Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
TIPURI DE TULBURARI ANXIOASE


TIPURI DE TULBURARI ANXIOASE


TIPURI DE TULBURARI ANXIOASE

Tulburarea de panica fara agorafobie

Se caracterizeaza prin atacuri de panica neasteptate, recurente, urmate de ingrijorare, ce dureaza minim o luna, ingrijorari referitoare la aparitia de noi atacuri de panica, la posibilele consecinte legate de sanatate si restrictii comportamentale.

2. Tulburarea de panica cu agorafobie

Prevede prezenta simultana a atacurilor de panica    recurente si a elementelor situationale agorafobice.3. Agorafobia fara istoric de tulburare de panica

Consta in teama de anumite spatii, insotita de comportament evitant. Trairile anxioase din timpul expunerii la stimulul fobic nu intrunesc insa criteriile necesare unui atac de panica.

4. Fobia specifica (simpla)

Se dezvolta ca o teama excesiva si nejustificata provocata de prezenta sau anticiparea prezentei unui obiect sau situatii specifice. Expunerea la stimulul fobic declanseaza un atac de panica. Situatia expunerii la stimul este evitata sau indurata cu greutate. Acest tip de tulburare reprezinta de fapt fobiile propriu-zise.

5. Fobia sociala

Debuteaza in adolescenta dupa experiente umilitoare, prin trairea unei frici paralizante in situatii sociale specifice. Cu toate ca persoanele in cauza realizeaza ca teama este nejustificata, aceasta declanseaza totusi un cerc vicios de cognitii catastrofice, reactii vegetative (eritem, transpiratie, tremur) si reactii comportamentale (balbism, etc).

Situatia sociala respectiva este indurata cu groaza sau evitata. Persoanele sunt astfel prejudiciate in performante academice, vorbit in public, in relatiile sociale (pot prezenta dificultati de genul: servirea mesei in public, urinatul in WC-uri publice, etc).

6. Tulburarea obsesiv-compulsiva

Consta din obsesii si compulsii deranjante, recurente si consumatoare de timp, ce interfereaza cu activitatile zilnice.

Obsesiile pot fi: ganduri, impulsuri sau imagini repetitive, persistente, cauzand evitare si anxietate. Persoana este deranjata de aceste obsesii, care sunt produsul mintii sale si carora le recunoaste caracterul nepotrivit. In acest sens face eforturi considerabile dar zadarnice sa le ignore sau sa le inlature.

Compulsiile sunt comportamente repetitive pe care persoana se simte constransa sa le execute dupa un ritual rigid. Acestea pot fi comportamente de genul: spalat pe maini, verificare, sau acte mentale: rugaciuni, numarare.

Obsesiile, fiind in dezacord cu personalitatea, provoaca anxietate, pe cand compulsiile, desi epuizante si lipsite de sens, dezanxieteaza, aceste doua tulburari avand deci caracter contrar.

7. Tulburarea de stres posttraumatic

In aceasta situatie, persoana a experimentat, a fost martor sau s-a confruntat cu un eveniment de o gravitate deosebita, sau care implica vatamare sau pericol vital, raspunsul emotional implicand: soc, frica interna, neputinta sau oroare.

Aceasta tulburare a fost descrisa la victimele si prizonierii de razboi, alte persoane incarcerate, supravietuitori ai Holocaustului, victimele violurilor.

Cu toate ca persoanele evita consecvent confruntarea cu stimulii legati de trauma, amintirile "interzise" reverbereaza sub forma unor imagini. Conotatia emotionala este de aplatizare afectiva, detasare si restrangerea paletei de expresivitate emotionala. In timp se produce o modificare durabila a personalitatii cu abandonarea tuturor idealurilor, dezinteres, neimplicare si tulburari comportamentale. Nota anxioasa persista chiar si dupa o luna de la evenimentul traumatic, manifestandu-se ca hipervigilenta, paroxisme anxioase, dificultati de concentrare si adormire.

8. Stresul acut

Este o tulburare similara tulburarii de stres posttraumatic, dar cu o durata limitata, de la 2 zile pana la o luna.

9. Tulburarea anxioasa generalizata

Se manifesta ca o anxietate flotanta, de intensitate mica dar tenace, ce dureaza minim 6 luni sau se manifesta ca ingrijorare nejustificata privind sanatatea si situatia profesionala a rudelor apropiate.

Persoana in cauza se simte tensionata, fatigabila, acuzand dureri musculare, cu dificultati de concentrare si adormire insotite de transpiratie, uscaciunea mucoaselor, tahicardie si disconfort abdominal.

10. Tulburarea mixta anxios-depresiva

Este o entitate diagnostica prezenta doar in ICD X.

Consta in prezenta simultana atat a simptomelor anxioase cat si a celor depresive, care nu sunt suficient de bine exprimate clinic pentru a justifica diagnostice de sine statatoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate