Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Factori declansatori in bolile psihosoamatice - evenimentele majore de viata


Factori declansatori in bolile psihosoamatice - evenimentele majore de viata
Factori declansatori in bolile psihosoamatice

evenimentele majore de viata

Evenimentele de viata cu impact asupra individului, au fost pentru prima data structurate de catre Holmes si Rahe, in 1987.

Acestia sunt initiatorii unei liste de 43 de evenimente considerate ca fiind potential perturbatoare, si care implica din partea subiectului un efort de adaptare. Aceasta lista se numeste “Social real justement rating scale”, sau “scala Holmes si Rahe”. Fiecarui eveniment ii este asociata nota de impact standard, ce provine din media evaluarii unui anumit numar de subiecti interogati, acestia trebuind sa noteze de le zero la 100 evenimentele descrise.

Evenimentele din aceasta scala nu se refera doar la evenimentele dezagreabile ci si la schimbari aparent pozitive dar care necesita modificari cu obisnuintele vietii de zi cu zi, modificari insotite de incertitudini, si care, in consecinta solicita un efort de adaptare.

Au fost elaborate si alte scale, care incearca sa marcheze intr-un mod cat mai obiectiv perceptia subiectiva a evenimentelor ostile din viata fiecaruia.
Discutiile si criticile care au aparut pe marginea rigorii acestui tip de teste, s-au referit la cele 2 aspecte legate de perioada scursa de la producerea evenimentului respectiv

Astfel, o perioada mai lunga ar conduce la minimalizarea impactului emotional datorita tendintei firesti de uitare.

In schimb, investigarea in urma unui eveniment foarte recent, poate supraestima impactul psihogenal al acestuia.

Oricum, legaturile intre eveniment si debutul bolii actuale, nu trebuie sugerate pacientului si in acelasi timp este utila interpretarea de catre investigator a unor semne indirecte, legate de relatarea evenimentelor ostile din viata fiecaruia.

Trebuie subliniat faptul ca nu exista o proportionalitate intre anvergura evenimentului si reactia tradusa in boala individului. Totul depinde de capacitatea de adaptare si de aparitia sentimentelor de neajutorare si de lipsa de speranta.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate