Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
PSIHOLOGIA EDUCATIEI - Sa se arate argumentat ce metode si procedee se pot utilize in predarea unei discipline teoretice pentru a optimiza predarea cunostintelor si educarea sentimentelor in scoala


PSIHOLOGIA EDUCATIEI - Sa se arate argumentat ce metode si procedee se pot utilize in predarea unei discipline teoretice pentru a optimiza predarea cunostintelor si educarea sentimentelor in scoala


PSIHOLOGIA EDUCATIEI"Sa se arate argumentat ce metode si procedee se pot utilize in predarea unei discipline teoretice pentru a optimiza predarea cunostintelor si educarea sentimentelor in scoala . "

Emotiile repetate pot duce la cristalizarea unor sentimente ,dupa cum acestea devin o sursa frecventa de emotii.Toate aceste procese motivationale sunt interdependente si pot fi in relatie cu acelasi obiect ,cu acelasi scop.Sentimentele sunt ample structuri de tendinte si aspiratii care orienteaza, organizeaza si regleaza conduita.Ele dirijeaza de fapt conduita noastra sintetizeaza impulsurile noastre..

Sentimentele sunt extreme de variate.Vorbim aici de sentimente superioare care se pot imparti in sentimente morale,estetice si intelectuale.Aceste sentimente sunt mult mai importante,atat pentru progresul material,cat si pentru cel cultural,dare le sunt si un factor al echilibrului sufletesc pentru individ .Data fiind importanta sentimentelor superioare,se pune problema modului in care putem favoriza si educa sentimentele in scoala la elevi.

Una din sarcinile educative de prima importanta este dezvoltarea la elevi a sentimentului comuniunii sociale ,a dispozitiei spre colaborare ,intrajutorare,a preocuparii de soarta celorlalti ,simtamnt esential intro societate democrata. Activitatea didactica pe grupe ii face pe elevi constienti de valoarea colaborarii si favorizeaza solidaritatea si prieteniile. Atunci cand se lucreaza pe grupe se constata progrese de ordin educativ ,apar relatii de ajutor intre elevii aceleasi grupe ,se viziteaza reciproc,isi ofera cadouri de onomastica ,in general clasa devine mai unita.Certurile intre ei se aplaneaza.

O alta ocazie de munca in comun o constituie excursiile ,unde se pot imparti numeroase sarcini unor elevi. Excursiile prilejuiesc jocuri,concursuri,lasa amintiri de neuitat. Echipele sportive pot fi o "scoala" a colaborarii si loialitati cu conditia sa fie permanente si conduse cu seriozitate.

Un mijloc esential pentru cristalizarea unor sentimente pozitive este metoda exercitiului .Jocurile ,jocurile colective ,ofera conditii prielnice educarii copiilor in spirit cooperant prin regulile pe care le impun ,prin starile afective pe care le declanseaza .Initiate de profesor sau elevi ,urmarite si indrumate cu tact,contribuie la imbogatirea experientelor sociale a copiilor.

Exemplul presupune folosirea modelelor pozitive care sa sugereze un mod de comportare ce se inscriie pe linia cerintelor moralei sociale.Copii se straduiesc sa se comporte identic,"modelul"constituind pentru ei un impuls spre actiune.Dar si profesorul devine un model pentru copii ,acestia vor imita atitudinile si opiniilelui.Prin interesul pe care-l pune in ceea ce spune,prin atitudinile si influentarea sa trezeste emotii,sentimente pozitive. Un profesor bun ramane intreaga viata o icoana vie in mintea discipolilor.

Reconpensa meritata este un factor deosebit de stimulator,ea dinamizeaza scolarul pentru a obtine si alte rezultate bune; apare un interes mai mare pentru invatare.Un elev poate invata la un obiect care nu-l intereseaza dintrun sentiment al datoriei,iar bunele rezultate pot avea ca urmare formarea unui interes pentru disciplina respectiva.

Exigenta ridcata e foarte importanta .Performantele obtinute fara efort nu satisfac.Dificultatea e mult mai atractiva si da mai bune rezultate.Numai prin eforturi serioase e posibila realizarea unor progrese intelectuale si fiindca atunci activitatea din scoala e privita ca valoroasa,devenind sursa de stradanie zilnica,dar si de adevarate satisfactii.Profesorul trebuie sa aiba grija sa gradeze exigentele .El trebuie sa propuna sarcini pe care majoritatea scolarilor sa le poata realize in cadrul unui studiu concentrate .Dupa familiarizarea cu o problema vor fi puse altele mai grele.Dificultatea unei munci depinde si de felul cum e privita de individ. Mark Twain observa ca a inregistra hartii intrun registru este o munca obositoare,dar sa urci un munte cu un sac de mere in spinare este o placuta distractie. Marea arta a unui profesor e sa faca interesante problemele disciplinei sale.

REFERAT Care sunt particularitatile de varsta si individuale ale adolescentilor pe care ne putem sprijini in munca instructiv-educativa si cum procedam pentru a le putea cunoaste mai bine.

Adolescenta este tot o varsta a invatarii in toate tarile civilizate.Acest fapt favorizeaza o dezvoltare cognitiva remarcabila ,formarea culturii generale.Noul nivel scolar aduce cateva schimbari esentiale in invatare .

Interesele cunosc cea mai larga dezvoltare .Apar interese pentru tehnica, pentru stiinta,dar si pentru politica si filosofie.Scade interesul pentru nota si apare cel pentru competenta intrun domeniu sau altul Preocuparea pentru viitoarea profesiune atrage dupa sine o pregatire speciala la acele obiecte care au o legatura cu ea.Scoala trebuie sa-i ajute in aceasta directie.

Apare interesul pentru muzica ,preocuparile sportive devin foarte vii.

Atentia si perceptia au ajuns la maturitate Adolescentul se poate con-

centra multa vreme asupra lectiilor.Poate distinge aspecte esentiale ,nu se mai pierde in amanunte.

Memoria logica a ajuns si ea la o dplina dezvoltare.Chiar apare un dispret pentru memoria fidela .Existenta unui fond de cunostinte,acumulat in

timp,usureaza memorarea si pastrarea altor noi .Intre memorie si gandire se stabilesc relatii foarte complexe cu efecte favorabile pentru fiecare din cele doua procese cognitive principale.

Gandirea elevului nu se mai deosebeste de cea adulta.Exista odeplina dezvoltare a gandirii abctracte.Are deplina capacitate dea face demonstratii bazate pe fapte si principii Este constient de faptul ca pe langa anumite cauze intervin si numeroase donditii,ca fenomenele,obiectele sunt in con-tinua schimbare si intre ele exsista interdependenta.Pot intelege singuri si explica anumite fenomene,pot singuri sa verifice justetea unei demonstratii

si sa aplice concluziile in solutionarea diferitelor probleme.

Profesori trebuie sa-i convinga ca exsista numeroase legi bine inte-meiate pe fapte si ca punerea lor in discutie nu se poate face,oricum,decat dupa o profunda cunoastere a domeniului ,la care ei pot ajunge numai dupa ani de studiu.Progresele gandirii elevilor trebuie utilizate pentru o insusire temeinica a bazelor stiintelor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate