Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Succesiuni armonice frecvent intalnite in muzica de jazz


Succesiuni armonice frecvent intalnite in muzica de jazz


Succesiuni armonice frecvent intalnite in muzica de jazz

Trebuie sa fim constienti ca a cunoaste relatiile melodico-armonice nu inseamna neaparat stapanirea tehnicilor improvizatiei asa cum studiul gamelor nu reprezinta o garantie pentru elaborarea unor compozitii de calitate. Totusi, genul acesta de cunostinte pot fi uneori de folos in procesul improvizatiei in special cand e vorba de a alege un material melodic potrivit cu anumite succesiuni armonice mai dificile.

A. Relatiile intre acordurile de pe treptele II, V si I ale unei game majore

Invatamantul jazzistic pune mare accent pe studiul cadentelor* II-V-I, ele fiind cel mai frecvent uzitate relatii armonice din muzica secolului XX. Vom relua ceea ce am inceput in volumul I, referitor la acest subiect incercand sa aplicam cunostintele la unele situatii concrete din literatura jazzistica. Cadenta II m7 - V7 - I maj7 (6) este o relatie armonica diatonica, cu alte cuvinte, acordurile sale contin sunete ce se pot incadra intr-un singur mod heptatonic. Acest fapt permite elaborarea unei linii melodice care sa contina doar sunetele unei singure game, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru cei care improvizeaza.

Exemplul 17-Relatia II-V-I

Practic, fata de cadenta perfecta din muzica clasica I-IV-V-I, s-a inlocuit doar treapta a IV-a cu a II-a, probabil din nevoia de a folosi un acord cu 4 sunete asa cum exista deja de cateva sute de ani pentru treapta a V-a (acordul de septima de dominanta). In acordul de pe treapta I, septima este optionala, fiind preferata, in multe cazuri, sexta (mai ales in jazzul timpuriu si clasic) sau chiar octava.

B. II-V-I nu este singura cadenta de acest fel. Din inlocuirea treptelor cadentei perfecte I-IV- V-I au luat nastere si alte inlantuiri diatonice foarte populare in diferite genuri ale* Cadentele sunt succesiuni de acorduri finalizate prin oprirea temporara sau definitiva intr-o situatie de echilibru armonic.

muzicii secolului trecut cum sunt asa numitele cadente fifties: I-VIm- IV-V ce folosesc doar trisonuri sau relatia I-VIm- IIm- V7, in engleza turn back (intoarcere inapoi).

Exercitiile 8 A si 8 B - Cadente 50's si Turn backs

Exercitiile 8 sunt destinate nivelului primar si mediu de pregatire

8 A -Twist (I-VI-IV-V)

8 B Shuffle (I-VI-IV/II-V)

Exemplele de mai sus (de fapt niste acompaniamente) pot fi folosite si ca exercitii de improvizatie monodica. Variante audio ale acestora se gasesc pe CD, track-urile 10 si 11. Dupa cum se poate auzi, pe track-ul 11, la exemplul 8B, am folosit optimea swingata, procedeu descris in volumul I la capitolul Conventii de scriere si lectura in domeniul ritmului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate