Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Cocker spaniel englez - calitati


Cocker spaniel englez - calitati


COCKER SPANIEL ENGLEZ

Tara de origine: Marea Britanie.

Denumire originala: English cocker spaniel.

Vechime: Secolul XIX.Prima utilizare: Leveur si retriever.

Utilitate actuala: Caine de companie, retriever de vanat mic, caine de cautare-cercetare.

Perioada medie de viata: 13-14 ani.

Istoric: Face parte din grupa spanielilor care isi au origine in Spania. Pana in 1800, spanielii au fost impartiti in doua grupe: starterii, angajati in ridicarea vanatului si cockerii, specializati in vanatoarea la becata in teren maracinos. Cockerul englez este urmasul cainilor originari din Tara Galilor si din sud-vestul Angliei. In timpul dinastiei Stuart, a fost folosit la vanatoarea cu soimi, un sport foarte la moda in Europa acelor timpuri.

Devine rasa de sine statatoare in anul 1893.

Calitati: Caine de travaliu confirmat, Cockerul englez este un caine de companie extrem de popular in toata Europa si in tarile Commonwealthului.

Este un caine inteligent, prietenos, docil, foarte mobil, cu o vioiciune deosebita, se ataseaza imediat stapanului.

Chiar daca este crescut prioritar pentru a tine companie omului sau pentru a-l asista la vanatoare, datorita mirosului fin si pasiunii deosebite pentru aport, in ultimul timp, este folosit tot mai mult pentru detectarea stupefiantelor ascunse asupra persoanelor sau in bagaje de mana, detectarea explozivilor, etc. Pentru aceasta, are nevoie insa de o educatie consecventa care are ca scop principal controlul instinctelor specifice cainilor de vanatoare.


Standard:

ASPECT GENERAL:

Este un caine vesel, hotarat, de actiune, puternic, sportiv, bine echilibrat. Inaltimea la greaban trebuie sa fie aproximativ egala cu lugimea masurata de la greaban la punctul de insertie a cozii.

CAP:

Craniu - bine dezvoltat, frumos cizelat, nici prea fin, dar nici grosolan, cu oasele obrajilor neproeminente.

Bot - patrat, cu stop bine definit, situat la jumatatea distantei dintre varful nasului si creasta occipitala.

Nas - destul de larg pentru a avea o putere mai mare de adulmecare.

Dentitie - falci puternice, cu o muscatura perfecta, in foarfeca, cu o dentitie completa.

Ochi - mari, plini, umplu bine orbita, dar nu sunt proeminenti, de culoare brun inchis, niciodata deschisi la culoare. La subiectii cu roba de culoare liver-roan sau alb-orange, se accepta o culoare a ochilor mai deschisa, pentru a fi in ton cu roba. Au o expresie inteligenta, tandra, sunt ageri, luminosi si veseli.

Urechi - mari, lobulare, inserate la nivelul ochilor, cu o lungime atingand varful nasului, sunt imbracate cu par lung, drept si matasos.

GAT:

De lungime moderata, musculos, asezat elegant pe umerii usor inclinati, este lipsit de salba.

CORP:

Este puternic si compact, cu pieptul bine dezvoltat. Coastele sunt bine arcuite, spatele scurt si lat, cu linia superioara dreapta, orizontala, usor rotunjita spre coada.

MEMBRE:

Membre anterioare - drepte si destul de scurte pentru o forta concentrata, nu prea scurte, insa, pentru a nu impiedica activitatea acestui excelent caine de vanatoare. Umerii sunt oblici, fini si eleganti.

Membre posterioare - crupa larga, bine rotunjita, foarte musculoasa, trebuie sa urmeze, pe cat posibil, linia spatelui si sa se confunde sensibil cu curbura feselor. Picioarele trebuie sa fie puternice, bine legate, cu jaret scurt.

Labe - sigure, stabile, cu degetele apropiate, ca de pisica.

COADA:

Prinsa putin mai jos decat linia spatelui, trebuie sa fie vesela, in miscare, purtata drept, niciodata ridicata. De obicei, este taiata, nu prea scurt, pentru a putea sa fie vizibila, dar nici prea lung, pentru a nu-l impiedica in miscarea ce il caracterizeaza atunci cand lucreaza.

MISCARE:

Ii place actiunea, alearga bine si acopera bine terenul.

ROBA:

Par - neted, de textura matasoasa, niciodata sarmos sau cret. Picioarele din spate bine imbracate, la fel corpul si picioarele din fata de la cot in jos.

Culoare - variata, orice culoare si orice nuanta fiind acceptate; la subiectii monocolori, albul nu este permis decat pe piept. Intre subiectii monocolori (negru, black & tan, aurii, ciocolatii) si cei pluricolori (alb-negru, blue-roan, tricolor) nu se face imperechere. Diferentierea pe culori se face chiar si in ring, fiind arbitrati in categorii separate subiectii negrii, aurii si pluricolori.

TALIE:

Cockerul nu se masoara in expozitii. El trebuie sa fie bine proportionat, cu o inaltime la greaban de aproximativ 39-41 cm la masculi si 38-39 cm la femele, cu o greutate cuprinsa intre 12-14 kg.

DEFECTE:

Orice indepartare de la Standardul prezentat mai sus va fi considerata defect, iar gravitatea cu care va fi penalizata depinde de importanta sa.

NOTA:

Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate