Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Film


Index » hobby » Film
» Festivalul tanarului cinefil


Festivalul tanarului cinefil
Festivalul tinarului cinefil

Festivalul tanarului cinefil a fost un eveniment organizat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale prin programul Tineret in actiune in parteneriat cu Eurocinema Tinerimea Romana.
In perioada 7 noiembrie -9 noiembrie au avut loc o prezentare a catorva dintre cele mai bune filme de scurt metraj si de lung metraj premiate la festivalurile internationale. Prima seara de festival, vineri 7 noiembrie a inceput la ora 18:00 cu scurt -metrajul “Nevroze Nocturne” in regia lui George Dogaru; unde subiectul central a fost calitatea si influenta stiriilor tv asupra vietii omului, “telespectator” in fata ecranelor de la ora 19:00. Cel de-al doilea scurt metraj s-a numit ”O zi buna” regia Catalin Apostol, care a ilustrat drama taranului asuprit de necazuri si saracie ce gaseste o solutie in viciul bauturii. Cel de-al treilea film de scurt metraj s-a numit “Ajutoare umanitare” regia Hanno Hofer, care a evidentiat “ajutorul umanitar” acordat de trei tineri europeni unui sat din Muntii Apuseni si rasplata romaniilor fata de ospitalitatea occidentalilor. Cel de-al patrulea film de scurt-metraj a fost “Zapping” regia Cristian Mungiu, care a reusit sa starneasca apalauzele printr-o imagine impecabila a “telespectatorului “ impatimit de programele Tv. Cel de-al cincilea film de scurt-metraj a fost “La Drumul Mare” regia Gabriel Sarbu, ce ne-a introdus in realitatea zilelor noastre prin siguranta cetateanului pe strada.Acesta este agresat de un hot si singura lui scapare ramane aceea de a-si continua drumul fara sa strige dupa “Ajutor!”. A doua parte a acestei seri s-a incheiat cu filmul de lung metraj “De partea cealalta” regia Fatih Akin, care a surprins publicul spectator prin povestea unei prostituate ce lupta pentru a trai decent si a-i asigura fiicei sale o viata mai buna.

A doua seara de festival sambata 8 noiembrie a inceput la ora 18:00 cu un interesant film de scurt-metraj “Corul Pompierilor” regia Cristian Mungiu in care ni s-a amintit de respectul persoanelor fata de inmormantarea comandatului si ultimul “ramas-bun” din partea colegiilor reunit in “Corul Pompieriilor”. Al doilea film de scurt-metraj s-a intitulat “Bomboane de ciocolata” regia Sebastian Chelu si Deian Cramazan care in ciuda numelui prea “dulce”a transpus problema inadaptabilitatii taranului la sistemul birocratic al lumii contemporane, ce uitase de taxa pentru pom. Al treilea film de scurt-metraj “Iubire de-o noapte” regia Florin Kevorkian a atras atentia tanarului spectator prin drama Cristinei care in urma unei certe cu tatal sau fuge de acasa si se ascunde la benzinarie unde il cunoaste pe Vlad. Insa datorita regulamentului de rigoare, Cristina nu poate ramane la benzinarie peste noapte si ajunge sa se urce intr-un tir, al carui sofer se dovedeste a fi un criminal. Al patrulea film de scurt metraj “Dincolo” regia Hanno Hofer s-a individualizat prin subiectul central: povestea postasului Nelu, care impulsionat de sotie se hotareste sa treaca “dincolo” cu baietii comunitati. Insa drumul fiind lung si obositor pentru “fizicul” lui acesta se opreste la jumatatea drumului pentru a se relaxa in compania unei domnisoare. Pentru Nelu calatoria se sfarseste aici , odata trecut “dincolo”, el ramane acolo. In partea a doua a seri am vazut filmul de lung-metraj “Fratele meu este fiu unic” regia Danielli Luchetti in care am regasit o serie de amintiri ale istorii politice italiene ale aniilor 60-70, mai exact lupta fascistiilor si a clasei muncitoare. Acesta “lupta” defapt a reprezentat diferenta dintre cei doi frati :Accio si Manrico,unul adept al miscarii fasciste, celalalt partisan al miscarii clasei muncitoare. In acelasi timp s-a evidentiat gravele schimbarii ale politicii societatii italiene ce li se impuneau vietii cetateniilor.A treia seara de festival duminica 9 noiembrie s-a deschis la ora 18:00 cu filmul de scurt-metraj “Nici o intamplare” regia Cristian Mungiu care a starnit umorul celor prezenti prin “hotul “ prins la locul faptei si propietarul “mincinos”. Cel de-al doilea film de scurt-metraj “Zbor deasupra unui cuib de curci” regia Ovidiu Georgescu a primit aplaudele pubilicului pentru curcanul “naravas” care incurca planurile gangsterilor si linistea “mortului” condus pe ultimul drum. Cel de-al treilea film de scurt-metraj “Doi crai” regia Camelia Popa a emotionat cuplurile aflate in sala prin frumoasa poveste de dragoste dintre “lumea buna” si “lumea rea”. Destinul a doi tineri indragostiti care au incercat sa lupte contra barierelor sociale si morale care se interpuneau relatiei. Cel de-al patrulea s-a numit “Capsuni in aprilie” regia Cornel Mihalache, unde am privit asupra interzisei iubirii pentru aceeasi femeie a unui tata si fiu.

A doua parte a seri s-a incheiat cu filmul de lung metraj “Elevator” regia George Dorobantu; care a uimit spectatorii prin povestea tragica a doi tineri:o fata si un baiat ce se izoleaza de lume intr-o fabrica parasita. Insa din nefericire acestia raman blocati in lift si aventura lor ajunge sa se transforme intr-o culme a disperarii dupa solutia de scapare , care se termina cu propia moarte.

Festivalul Tanarului cinefil a sarbatorit cu adevarat “Saptamana Europeana a Tineretului” oferind noi generatii o viziune ampla asupra vietii si realitatii actuale din diferite perspective: sociale , morale, politice si economice.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate