Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Rampe si scari de acces in constructii


Rampe si scari de acces in constructii


Rampe si scari de acces

Art.94. Rampele de acces vor avea latimea de minim 1 m daca se circula pe o singura directie, si de cel putin 1,5 m, daca se circula concomitent in ambele directii.

Rampele de acces pentru executarea lucrarilor pe acoperisuri, luminatoare etc, vor avea o latime minima de 0,6 m.

Art.95. Rampele de urcare se vor executa cu o inclinare de cel mult 1:3. Pe toata lungimea rampelor de urcare la fiecare 30-40 cm se vor fixa sipci transversale cu sectiunea de 4x6 cm.Art.96. Pentru evitarea deplasarilor longitudinale si transversale, rampele de acces vor fi bine fixate pe reazeme.

Art.97.In cazul utilizarii rampelor de acces la lucrari pe acoperisuri, luminatoare etc, se vor lua masuri contra alunecarii acestora. Rampele de acces vor avea parapeti solizi, bine fixati pe podina.

Art.98. Grosimea dulapilor din care se confectioneaza podina va fi de cel putin 5 cm.

Art.99. Lungimea scarilor     nu va depasi nivelul podinei cu mai mult de 1 m.

In acelasi timp, inaltimea totala a scarii portative va fi astfel aleasa incat sa asigure posibilitatea muncitorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distanta de cel putin 1 m de la capatul superior al scarii.

Art.100. Vangurile longitudinale ale scarilor trebuie dimensionate astfel incat in timpul urcarii sa se excluda posibilitatea oricarei balansari sau indoiri.

   

Art.101. Scarile mobile de perete vor avea latimea de minim 50 cm, pentru realizarea unei bune stabilitati.

Art.102. Scarile portative (sprijinite) din lemn vor fi incastrate in vang prin prag, pe o adancime minima de 2 cm. Vangurile vor fi rigidizate cu tiranti de strangere la fiecare 2 m lungime. Treptele vor fi asezate la o distanta de 30-35 cm una fata de alta.

Nu vor fi permise la lucru scarile cu treptele doar batute in cuie.

Art.96. Inclinarea maxima a scarii nu trebuie sa fie mai mare de 80s. Ele vor fi cu aparatori tip colivie si cu intreruperi pentru odihna la maxim 4 m, daca scara depaseste 5 m.Art.103. Se interzice innadirea intre ele a mai mult de doua scari. Innadirea se face in lungime, cu ajutorul platbandelor de otel care se vor fixa cu bride si buloane. Nu se admite fixarea innadirilor cu cuie.

Art.104. Scarile se vor asigura contra rasturnarii sau alunecarii. Daca conditiile de lucru permit, scara se va fixa cu carlige la capatul superior. La capetele inferioare se vor aplica saboti metalici cu dornuri sau saboti de cauciuc.

Art.105. Scarile duble care se desfac vor fi prevazute cu dispozitive care sa nu permita desfacerea lor necomandata in timpul lucrului.

Art.106. Nu se accepta lucrul pe scara in situatia in care trebuie sa se lucreze deasupra unor utilaje in functiune, in apropierea unor conductori electrici neizolati aflati sub tensiune, in locuri unde se inregistreaza vibratii sau trepidatii etc.

Art.107. Cand se lucreaza la o inaltime mai mare de 2,5 m si in locuri unde se circula, sau cu scara asezata pe pardoseala alunecoasa, lucratorul aflat pe scara va fi asistat de un alt lucrator care va sta de paza la baza scarii.

Art.108. Aceste instructiuni proprii se constituie in material de baza in instruirea la locul de munca a noilor angajati pentru meseria de dulgeri cat si cu ocazia instruirilor periodice.

   

Art.109. Dulgherii sunt obligati sa-si insuseasca temeinic masurile de securitate a muncii privind purtarea echipamentului de protectie stabilite in prezentele instructiuni. In caz contrar, risca accidente grave si sanctiuni disciplinare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate