Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
John Hooper


John Hooper


John Hooper      

In timpul domniei regelui Edward, John Hooper a slujit ca episcop a doua dioceza, purtandu-se intotdeauna dupa sfaturile date episcopilor de catre Pavel in Epistola sa catre Timotei. El nu a cautat niciodata castiguri personale, ci s-a ingrijit de turma sa si de mantuirea ei, daruind altora toti banii care ii veneau. De doua ori eu insumi (Foxe) am vazut casa lui Hooper plina de cersetori si saraci care mancau la masa lui umpluta de carnati, lucru despre care un slujitor mi-a spus ca se intampla in fiecare seara inainte ca Hooper sa se aseze la masa ca sa-si manance cina.      

Hooper a slujit ca episcop timp de mai mult de doi ani, in timpul regelui Edward. Cand acesta a murit si regina Maria a fost incoronata, Hooper a fost printre primii care au fost somati sa mearga la Londra si arestati. El a ramas intemnitat optsprezece luni, in majoritatea timpului fiind grav bolnav si a fost silit sa-si cheltuiasca banii pentru a putea procura ceva hrana. In ziua de 19 martie 1554, Hooper a fost chemat inaintea episcopilor de Winchester, Londra, Durham, Llandaf si Chichester si i s-a luat propria episcopie. In ziua de 22 ianuarie 1555,episcopul de Winchester l-a chemat in fata sa pentru a-i cere sa se lepede de credinta protestanta si sa il accepte pe Papa drept cap al bisericii din Anglia. Daca va face acest lucru, va fi gratiat, asa cum au fost gratiate alte fete bisericesti din Anglia. Hooper a refuzat.      In 28 ianuarie 1555, Hooper a fost adus in fata lui Winchester si a altora si i s-a mai dat o sansa pentru acceptarea Bisericii catolice. Aceasta s-a intamplat in ziua in care Rogers a fost la infatisare si ei s-au intalnit la iesirea din biserica fiind dati in grija pazitorilor.      

"Frate Rogers, n-ar trebui sa punem mana pe treaba si sa dam foc la rugurile astea?" a intrebat Hooper.      

"Ba da, domnule, prin harul lui Dumnezeu", a raspuns Rogers.      

"Fii sigur ca Dumnezeu ne va da tarie."      

Hooper a fost dus inapoi in temnita la Newgate pentru sase zile, in 29 ianuarie. In 4 februarie episcopul Londrei l-a inlaturat din toate functiile sale bisericesti si a fost dus la Gloucester pentru a fi pus pe rug.      

In ziua de 5 februarie, Hooper a fost dus la rug, unde calaul i-a dat cateva pachetele cu praf de pusca pentru a putea sa-si grabeasca moartea si sa-si scurteze suferinta. El si-a pus pachetelele sub brate si intre picioare. Au fost aduse fiare ca sa fie legat de stalp, una pentru gat, una pentru piept si una pentru picioare, dar Hooper a zis ca nu este nevoie de ele, asa ca a fost legat doar la piept.      

Dupa ce Hooper l-a iertat pe cel care a aprins focul, fiindca s-au folosit lemne verzi, focul s-a aprins greu si chiar si atunci cand flacarile au crescut, ele au fost suflate de vant departe de Hooper. S-a aprins al doilea foc, dar acesta nu ardea decat mocnit si flacarile nu cresteau asa cum ar fi trebuit. Cand focul a fost aprins pentru a treia oara, praful de pusca a explodat dar n-a rezolvat mare lucru din pricina vantului care sufla.      
Chiar si cand gura ii era innegrita si limba umflata, buzele lui Hooper au continuat sa se miste pana cand au ars pana la gingii. Atunci a inceput sa-si bata pieptul cu pumnii, pana cand unul din brate i-a cazut; a continuat sa-si bata pieptul cu cealalta mana, cu apa, grasimea si sangele picurand din varfurile degetelor, pana cand mana i s-a lipit de fierul care ii cuprindea pieptul.       

Hooper a rabdat focul timp de patruzeci si cinci de minute, suferind rabdator chiar si atunci cand partea de jos a trupului i-a ars si i s-au varsat intestinele.      

Acum el imparateste ca un martir binecuvantat, in bucuriile cerului care au fost pregatite pentru cei credinciosi lui Hristos.       Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate