Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Pescuit


Index » hobby » Pescuit
» La rascrucea rapitorilor


La rascrucea rapitorilor
La rascrucea rapitorilor

La rascrucea rapitorilorNici ca se putea un titlu mai potrivit pentru a defini iesirea din miez de octombrie, pe una dintre baltile din preajma Capitalei. Ideea este simpla: cativa pasionati de spinning am strans randurile pentru o partida de pescuit la stiuca. Nimic neobisnuit in asta, dar cand cineva a rostit cuvantul somn sau, mai mult, cand cineva a prins un somn, mi-am zis ca intamplarea trebuie pusa pe hartie. Poate pentru putini dintre noi, pasionatii de spinning, ni se intampla sa avem ocazia sa luptam cu un mustacios, asteptandu-ne sa prindem stiuca. Ni s-a intamplat la Caldarusani
Caldarusani, locul in care oscilanta dicteaza. Pentru orice bucurestean, drumul spre Caldarusani este relativ simplu. Dinspre Otopeni, traversand localitatea cunoscuta pentru una dintre cele mai mari tragedii aviatice petrecute la noi, Balotesti, se ajunge la o salba de lacuri printre care si cea vizata ce margineste satul Caldarusani. Cu toata aglomerarea de stuf, livezi scufundate sau stepii numerosi, nimanui nu i-ar trece prin minte ca balta ar gazdui o populatie impresionanta de somn. Evident, primeaza crapul si pestii pasnici, dar exista si o populatie impresionanta de stiuca intre care exemplarele mari, de peste doua kilograme, nu sunt rare. Prima partida de pescuit pe care am facut-o pe Caldarusani va ramane memorabila pentru cei doi somni prinsi de colegii mei de barca.

Apa neagra, numai buna de stiuca. Cu toate inundatiile care au facut ravagii printre biotopurile celor mai multe balti din Baragan, Caldarusaniul s-a tinut bine. Nivelul s-a mentinut, pentru o buna perioada, destul de ridicat, inghitind stuful si copacii de pe mal. Una dintre cele mai interesante zone ale lacului mi s-a parut aceea unde, din cauza surparii malurilor, cativa arbori s-au prabusit in apa. Locuri ideale pentru panda rapitorilor. Am incercat sa exploram mai intai aceste zone dar, din cauza numeroaselor agataturi, ne-am lasat imediat pagubasi. Am purces apoi spre malurile cu stuf din stanga debarcaderului principal, zone in care unul dintre colegii mei de pescuit mai fusese cu ceva timp in urma.

Niciodata nu stii de unde sarerapitorul. Dupa primele doua ore dezamagirea era in toi. Nici un atac, nici macar o ciupitura. Apa insa fierbea de balaceala fitofagilor si, credeti-ma, apasarea e cu atat mai mare cu cat, din cinci in cinci minute, o lovitura de coada de monstru fitofag de peste 5 kilograme, iti 'sfinteste” barca cu o jumatate de litru de apa. Pentru diversitate, dar mai ales pentru a gasi naluca 'ce merge”, fiecare incerca altceva: Andrei balacea un dollinger, eu un Uto, iar Cristi lansa un piscot. Ca aproape intotdeauna, norocosul este Cristi. Cu inteparile lui violente, omul a ciupit imediat doua stiuci sub dimensiune. Trebuie spus ca daca nu esti inspirat si stai in picioare cand Cristi inteapa, risti sa faci baie la fiecare peste pe care-l prinde. Urmez eu la rand cu un atac extrem de violent, pe capat de lanseu, la aproape treizeci de metri de barca. Ca sa ajung cat mai departe, in buza stufului, vazand ca baietii insista cu linguri usoare, am pus un Effzett (Kingdom Catfish) de 18 grame. Am insistat, dar n-am reusit sa scot decat o marlita, mai mult violenta decat frumoasa.Somnul. Care pe care! A urmat Andrei, pe care aproape ca-l prinsese somnul, el ramanand singurul fara nici o activitate. Dar cum sortii se schimba, a ajuns el sa prinda unul si nu oricum Periind zona pana in coada lacului, am ajuns la un moment dat in apropierea unui palc de stuf care zagazuia balta de scurgerea in urmatoarea acumulare. Aici Andrei inteapa scurt in buza stufului ceva ce nu voia sa iasa sub nici un chip. Il grabesc putin, spunandu-i sa forteze mai mult, fara sa vad lanseta lui incovoiata. Era ceva mare, dar care, in continuare, nu voia sa urce deloc la suprafata. Am facut cu totii ochii mari cand, dupa mai bine de zece minute, Andrei ridica un mustacios cam la cinci kilograme.

In loc de concluzie. Aceasta iesire lasa loc de multe intepretari. A mea a fost aceea ca, de multe ori, e mai indicat sa imprimi o anumita evolutie oscilantei decat sa o faci sa evolueze natural in apa cu ajutorul unei lansete moi, din fibra de sticla. Acesta este si motivul pentru care, mai ales in baltile de ses, lanseta mai puternica va fi de mai multe ori castigatoare. In ceea ce priveste firul, eu am fost singurul care a folosit fir impletit, necesar in combinatia cu fibra de sticla. Ceilalti, cu lansete puternice, s-au folosit de amortizarea elasticitatii firului in intepatura. Una peste alta, va pot spune cu siguranta ca somnul este unul dintre cei mai aprigi luptatori, senzatia fiind cu atat mai mare cu cat folositi o lanseta de spinning
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate