Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Tenorul italian Franco Bonisolli - biografie


Tenorul italian Franco Bonisolli - biografie
Franco Bonisolli (

Tenorul italian Franco Bonisolli, s-a nascut in localitatea Rovereto. A inceput studiile vocale sub indrumarea tenorului Alfredo Laretto. In anul 1961 a castigat concursul international de canto de la Spoleto, ca si Franco Corelli mai inainte, si incurand si-a facut debutul profesional in rolul lui Ruggiero din opera ”La rondine

de Puccini, la Teatro Nuovo din Spoleto, in 1962. Dupa un an, interpretand rolul Alfredo din ”Traviata”, tot in cadrul Festivalului de la Spoleto, a fost invitat de compozitorul Gian Carlo Menotti sa cante rolul Printului din opera ”Dragostea celor trei portocale”, de Prokofiev , tot in acelasi cadru, ceea ce a ajutat la propulsarea si dezvoltarea carierei sale lirice. Astfel, in curand a aparut in roluri ca Nemorino din Elixirul dragostei, Rodolfo din Boema, Ducele din Rigoletto, Des Grieux din Manon in Povestirile lui Hoffmann Giacomo din Madonna del Laggo de Rossini si Cleomene din Asediul Corintulu tot de Rossiuni. Acest ultim rol fiind interpretat cu mult succes in debutul sau de la Scala din 1969.
In anul 1968, la inceperea noii decade, a devenit membru al Operei de Stat din Viena. Apoi a aparut la Opera din San Francisco in 1969, dupa care a debutat la Opera Metropolitan in rolul Almaviva din Barbierul din Siviglia, iar in 1971, a aparut in specatcole ca Faust, Rigoletto, Traviata.

Debutul sau american a avut loc la Civic Opera din Dallas in noiembrie 1965 in rolul Alfredo din ”Traviata”, alaturi de Monserrat Caballe. De la New-York a trecut pe la Operele din Bordeaux, Lyon, Toulouse, Bruxelles, Hamburg si din nou Dallas, Philadelphia si San Francisco.

In 1974 a obtinut un mare succes la Opera din Paris in ”Vecerniile siciliene”. Catre anii ’80 s-a produs o schimbare treptata de repertoriu, cand Bonisolli s-a apropiat cu succes de cele mai grele roluri verdiene ca: Manrico din Trubadurul, sau Alvaro din Forta Destinului. In cele din urma a abordat si rolul Otello si Andrea Chénier, ambele fiind inregistrate. Deasemenea a reusit sa inregistreze pentru HMV un deosebit de valoros Canio din Paiate, ce poate sa stea alaturi de celelalte imprimari existente.

Cumva a dat nastere unui scandal la Viena in 1978 cand in timpul unei repetitii cu opera Trubadurul dirijata de Karajan, la care asista si public in sala, a parasit scena furios, fiind inlocuit ulterior de Placido Domingo.Bonisolli inregistrase anterior Trubadurul cu acelasi Karajan, in anul 1977, pentru EMI cu Orchestra Filarmonica din Berlin, Corul Operei Germane din Berlinul de Vest, si cu o distributie prestigioasa din care facea parte Leontine Price (Leonora), Elena Obravtova (Azucena), Pietro Capuccilli,(De Luna) si Ruggiero Raimondi (Ferrando). Pastrez in fonoteca o banda de magnetofon cu aceasta opera copiata de pe un asemenea disc printr-o stranie coincidenta tocmai in ziua trecerii in nefiinta a marelui dirijor Herbert von Karajan, in 20 iulie 1989, la varsta de 81 de ani.

In anul 1981, a aparut la Monte Carlo in Faust de Gounod; in 1982 la Opera din Berlin in Fanciulla del West si la Festivalurile din Verona cu Trubadurul in 1985 cu Gioconda in 1986 si cu Turandot in 1988 si 1989. La Covent Garden a debutat in 1987cu rolul Calaf din Turandot de Puccini. In decada ’90, spectacolele lui Bonisolli au fost si mai rare, dar

totusi a mai cantat la varstra de peste 60 de ani Fedora si Trubadurul la

Staatsoper din Viena in octombrie 1999 si respectiv februarie 2000.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate