Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Copiii si vestile rele: repere in consiliere si psihoterapie


Copiii si vestile rele: repere in consiliere si psihoterapie


Copiii si vestile rele: repere in consiliere si psihoterapie

Intr-o lume ce fiinteza sub sub imperiul suferintei si al deznadejdii, copilaria este deseori umbrita de necazuri si vesti rele. Nu exista nicio modalitate corecta, dreapta de a comunica vestile rele copiilor, dar exista modalitati mult mai de ajutor decat altele.

Este extrem de important ca purtatorii vestilor rele sa mearga in directia corecta, sa calatoreasca impreuna cu copilul de-a lungul intregului "naufragiu', astfel incat acesta sa poata sa reactioneze si sa raspunda intr-un mod adecvat veslilor nedorite. In acest proces sunt implicati atat parintii, cat si profesionistii (medici, asistente medicale, psihologi, asistenti sociali, terapeuti, consilieri, preoti, voluntari). Orice profesionist care lucreaza cu copiii poate fi confruntat cu astfel de situatii.Fiecare dintre noi a trait experienta primirii unor vesti care ne-au provocat suferinta, neliniste, panica etc. Vestile rele sunt acele vesti care altereaza drastic imaginea despre trecut si/sau prezent, provocand un disconfort psihoafectiv de scurta sau de lunga durata. De regula, acestea se refera fie la o situatie, fie la o persoana foarte importanta. Daca vestea data implica o pierdere, atunci apare suferinta. Pentru acei copii care stiu deja sau suspecteaza iminenta aparitie a vestilor rele, procesul suferintei poate sa fi inceput deja. Vestile rele pot fi legate de o varietate de circumstante medicale, sociale si familiale. Se refera la situatii temporare sau permanente si includ ceea ce s-a intamplat deja sau ce umeaza sa se intample. Includ o serie de incertitudini. Uneori se refera la situatia copilului, alteori la cineva important pentru copil.

Dezvaluirea- poate sa fie facuta la initiativa copilului sau la acea a adultului .

O dezvaluire reactiva este initiata de catre copil, dezvaluirea vestilor rele fiind facuta de catre adult ca raspuns la intrebarile sau preocuparile copilului. Unele informatii pe care se bazeaza vestile rele sunt de-a dreptul brutale. Dezvaluirea vestilor rele rareori se reduce la o simpla discutie si, de obicei, implica repetari, astfel incat copilul sa aiba confirmarea acestora. Repetarea dezvaluirilor este necesara pentru ca el sa devina constient de importanta situatiei pe care deja o cunoaste si pentru a asocia pierderile implicate. Un copil ai carui parinti au divortat poate deveni mult mai constient de importanta situatiei atunci cand unul dintre cei doi parinti se recasatoreste. Pentru unele familii aflate in suferinta , vestile rele devin un factor stresor repetitiv.

Copiii care au o boala cronica pot fi expusi la o serie de episoade dureroase in timpul evolutiei bolii lor, fiecare implicand noi pierderi si mult mai multe vesti rele. De regula, adultii au tendinta sa subestimeze impactul repetarii dezvaluirii vestilor rele, conducand in felul acesta la nelimpezirea problemelor si la neconstientizare. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand pierderile repetate se asociaza cu o situatie de asteptare prelungita, in timpul careia perceptia copilului asupra a ceea ce inseamna vestile rele se schimba. Empatizarea cu copiii nu este deloc usoara.

Este dificil de separat efectul vestilor rele de modalitatea in care sunt date, dar nici nu este rezonabil sa sugerezi ca un raspuns imediat sau pe termen lung la vestile rele este influentat de modalitatea in care acestea sunt dezvaluite. Vestile rele date intr-o modalitate nefericita pot cauza stres aditional si pot exacerba pierderi inerente. Reactiile negative sunt nebanuite. Pe de alta parte, vestile rele dezvaluite intr-o modalitate adecvata pot conduce la scaderea intensitatii stresului si pot reduce intensitatea sentimentelor de depresie.

Procesul de luare a dceiziilor este intotdeauna extrem de difícil, dat fiind complexitatea factorilor implicati. Decizia este mai dilicila atunci cand vestile rele sunt asociate cu stigmatizarea si chiar include incertitudini de tot felul. Abordarea protectiv-deschisa este rccomandata in munca cu copiii. Dezvaluirea vestilor rele nu inseamna si nu se poate compara cu o situatie de genul 'totul sau nimic'. Se poate oare raspunde deschis la orice intrebare adresata de catre copil? Onestitate in acest caz nu inseamna deschidere totala, ci selectivitatea informatiei. Sunt anumite aspecte ale vestilor rele care nu se doresc a fi discutate.

Onestitate inseamna intelegerea si a acestui lucru. Uneori vestile sunt incomplete si dau nastere la stres si sentimente de singuratate. O parte a copiilor care au trecut prin astfel de experiente sunt deschisi si cooperanti in intelegerea vestilor rele si chiar isi ofera sprijinul activ in ajutarea altor copii care trec prin situatii similare.

Copiii sunt dependenti in clarificarea lucrurilor de decizia adultilor de a se implica in dezvaluirea si lamurirea acestor situatii neplacute. Odata clarificate vestile rele, copilul se va mobiliza in ceea ce trebuie sa faca intrucat exista si momente in care copiii sunt impinsi la izolare, confuzie si anxietate. Profesionistii care lucreaza cu copiii au misiunea de a discuta temerile lor si de a lamuri dilemele in care se afla, fara prejudecati.Specialistii implicati in munca cu copiii sunt pusi deseori in situatii de dificultate. Copiii pot veni cu intrebari pe care le-au pus intai parintilor, iar pentru a verifica raspunsurile primite - daca le primesc - testeaza si opinia specialistului. In aceste situatii, psihoterapeutul sau consilierul poate incuraja copilul sa impartaseasca gandurile si sentimentele folosind intrebari deschise.

Comunicarea deschisa despre vestile rele trebuie incurajata, dar nu cu pretul tensionarii relatiei parinte-copii. In privinta situarii lor si a circumstantelor care provoaca suferinta este in general de folos si uneori chiar necesar sa-i informezi pe ceilalti. Depinde de situatia particulara, cine anume va fi informat. In orice caz, este de dorit sa fie informati atat membri ai familiei, personalul din scoala in care invata copilul, conducatorii cluburilor din care copilul face parte etc.

Stabilirea unor circumstante ideale pentru cand si unde sa dau vestile rele este dificil de realizat, dar urmatoarele sugestii pot fi retinute si aplicate acolo unde este posibil:

- 'Mai degraba mai devreme decat prea tarziu', Daca vestile rele sunt despre un eveniment care deja a avut loc sau care este pe cale de a se intampla, copiii sunt ajutati mult mai mult si mai bine daca li se explica situatia ca atare. Chiar si atunci cand sunt incertitudini despre ceea ce s-a intamplat sau urmeaza sa se intample, intarzierea dezvaluirii este de natura a crea mai multa anxietate si stres pentru toata lumea din jurul copilului. Studiile realizate arata ca acei copii care au suferit de boli grave si care au stiut din vreme diagnosticul s-au adaptat mai bine decat copiii care au aflat adevarul despre ei, cu mult mai tarziu,

Se recomanda ca dezvaluirile sa aiba loc cand toti cei ce sunt implicati in atare situatii sunt de fata.

- atentie maxima- timpul cel mai indicat pentru comunicarea vestilor. rele este atunci cand cei implicati sunt capabili sa dea atentie totala la ceea ce se spune si sa nu fie prea obositi, prea bolnavi sau prea stresati. Locul ales trebuie sa fie confortabil, linistit, privat si pe cat posibil ferit de orice fel de perturbari.

- Context familiar- copilul, atunci cand primeste veste rea trebuie sa fie in mijlocul unui mediu familiar, preferabil acasa si cu multe lucruri personale (jucarii, carti etc.) la indemana.

- acolo unde reactiile si raspunsurile nu vor fi inhibate- locul unde vestile rele sunt dezvaluite nu va inhiba copilul in exprimarea emotiilor sau in problematizarea situatiei .

- stabilirea importantei- dupa aceea - vestile rele pot fi dezvaluite atunci cand cei implicati sunt capabili sa stea unul cu celalalt, cel putin perioada imediata dupa ce vestile rele sunt date. Este bine ca procesul de comunicare a vestilor rele sa fie planificat si pregatit cu mult inainte.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate