Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Comportamentul simulat


Comportamentul simulat


Comportamentul    simulat

In studiul comportamentului simulat trebuie, in primul rand, aratate cele doua manifestari ale acestuia, cel aparent si cel inaparent, manifestarea aparenta fiind reactiile exteriorizate ale organismului, acestea putand fi observate direct, inregistrate si masurate, constatate deci obiectiv, iar manifestarea inaparenta fiind reactiile interioare si deci care nu pot fi direct observabile, dar si acestea, prin noile metode de punere in evidenta, de asemenea masurabile.Comportamentul simulat este un comportament intentionat. El este o entitate contradictorie intre aspectul aparent si cel inaparent al comportarii, expresie a dedubarii psihologice in raport cu sine (aspectul inaparent) si alteritatea, adica in raport cu societatea (aspectul aparent)6.

Comportamentul aparent a fost denumit de multi autori overt behavior , de altii autward behavior putand exemplifica cateva forme ale acestuia ca limbajul vorbit sau limbajul gestual, activitatea de miscare a membrelor si a corpului, expresivitatea fetei, etc. Aceasta forma de modalitate de raspuns comportamental a fost tratat la inceput extremist, facandu-se din comportament obiectul integral de studiu al psihologiei, ignorandu-se aspectul subiectiv. Astfel s-a operat mult timp cu un comportament restrans, epuizandu-l prin referirile la aspectele direct observabile. Datorita progresului stiintific inregistrat in ultima perioada de dezvoltare a omenirii, au putut fi insa descoperite si urmarite modificarile interne legate de procesere gindirii, emotiei, cu mult mai fine decat manifestarile exteriorizate, deci inobservabile direct, dar care au devenit si ele prin intermediul unor procedee noi observabile, dar in modul indirect, desigur acesta fiind comportamentul inaparent.

6 Psihologie judiciara: N. Mitrofan, V. Zdrenghea, T. Butoi ; Ed. Sansa, 1992

 


Legatura intre aspectul aparent al simularii si cel inaparent este ca prin ceea ce este aparent individul poate induce in eroare, iar prin ce este inaparent putem afla adevaratele lui intentii. Fiind evidentiabile cu ajutorul indicatorilor fiziologici, formele comportamentului inaparent sunt numeroase, de la modificarile bioelectrice prin EEG sau a activitatii cardio-vasculare, respectiv modificari ale pulsului, ritmului cardiac (ECG), tensiunii arteriale, pana la cresterea tonusului sau la miscari musculare care anticipeaza directionarea unor organe senzitive sau apatice catre obiectul atentiei7.

Comportamentul simulat aparent poate lua urmatoarele forme:

minciuna, atunci cand imbraca forma limbajului, fiind si cea mai raspandita

mimica sau pantomimica, atunci cand se comunica prin expresia fetei sau diverse gesturi ale corpului starea psihica existenta

leziuni traumatice sau patologice, prin care se sugereaza o agresiune sau se incearca imitarea unei boli patologice

Comportamentul simulat inaparent poate fi evidentiat prin urmatorii indicatori fiziologici:

indicatori obiectivi pentru comportamentul inaparent observabil in gandire (de exemplu daca numaram in gand pot fi evidentiate miscari imperceptibile ale limbii)

indicatori pentru gandirea intuitiva (de exemplu daca ne imaginam ca ridicam o greutate se pot evidentia potentiale musculare in bicepsii drepti si muschii brahiali - Jacobson)

indicatori pentru evidentierea electrofiziologica in somnul cu vise

7 Tratat universitar de psihologie judiciara - teorie si practica - : Tudorel Butoi, Ioana Teodora Butoi

 


indicatori care evidetiaza modificarea parametrilor fizologici influentati de emotie, ca

- activitatea cardiaca

- activitatea respiratorie

- rezistenta electrica a pielii

- comportamentul ocular

- modificarea vocii

- schimbarea temperaturii corpului

- modificarea scrisului

- activitatea scoartei cerebrale

Kreindler spunea ca orice forma de comportament are in primul rand o expresie motorie. Aceasta este valabil atat pentru aspectul aparent, cat si pentru cel inaparent al comportamentului.

Trebuie sa admitem, ca unui comportament aparent studiat ii corespund in mod obligatoriu si formele sale inaparente, deoarece nu poate functiona fara cealalta si astfel, desigur, comportamentul aparent bazandu-se pe o structura functionala organica, nervoasa, cu numerease componente comportamentale inaparente.

Tot ca un principiu trebuie orservat ca nu oricaror manifestari de comportament inaparent le corespund si manifestari externe care pot fi observabile.

Acestea fiind spuse, referindu-ne la perspectiva succesoriala in care se desfasoara aceste modalitati comportamentale, relatiile dintre manifestarile aparente si cele inaparente se inscriu in trei categorii:

simultaneitatea celor doua modalitati de comportament

comportamentul inaparent poate preceda comportamentul aparent (prin orientarea si pregatirea anticipativa)

modalitatea inaparenta poate succede unei activitati efectuate si terminate fara a mai fi dublata de expresia exterioara vizibila8

8 Comportamentul simulat: I. Ciofu

 


Propunandu-ne analizarea obiectiva a unor raspunsuri - verbale sau de alta natura, ale individului care minte - , activitatile inregistrate sunt doar fragmente de comportament simulat, el nefiind epuizat.

Comportamentul simulat aparent se poate exprima prin:

minciuna

mimica sau pantomimica

leziuni

trucaje

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate