Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» KHEOPS (sec. 26 i.Hr.)


KHEOPS (sec. 26 i.Hr.)


KHEOPS (sec. 26 i.Hr.)

Faraonul egiptean Hufu (Kheops este varianta greceasca a numelui sau) a ramas in memoria omenirii mai ales datorita construirii Marii Piramide de la Giseh, care trebuia, se pare, sa-i fie mormint. Datele exacte ale nasterii si dece­sului sau nu sint cunoscute, dar se banuieste ca a trait in secolul 26 i.Hr. Stim ca a avut capitala la Memfis, in Egipt, si ca a domnit vreme indelungata, insa nu am reusit sa aflam prea multe alte amanunte despre viata lui.

Nu am gresi afirmind ca Marea Piramida este cea mai celebra si cea mai remarcabila constructie durata vreodata de om. Chiar si in antichitate a fost considerata una dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Desi celelalte sase opere umane s-au dezintegrat de multa vreme, Marea Piramida a ramas, ca sa ne aminteasca in permanenta de faraonul care a construit-o.Perfectiunea structurii si dimensiunile sale deosebite inspira veneratie. Desi din cauza distrugerii virfului i s-au rapit 9 metri din inaltime, tot se ridica pina la 137 metri deasupra solului - fiind aproximativ de inaltimea unei cladiri cu treizeci si cinci de etaje! Pentru construirea ei au fost folosite 2300000 de blocuri neslefuite de piatra, fiecare avind greutatea cuprinsa intre o tona si jumatate si doua tone. Din cauza incaperilor si pasajelor interioare, blocurile au trebuit sa aiba dimensi­uni variabile, sporind astfel complexitatea lucrarilor de constructie.

Nu este clar cum au reusit vechii egipteni sa dureze acest imens monument cu aproximativ douazeci si sase de secole in urma, cind nu aveau nici echipa­mente, nici utilaje moderne. Evident, el a cerat o planificare atenta si o organiza­re excelenta de santier pentru a putea fi folosite cu succes toate resursele umane si materiale ale tarii. Efortul pe care s-au angajat sa-1 depuna egiptenii a fost incredibil de mare. Daca acceptam foarte frecvent vehiculata idee ca lucrarile de la Marea Piramida au durat douazeci de ani, ajungem la concluzia ca, in medie, au fost fixate zilnic la locul lor cel putin 300 de blocuri de piatra. Este clar ca sarcina de a scoate din cariera un asemenea numar de blocuri, de a le transporta pina la santier, de a le taia la dimensiunile dorite si de a le plasa cu precizie exact in pozitiile indicate era incredibil de grea. Trebuie sa fi fost necesara o intreaga flota de transport si un sistem de aprovizionare bine gindit pentru a hrani armata de muncitori angajata pentru acest proiect.
Marea Piramida a dainuit deja timp de peste 4500 de ani si va ramine, probabil, in picioare si dupa ce se vor preface in pulbere cladirile construite de inginerii din ziua de astazi. Ea este practic indestructibila; nici macar daca s-ar afla in calea suflului exploziei unei bombe atomice n-ar fi stearsa de pe fata pamintului! Evident, incet-incet se erodeaza, dar in ritmul actual de erodare, va mai exista, probabil, peste un milion de ani.

Ca atare, este limpede ca Kheops si-a lasat amprenta asupra omenirii, bucurindu-se astfel de o faima nemuritoare, incomparabila cu faima oricarei alte persoane care a trait pina acum. (Oare niste personalitati de talia lui NapoleonPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate