Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Structurarea sitemului de valori si a conceptiilor despre viata la adolescenti


Structurarea sitemului de valori si a conceptiilor despre viata la adolescenti
Structurarea sitemului de valori si a conceptiilor despre viata la adolescenti

Pe baza dezvoltarii capac cogn la nivel ridicat,    a unui mare vol de cunostinte din diverse domenii, a unei oarecare experiente proprii de viata sau a observarii evenimentelor din jurul sau, adolescentul isi formeaza un mod propriu de a intelege viata, isi cristalizeaza o conceptie care incepe sa-l calauzeasaca in alegerile pe care le face si in care isi investeste fortele. Disponibilitatile afective, intelectuale si voluntare constituie conditia subiectiva a structurarii propriului sistem de valori. Sursele acestora sunt influentele socio-culturale.Dar la nivelul individului sunt selectate, ierarhizate intr-un mod personal si au semnificatii, intensitate si functie orientativa diferite. O anumita rasturnare de valori in societatile de tranzitie perturba procesul formarii sistemului personal de valori cu toate consecintele acestui fapt pt alegerea cailor se auto-realizare.

Se construieste treptat o conceptie generalizatoare asupra propriei vieti si a vietii in general, numita filosofie de viata de catre Allport => maturizare psihica din acest stadiu. Sursele construirii conceptiei sunt:
-observarea directa a celor din jur

-generalizarea experientei personale de viata

-asimilarea unor idei principale referitoare la viata din domeniul stiintei, filosofiei, religiei

-cognitia sociala = o capacitate cognitiva speciala kre permite A sa reflecteze asupra relatiilor dintre oameni, structurilor sociale, institutiilor sociale

Conceptia de viata are rol de orientare generala a capacitatilor/energiilor A spre indeplinirea anumitor scopuri in viata.

Construirea sistemului propriu de valori. Carmichael subliniaza faptul ca in intreaga dezvoltare din A se asigura conditiile asimilarii valorilor. Sursele principale ale construirii sistemului sunt:

-valorile promovate de societate

-observarea si generalizarea conduitelor sociale ale oamenilor, mai ales cele morale-interactiunea cu personalitati ce pot oferi idei, cunostinte, date pt aprofundarea valorilor

-discutiile din grupurile de A

Procesul de asimilare parcurge o prima faza caracterizata prin radicalism al valorilor, insemnand o concentrare a A asupra intelesurilor profunde si puritatii valorilor => il ajuta pe A sa faca distinctia clara dintre valori si nonvalori. Absolutismul il impiedica pe A sa inteleaga si sa accepte raportarea valorilor la situatii si imprejurari concrete si sa respinga compromisurile. La mijlocul A, ei pot face bune diferentieri intre abordarea academica si practica a valorilor => se adapteaza mai bine la concretitudinea vietii. Sistemul personal de valori e diferit de cel al societatii => utile cercetarile repetate cu privire la sistemele de valori ale A (in 1993, 1994, 1995). Pe primele 3 locuri erau puse cinstea, inteligenta si dragostea, iar pe ultimele 3 ajutorul asteptat de la altul, ascultarea conducatorilor si munca.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate