Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Caracteristicile releelor de protectie


Caracteristicile releelor de protectie


Caracteristicile releelor de protectie

Caracteristica de baza a releelor o constituie caracteristica intrare iesire, y = f(x), care reprezinta legatura cu caracter discontinuu dintre marimea de intrare x si marimea de iesire y.

a) b) c)Figura 3.14. Carateristicile intrare-iesire a releelor.

a) Releu minimal, b) Releu maximal, c) Releu polarizat.

Asa cum se vede din figura (3.14.a), daca marimea de intrare creste in in­ter­valul de la 0 la 1, marimea de iesire ramane nula. In momentul in care ma­ri­mea de intrare atinge valoarea xa, marimea de iesire variaza brusc la valoarea ymax.

Marimea xd poarta denumirea de parametru de actionare si reprezinta va­loa­rea marimii de intrare la care sistemul mobil se pune in miscare si actio­nea­za cotactele. In continuare daca x creste marimea de iesire ramane constanta. In pro­cesul de micsorare al marimii de intrare pana la xr marimea y ramane cons­tan­ta si numai la x = xr vareaza brusc pana la valoarea 0 (portiunea 4-5). Ma­ri­mea xr poarta denumirea de parametru de revenire si reprezinta marimea de intrare la care sistemul mobil incepe sa se deplaseze in sens contrar celui de actionare, spre pozitia de repaus. Se mai defineste parametrul reglat xR ca fiind valoarea reglata sau prescrisapentru care se stabileste ca trebuie sa aibe loc actionarea.

Raportul:

Kr= (3.2.)

se numeste factor de revenire.

Cu cat kr este mai aproape de unitate cu atat releul este mai sensibil.

Eroarea de reglaj se calculeaza:

(3.3.)

Figura 3.15. Caractesristicile temporale ale releelor de curent.

Daca se noteaza cu Pa puterea de actionare, care este puterea absorbita de releu pentru a functiona si cu Pc puterea comandata, adica puterea din circuitul de iesire, atunci se defineste factorul de comanda:

(3.4.)

care este supraunitar si avantajos sa fie cat mai mare.

O alta caracteristica importanta a releelor o reprezinta caracteristica tem­po­rala sau de functionare, care ne da dependenta dintre durata de actionare si va­loa­rea parametrului de iesire.

Astfel in figura 3.15. se reprezinta diverse caracteristici temporale ale re­le­elor de curent. Se deosebesc astfel:

- relee cu caracteristica dependenta, la care timpul de actionare scade pe masura cresterii curentului din infasurarea releului (cazul releelor termice si de inductie);

- relee cu caracteristica independenta, la care timpul de actionare nu de­pin­de de valoarea curentului (cazul releelor electromagnetice);

- relee cu caracteristica semidependenta, la care timpul de actionare este functie de curent numai pana la o anumita valoare a curentului Ia, de la care in sus timpul devine constant si independent de timp;

- relee cu caracteristica limitat dependenta sau mixta, la care timpul de ac­tio­nare este in functie de curent, insa la o anumita valoare mare a curentului Ia (curent de scurtcircuit) timpul de actionare devine foarte mic, aproape zero (cazul releelor RTpC, sau combinatii de relee termice si electromagnetice).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate