Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Creatii muzicale specifice epocii romantice


Creatii muzicale specifice epocii romantice


Creatii muzicale specifice epocii romantice

1. Melodia romantica:

Dupa creatiile de mare vitalitate ale lui Ludwin van Beethoven, inceputul de secol XIX adduce in istoria muzicii un suflu nou, concretizat in stilul romantic. Cea care defineste si acum cu pregnanta profilul muzicii ca arta este este melodia. Este perioada in care melodia atinge apogeul expresivitatii si fortei sale de sugestie.

Romantismul introduce in muzica trairea umana, zbuciumul sentimentelor contradictorii si, mai ales, predilectia pentru starile lirice, fantastice, melancolice, pastorale. Compozitorul romantic se indreapta sis pre literatura, in special spre poezie, in care afla o bogata traire afectiva, sursa de pasionata inspiratie muzicala.Aceasta noua fateta a sufletului artistic se traduce printr-o mare dezvoltare a genurilor si formele vocale - bazate pe textul poetic (liedul) sau dramatic (opera) - simfonice si instrumentale (acestea din urma fiind si ele, asa cum veti vedea mai departe, innoite datorita confluentei cu literature). Interferenta literaturii cu muzica are drept majora consecinta aparitia programatismului musical.

2. Liedul (miniatura vocala)

Lied, in limba germana, inseamna cantec. Cantecul vocal a fost cultivat inca din Evul Mediu, acompaniat in special de lauta. El este prezent si in muzica epocii preclasice si clasice, fiind uneori denumit arie. Wolfgang Amadeus Mozart a compus asemenea arii si pentru voce si pian, arii care preced liedul secolului XIX-lea. Cel care a scris in mod deosebit cantece pentru voce si pian, folosind versurile celor mai mari poeti ai timpului, a fost Franz Schubert. Melodicitatea si sensibilitatea acestor miniaturi vocale sunt completate de acompaniamentul pianistic, in care se urmareste o armonzare expresiva si in perfecta concordanta cu sensul poetic al versurilor. Lieduri romantice au mai scris Robert Schumann, Felix Mandelsson - Bartholdy, Hugo Wolf.

Forma liedului poate fi:

monopartita

(o singura melodie)

A

biparita

(doua melodii diferite)

A-B

tripartita

(doua melodii si repetarea primei)

A-B-A

3. Miniatura instrumentala romantica:

Miniatura insrumentala este o piesa muzicala de mici dimensiuni, cu forma monopartita, bipartita sau tripartita. Care a aparut o data cu folosirea tot mai intensa a instrumentelor muzicale in practica interpretativa. Romantismul imbogateste repertoriul pianistic in mod special, cei mai reprezentativi compozitori romantici fiind si pianisti: Franz Schubert, Robert Schumann, Frederic Chopin, Franz Liszt etc.

Frederic Chopin(1810 - 1849)

S-a nascut in apropierea Varsoviei, in localitatea Zelazowa Wola; la varsta de 7 ani incepe studiul pianului cu profesorul Al Zywny si tot de atunci dateaza si prima sa compozitie.Urmeaza cursurile Conservatorului din Varsovia, iar la varsta de 20 de ani este deja un pianist de o exceptionala virtuozitate.

Muzica orchestrala

- 2 concerte pentru pian si orchestra; Variatiuni pe aria La ci darem la mano (de Mozart); Marea fantezie pe arii poloneze; Marele rondo de concert in Fa major; Andante spianato si Marea poloneza brilianta.

Muzica pentru pian

-poloneze, mazurci, valsuri, sonate, studii, scherzo-uri, balade, preludii, nocturne, impromptu-uri

Muzica de camera

-Trio in sol minor pentru pian, vioara, violoncel, op. 8, Marele duo concentrate in mi minor, pentru pian si violoncel, pe teme din opera Robert diavolul etc.

Muzica vocala

-17 cantece poloneze cu acompaniament de pian, op. 74

4.Concertul instrumental:

Concertul instrumental este o forma muzicala simfonica, alcatuita din trei parti, in care se evidentiaza un instrument solist.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Allegro

Andante

Alegro molto vivace

Sonata

Lied A B A

Sonata

Compozitorii romantici preiau forma concertului instrumental clasic (consfintita de Hayden, Mozard, Bethoven). Virtuozitatea solistica este insa mult mai dezvoltata, iar cadenta este momentul in care se etaleaza cea mai mare expresivitate interpretative a solistului si aspectele dificile ale tehnicii sale.

In perioada romantismului, pianul a fost un instrument favorit si rasfatat al compozitorilor si interpretilor. Insa nici vioara nu a fost uitata. Pentru acest instrument s-au scris pagini memorabile. Johanes Brahms si Piotr Ilici Ceaikovski au scris, pentru acest instrument, doua absolut fascinante concerte. In lumea muzicienilor se vorbeste de un trio de aur al concertelor in Re major. Concertul pentru vioara, op. 61, de Bethoven, Concertul pentru vioara, de Ceaikovski si Concertul pentru vioara, op. 77 de Brahms.

5. Simfonia romantica:

Formele simfonice realizate de Franz Schubert, Robert Schuman. Felix Mendelssohn - Bartholdy nu sunt diferite de modelul clasic al genului, conceput conform schemei de mai jos.

Partea I

Partea a II-a

Partea a III-a

Partea a IV-a

Tempo

Allegro

Andante

Moderato

Allegro (presto)

Forma

Sonata

Lied

Menuet

Sonata (rondo)

Indraznetul compozitor care a revolutionat desfasurarea formei simfonice, aplicand-o la cinci parti si propunand un scenariu, un program al discursului muzical, a fost Hector Berlioz.

Simfonia Fantastica (1830) deschide drumul programatismului muzical. Aceasta lucrare este tot atat de importanta pentru creatia lui Berlioz si pentru muzica romantica, pe cat de importanta a fost pentru literatura si curentul estetic al Romantismului faimoasa batalie pentru Ernani, piesa de teatru a lui Victor Hugo.

6. Simfonia fantastica:

Partea I: Visarea

Eroul zareste pentru prima data femeie care intruchipeaza idealul de frumusete si farmec si se indragosteste pierdut de ea.

Partea a II-a: Un bal

Tumultul serbarii nu poate sa-l distreze pe erou, ideea fixa il tulbura din nou si melodia scumpa face sa-i bata inima in ritmul unui vals stralucitor.

Partea a III-a: Scena campeneasca

Afladu-se intr-o zi la tara, eroul aude in departare doi ciobani dialogand pe o melopee. Acest duo pastoral il cufunda intr-o duioasa visare.

Partea a IV-a: Drumul spre supliciu

Muzica salbatica, inselatoare; eroul, intr-un acces de disperare si gelozie, se otrveste co opium, care Ii da o viziune oribila oribila, avand impresia ca a ucis pe aceea pe care o iubeste, ca e condamnat la moarte si ca asista la propria sa executie.

Partea a V-a: Visul unei nopti de sabat

Eroul se viseaza inconjurat de o multime dezgustatoare de vrajitori si de draci . . pentru a sarbatori noaptea de sabat. Melodia femeii iubite, care pana atunci fusese gratioasa, apare ca un cantec de carciuma, trvial si ignobil.

Johanes Brahms este un continuator al simfonismului beethonevian. Nu intamplator, prima simfonie brahmsiana a fost supranumita a zecea beethoveniana. Forma clasica a celor patru parti este pastrata, la fel si structura partilor componente. Diferite sunt structura tonala, tratarea armonica si orchestratia foarte densa.

7.Poemul Simfonic

Una dintre trasaturile ale muzicii romanticeeste apropierea muzicienilor de literature,sursa de inspiratie,de idei,de substanta creatoare.

Acest fapt a dus la aparitia,in istoria muzicii,a unui nou gen,poemul simfonic.Putem defini acest nou gen ca fiind o compozitie muzicala conceputa pe baza unui text literar.Urmarind deschiderea muzicala a textului literar,poemul simfonic are o forma simpla,bazata pe mai multe idei ce se succed continuu.

Muzica programatica este punctul de origine al poemului simfonic.Franz Liszt,marele compozitor maghiar,a imbratisat intrutotul programatismul muzical promovat de Berlioz.Aportul lui Liszt in istoria muzicii cu program consta in crearea poemului simfonic.Preludiile,Prometeu,Tasso,Idealuri sunt numaicateva titluri de poeme simfonice scrise de el.

Dupa Liszt,alti mari compozitori au abordat,in maniere diferite,originale acest gen musical:Modest Musorgski,Richard Strauss,Claude Debuss,Alfonso Castaldi,Alfred Alessandrescu etc.

8.Opera Romantica

Opera este genul musical de amploare,alcatuit din arii,duete,terte etc.,coruri interpretate pe scena,de catre solisti sic or,acompaniati de o orchestra,intr-o inlantuire dramatica data de un libret be baza caruia se realizeaza decorurile si costumele.

Opera a aparut ca gen musical in Italia,la inceputul secolului al XVII-lea.De atunci si pana astazi aria belcanto (cantul solistului acompaniat de orchestra) este momentul cel mai important in desfasurarea carierei oricarui cantaret.

Asa cum este si firesc,in surprindereatrasaturilor operei romantice trebuie pornit de la opera italiana.Compozitorii sunt preocupati sa puna in valoare aspectele lirice,sentimentale,ale melodiei.Dintre acestia ii amintim pe Gioacchino Rossini,1792-1868,Gaetano Donizetti,1792-1848,Vicenzo Bellini,1801-1835,si Giuseppe Verdi,1813-1901

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate