Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» Aurel Vlaicu


Aurel Vlaicu


Aurel Vlaicu


Aurel Vlaicu s-a nascut la 6 noiembrie 1882 in satul Bintinti, pe valea Muresului in sus, nu prea departe de Orastie (Deva). El a fost fiul mare dintre cei opt copii ai lui Dumitru si Ana Vlaicu.



De mic copil Aurel Vlaicu i-a uimit pe toti ai casei cu nazdravaniile lui. Si-a facut un fel de atelier in sura din fundul curtii , unde isi petrecea o mare parte din timp mestesugind fel de fel de jucarii pe care le daruia cu generozitate tovarasilor de joaca.

Scoala primara a facut-o in satul natal de unde a trecut la Colegiul liceului calvin din Orastie . Spiritul inventiv al lui Aurel Vlaicu l-a facut repede cunoscut si iubit in liceu , atat de colegi cat si de profesori.

Inca de cand era elev de liceu , Aurel Vlaicu a fost preocupat de zborul mecanic.

De la Orastie Aurel Vlaicu a plecat la Sibiu unde s-a inscris in clasa a saptea a gimnaziului de stat , unde printre colegi l-a cunoscut pe Octavian Goga cu care a legat o stransa si frumoasa prietenie.

Dupa ce a terminat liceul si si-a luat bacalaureatul, cu multe sacrificii ale parintilor sai , in toamna anului 1902 Aurel Vlaicu a plecat la Budapesta pentru a urma cursurile scolii politehnice .

Aici Aurel Vlaicu a cunoscut si s-a imprietenit cu mai multi romani veniti sa studieze in capitala Ungariei.

Vazand ca aici nu poate sa-si indeplineasca visul sau - zborul- si ca nu are nici o posibilitate sa se documenteze Aurel Vlaicu hotaraste sa plece in Germania unde spera sa afle mai multe despre masinile de zburat.

Dupa ce a terminat studiile in Germania si dupa terminarea stagiului militar , Aurel Vlaicu lucreaza la fabrica Opel. Dorinta arzatoare de a realiza masina de zburat pentru tara si poporul sau era mai puternica decat viitorul "fericit" care i se promitea in Germania si de aceea spre sfarsitul anului 1908 se intoarce acasa la Bintinti decis sa-si atinga telul suprem al vietii sale cu posibilitati proprii.

Aici construieste ajutat de fratele sau Ion un planor cu care a zburat tras la inceput de cai. A fost nevoie de mai multe demonstratii pentru ca guvernul ce il avea in frunte pe Spiru Haret

sa ii acorde mana de ajutor lui Aurel Vlaicu .Acesta a fost angajat ca inginer la Arsenal unde i s-a pus la dispozitie materialele necesare , masinile si lucratorii de aici , cat si suma de 2000 lei.


Aeroplanul Vlaicu I

In luna mai 1910 Aurel Vlaicu si-a terminat constructia primului aeroplan. Duminica 30 mai si-a scos prima data aeroplanul la camp. In ziua de 4 iunie Aurel Vlaicu a reusit sa se ridice de la pamant cu aeroplanul Vlaicu 1. In scurt timp Vlaicu reuseste sa intreaca alte aeroplane construite in strainatate , demonstrand ca istetimea romaneasca ocupa un loc de cinste. Toate gazetele din acea vreme scriau despre zborul extraordinar al lui Aurel Vlaicu

sub titluri care de care mai rasunatoare.


La sfarsitul acestui an Aurel Vlaicu construieste un nou aeroplan deoarece primul se cam deteriorase. Acesta era denumit Vlaicu 2 si a zburat inca de la prima incercare.

Aeroplanul Vlaicu II

In anul urmator Aurel Vlaicu incepe sa zboare si inspre alte orase din tara. Totodata Aurel Vlaicu incepe constructia la alt avion numit Vlaicu 3.

In acest timp afla ca alti piloti straini doresc sa zboare cu aeroplanele lor peste muntii Carpati. Pentru ca nu vroia ca altii sa treaca Carpatii inaintea sa , in ziua de 31 august Aurel Vlaicu a plecat cu avionul spre Predeal. In timpul acelui zbor s-a intamplat ceva cu avionul lui Vlaicu si acesta cade langa Campina , in localitatea Banesti.

Moartea sa tragica a intrerupt brusc fructuasa activitate a acestui remarcabil pionier al aviatiei romanesti.

Drept recunostinta astazi satul natal ii poarta numele "AUREL VLAICU".


Monumentul inchinat lui Aurel Vlaicu

(Banesti - Prahova)





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate