Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» HIPOCONDRIA - O VIZIUNE PSIHOPATOLOGICA ROMANEASCA


HIPOCONDRIA - O VIZIUNE PSIHOPATOLOGICA ROMANEASCA


HIPOCONDRIA - O VIZIUNE PSIHOPATOLOGICA ROMANEASCA

Scoala romaneasca de psihiatrie abordeaza cu prudenta hipocondria, strabatand calea clasica, dar si relativ sigura, de la simptom la sindrom si de la sindrom la entitate nosologica. Astfel, ideile delirante hipocondriace sunt incadrate in grupa ideilor delirante depresive datorita faptului ca evolueaza pe fondul unei stari afectiv-negative, de obicei depresiv-anxioase. Aceasta incadrare pare a fi justificata si de o serie de cercetari prezentate de noi anterior, privitoare la asa numita afectivitate negativa asupra careia, in dece­niul trecut si-a oprit atentia si si-a multiplicat cercetarile scoala de psihiatrie din Michigan. Trebuie subliniata insa, dificultatea de clasificare a ideilor hipocondriace, care pot aparea si in cadre nosologice putin specifice (a caror intensitate nu este psihotica). Desi ele se incadreaza in tiparele ideii deli­rante, "nu corespund realitatii cu care se afla in opozitie evidenta si pe care o exprima deformat evoluand pe un fond de claritate a constiintei' si, desi modifica in sens patologic comportamentul, fiind impenetrabila la contra-argumente, s-ar putea spune ca ideea hipocondriaca este cea mai fragila dintre ideile delirante deoarece realitatea pe care o exprima este legata de o structura greu perceptibila de un observator neutru sau, altfel spus, realitatea corporala a subiectului ii apartine in aproape toate dimensiunile.Afirmatia lui Jahreiss (1930), ca ideea hipocondriaca poate avea caracterul de idee prevalenta, obsesiva sau deliranta este limitata de faptul ca boala sau tulburarea somatica acuzata de bolnav este cel mai frecvent fara obiect sau fara obiect perceptibil in momentul afirmarii sale. Manualul de psihiatrie din 1989 (Predescu V si colab.), trece in revista patru sindroame hipocondriace: sindromul asteno-hipocondric, sindromul obsesivo-hipo-condric, sindromul depresivo-hipocondric si sindromul paranoiac-hipo-condric. Aceste sindroame evidentiaza lipsa de omogenitate a hipocondriei.

Trecerea in revista a circumstantelor psihopatologice in care acestea apar: neurastenie, astenii somatogene, schizofrenia la debut sau in remisiune, psihoza maniaco-depresiva, depresii de involutie, depresii organice, dezvol­tari paranoiace. sustine afirmatia anterioara.

Alexandrescu si Predescu (1982) subliniaza tendinta Ia dezvoltare hipocondrica prevalentiala a iatrogeniilor, mai ales la personalitatile cu tra­saturi anancaste. De asemenea, arata ca dezvoltarile hipocondrice sunt cel mai puternic structurate si mai putin reversibile, desi asteno-hipocondrice, ele raman stenice prin peregrinarea bolnavului de la un medic la altul, prin revendicarea cverulenta fata de pretinsii vinovati in cazul unor interventii chirurgicale sau altor tratamente "gresite'.

Acest delir, avand un puternic suport catestezic, isi suprapune adesea continutul peste cel al paranoiei hipocondriace descrise de Schipkownski. In ceea ce priveste psihozele hipocondriace de dezvoltare, Predescu si colab. propun o serie de trasaturi care ar caracteriza personalitatea premor-bida a hipocondricului: tendinta proiectiva (capacitatea de a investi organele cu rolul unor receptori ai trairilor sale emotionale: intoarcerea spre "cosmo­sul somatic'), reactivitatea predominent astenica, gandirea magic-animista. Esenta fenomenului hipocondriac este conceputa ca o triada din care fac parte modificarea cenesteziei (o senzatie generala de rau, de proasta dispozi­tie corporala), o "gandire insistenta' directionata spre propriul corp, spre o suferinta imaginara, intentionalitate tradusa in acelasi timp de fuga catre boala si de refuzul vindecarii.

Ionescu G atrage atentia asupra unei posibile simptomatologii de natura cenestopata sau hipocondriaca care poate aduce bolnavul in sectiile de chirurgie si chiar pe masa de operatie, precum si asupra complexelor con­secinte pe care interventia chirurgicala, odata efectuata, le poate avea asupra tablourilor psihopatologice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate