Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu unul sau cu ambii parinti alcoolici


Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu unul sau cu ambii parinti alcoolici


Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu unul sau cu ambii parinti alcoolici

In societatea romaneasca, abuzul de alcool si dependenta de acesta (alcoolismul) sunt relativ frecvente, intalnindu-se mai des in mediile cu venituri materiale scazute. Un alcoolic nu isi pune in pericol numai sanatatea sa fizica si psihica, ci si pe a celor din jur, cei mai afectati fiind copiii.

Copiii cu parinti alcoolici sunt anxiosi, confuzi si prezinta sentimente de insecuritate foarte intense, nu au incredere nici in ei insisi, dar nici in altii, pot fi ostili si agresivi atat cu colegii, cat si cu persoanele cu autoritate. Pot dezvolta sentimente de vinovatie pentru ca nu au evitat ceea ce se intampla in familia lor, se simt neiubiti si ajug sa creada ca nici nu merita sa fie iubiti. Fizic, pot fi neingrijiti si pot avea semne, iar revolta lor fata de ceea ce se intampla acasa poate lua forma comportamentului delincvent, a consumului de alcool sau a drogurilor ilegale.

In familiile alcoolicilor exista 3 reguli: sa nu vorbesti, sa nu ai incredere si sa nu simti. Cand stabileste obiectivele consilierii, consilierul trebuie sa aiba in vedere contracararea acestor reguli aberante si nesanatoase de comportament. Copiii trebuie invatati sa se exprime, sa intre in contact cu propriile emotii si sa le exteriorizeze, sa aiba incredere in ceilalti si sa invete sa ia decizii. In acelasi timp, trebuie informati despre efectele alcoolismului.Ca si in situatia copiilor cu parintii divortati, si acestia pot beneficia de consiliere de grup in cadrul careia se apeleaza la jocuri de rol pentru experimenterea situatiilor in care se afla, tehnicile RET de verificare a veridicitatii unor convingeri defectuoase, tehicile gestalt pentru a lua contact cu emotiile si nevoile personale, tehnici de relaxare care ajuta la scaderea anxietatii si tehnici de dezvoltare a asertivitatii si de imbunatatire a imaginii de sine.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate