Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Contactoare de curent continuu


Contactoare de curent continuu
Contactoare de curent continuu

Contactoarele de curent continuu au circuitul magnetic de tip clapeta, cu armatura mobila de tip clapeta si cu armatura mobila sprijinita pe o prisma pen­tru asigurarea unei rezistente la uzura mai mare. Uneori aceste contactoare sunt prevazute cu rezistente economizoare, legate in serie cu bobina de actionare. In pozitia deschis aceste rezistente sunt scurtcircuitate de un contact auxiliar (nor­mal inchis – NI) si curentul care parcurge bobina de actionare are o valoare ma­re, fiind limitat numai de rezistenta bobinei. In pozitia inchis a contactorului, se deschide contactul auxiliar si curentul se mictoreaza, deoarece in acest caz el es­te limitat de rezistenta bobinei si de rezistenta economizatoare, legate in serie pe sursa.
Circuitele magnetice ale contactoarelor de curent continuu au intrefier de lucru la pozitia inchis foarte mic, pentru micsorarea solenatiei necesare obtinerii fortei portante dorite. Intrefierul este de cca 4-10 mm.

Contactorul de curent continuu este folosit in tractiunea electrica si in ins­talatiile de actionari electrice.

Din punct de vedere constructiv, exista doua variante, in functie de prin­ci­piul de stingere a arcului electric si anume:

A. Contactorul cu miscare de translatie cu intrerupere dubla, la care se fo­loseste efectul de electrod pentru stingerea arcului electric. Acesta este introdus in camera de stingere prin efectul de bucla al caii de curent si efectul de nisa

B. Contactorul cu miscare de rotatie, intrerupere simpla, la care se folo­ses­te principiul contactului arcului electric cu pereti reci in vederea racirii si stin­gerii lui (efectul deion). Arcul electric este introdus in camera de stingere cu ajutorul suflajului magnetic.

Contactorul cu miscare de translatie foloseste ruperea arcului electric in doua locuri iar camera de stingere este identica cu aceea a contactorului de curent alternativ. Principiul de stingere a arcului electric este cel al efectului de nisa asociat cu efectul de electrod.

Contactorul cu miscare de rotatie este prezentat in figura 2.6.

Acest tip de contactor se realizeaza in trei variante de camere de stingere si anume:

-cu pereti reci de azbociment;

-cu pereti reci din azbociment sau material ceramic, cu fanta ingusta;

-cu pereti reci din ceramica cu fanta ingusta sicanata.

Dupa separarea pieselor de contact 1, 2, se formeaza arcul electric ce se dezvolta intr-o zona in care este dirijat fluxul magnetic al bobinei de suflaj 4 cu ajutorul talpilor polare 5. Fluxul magnetic dezvoltat de bobina de suflaj este diri­jat transversal pe directia arcului electric. Sub actiunea fortei Lorentz (F=JxB) arcul electric este dirijat in camera de stingere jungita apreciabil intre rampele 8 si 10, pus in contact cu peretii reci si apoi stins.

Figura 2.6. Contactorul cu un loc de rupere si miscare de rotatie, de c.c.

1-element fix de contact; 2-element mobil de contact; 3-miezul magnetic al bo­binei de suflaj; 4-infasurarea bobinei de suflaj; 5-pol magnetic; 6- resort pentru asigurarea

In figurile urmatoare sunt prezentate cateva variante constructive de contactoare de curent alternativ si curent continuu, produse de firma Telemecanique.Figura 2.7. Contactor CRF1 – AC3.

Contactor cu actionare magnetica tri si tetrapolara pentru comanda motoa­relor (circuitul de comanda este alimentat in c.a. si c.c.).

Imax=150A, tensiunea 48V, frecventa 40.. 400Hz.

Figura 2.8. Contactor LP4 D (DC, AC3)

Contactor tripolar de larg consum pentru comanda motoarelor 9-25A (co­manda in current continuu). Contactorul, alimentat in current continuu nu nece­sita nici o interfata, consumul redus il recomanda la comanda directa a partilor statice. Este ideal pentru coexistenta circuitelor de putere si cele elecronice.

Contactor tripolar de larg consum pentru comanda motoarelor 115-800A (comanda in curent alternativ).

Figura 2.9. Contactor LP4 K (DC, AC3) 6-12A

Minicontactor tripolar pentru comanda motoarelor (circuit de comanda in current continuu)

Figura 2.10. Contactor pe bara tripolar LC1 B (AC, AC3)

750-1800A pentru comanda motoarelor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate