T, Y, .

Tastatura fanceza are dispunere: A, Z, E, R, T, Y, .Tastaturile sunt specializate pe tari. Calculatorul identifica fiecare tip de tastatura printr-un cod intern.

B. Mouse-ul este un dispozitiv periferic de intrare utilizat in toate aplicatiile cere au interfete cu utilizatorul prin ferestre, casete de dialog, meniuri si obiecte. Pozitia mouse-ului este in corespondenta cu pozitia unui cursor pe ecranul display-ului, diferit de cursorul text. Cu ajutorul mouse-ului se pot executa patru operatii:

operatia de indicare (point) prin care cursorul de mouse este deplasat pe ecran pentru a indica un anumit obiect;

operatia clic (click) prin care se apasa scurt un buton al mouse-ului;

operatia clic dublu (double click) prin care se apasa scurt de doua ori succesiv, un buton al mouse-ului;

operatia de glisare sau tragere (drag) prin care mouse-ul avand un buton apasat, se deplaseaza intre doua puncte de pe masa de lucru, cauzand deplasarea conforma a cursorului pe ecran.

Tipuri de mouse


  • optomecanic - are o bila metalica sau de cauciuc ce se poate roti in toate directiile mutand corespunzator indicatorul pe ecran, sensul de miscare fiind detectat prin senzorii incorporati; necesita mouse-pad

  • optic - pentru detectarea miscarii se foloseste un laser; nu necesita suprafete speciale.
C. Scanerul este un dispozitiv periferic de intrare prin care pot fi digitizate imaginile grafice de pe suport material ( hartie, fotografii, etc. ). Imaginea citita de scaner este de tip raster ( matrice de puncte ). Fiecare punct are asociat un cod de culoare. Fisierul imagine obtinut cu scanerul poate fi prelucrat cu ajutorul unor aplicatii software specializate. Procesul de recunoastere de text este denumit Recunoasterea Optica a Caracterelor (Optical Character Recognition - OCR), ceea ce este foarte important deoarece rezultatele determina cat de bine puteti recupera documente pe baza continutului acestora.Scanerul este caracterizat de urmatoarele atribute:

rezolutia care reprezinta numarul de puncte pe unitate de lungime ( dots per inch ) pe care le poate citi scanerul. Calitatea imaginii creste o data cu rezolutia care poate fi de cateva sute dpi ( 300-400 );

numarul de culori reprezinta setul de culori care sunt codificate de scaner. Calitatea imaginii creste odata cu numarul de culori;

viteza de scanare este viteza de lucru a scanerului adica viteza de prelucrare a imaginii.


D. TRACKBALL(bila rulanta)


Dispozitiv de intrare ce poate fi considerat un mouse asezat pe spate: mutarea cursorului se poate face prin rotirea bilei cu ajutorul degetelor sau palmelor.

De obicei exista de la unul la trei butoane plasate langa bila. Permite indicarea, selectarea, inserarea si este folosit in interfata grafica. Avantajul principal fata de mouse este acela ca nu necesita o suprafata de lucru, putand fi asezat oriunde.Deseori este folosit in locul unui mouse pe un computer portabil (laptop).


E. Touchpad - este o mica suprafata sensibila la atingere, folosita ca dispozitiv de punctare pe unele calculatoare portabile. Deplasarea pointer-ului pe ecran se face prin mutarea degetului peste pad.


F. JOYSTICK

maneta care se misca in toate directiile controland deplasarea pointerului. Este similar unui mouse, cu deosebirea ca la mouse miscarea cursorului inceteaza odata cu deplasarea, pe cand la joystick cursorul continua sa se deplaseze in directia in care este indreptat joystick, incetand cu revenirea la pozitia initiala. Este folosit mai ales pentru jocurile pe calculator.

G. LIGHT PEN (CREION OPTIC)

Este un dispozitiv asemanator unui creion, avand in varf un senzor optic. Ofera posibilitarea desenarii si scrierii direct in calculator prin intermediul unor monitoare speciale (touch screen)

H. MICROFON

Este folosit pentru a inregistra diverse sunete pe calculator, conectat la placa de sunet. Este utilizat in telefonia prin Internet si la introducerea verbala a comenzilor

I. WEBCAM - capteaza imaginile.

J. Cititor de coduri de bara - scaneaza codurile de bara. Este utilizat in magazine pentru a transmite informatii despre produsele vandute.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate