Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Caracteristicile procesului homeostatic


Caracteristicile procesului homeostatic
Caracteristicile procesului homeostatic

Homeostazia este in sens restrans , proprietatea organismului de a pastra o stabilitate extrem de mare a mediului intern si a conditiilor ce permit functionarea normala a celulelor si tesuturilor .

Ea intereseaza numeroase functii ale organismului:

  1. -reglarea echilibrului hidroelectrolitic si a celui acido-bazic
  2. -mentinerea constanta a compozitiei sangelui
  3. -mentinerea constanta a compozitiei tuturor lichidelor corpului
  4. -asigurarea unui aport sanguin adecvat activitatii organelor
  5. -mentinerea unei temperaturi  constante
  6. -reglarea  aportului de hrana in functie de consumul energetic al organismului. Hoeostazia implica interventia a numeroase procese si mecanisme compensatorii care au drept scop anihilarea modificarilor produse de variatiile continue ale mediului extern.

Evolutia mecanismelor homeostazice se caracterizeaza printre altele prin trecerea de la restabilirea automata a dezechilibrului produs, la adaptari induse de semnalele tulburarilor, deci anticiparea automata a tulburarii, mergand pana la actiuni constiente de prevedere a tulburarilor si de impiedicare a actiunii factorilor perturbatori.

. Celulele sunt beneficiarele homeostaziei dar si producatoarele acesteia.

. Homeostazia nu este un proces static ci reprezinta de fapt un echilibru dinamic intre factorii perturbatori ce actioneaza asupra organismului si cei compensatorii care tind sa readuca la normal diversele constante ale organismului.

Homeostazia nu inseamna implicit o lipsa a modificari, deoarece echilibrul mecanismelor reglatorii se poate modifica in timp si in diferite stari functionale, homeostazia avand un caracter dinamic. Permanent insa, aceste mecanisme raman sub control adaptativ eficient, existand un joc continuu intre anumite limite cantitative, calitative si temporale ale devierii si restabilirii acestuia.

. Homeostazia si mecanismele homeostazice se desfasoara intre anumite limite si au un grad de autonomie functionala, in sensul ca dereglarea sau devierea tranzitorie a unui proces sau a unei constante nu afecteaza implicit, si dereglarea altor procese.Exemplu-in cursul unui efort fizic excesiv se produce modificarea tranzitorie a echilibrului acido-bazic al organismului, a calcemiei sau presiunii sanguine, dar nu si modificarea semnificativa a glicemiei.

.Homeostazia include o serie de mecanisme compensatorii, care se afla in interrelatie fiecare dintre nivelele de organizare controleaza adecvat nivelul imediat inferior si in acelasi timp este sub dependenta nivelului de organizare imediat superior.

Homeostazia se exercita pe fiecare nivel de organizare a organismului

..Homeostazia intr-un sistem deschis, asa cum este organismul uman, nu se produce spontan ci este rezultatul unor mecanisme sau procese autoreglatorii ce actioneaza simultan sau succesiv si se opune schimbarilor.

. Homeostazia cere ca orice tendinta spre schimbare sa se intalneasca cu factorii care se opun.
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Psihologie


Sociologie


SFERELE INTEGRARII FIINTEI UMANE
PERVERSIUNEA
Drepturile, obligatiile si nevoile victimei
Psihologia manipularii si a supunerii - RECENZIE DE CARTE
Deficientele (tulburarile) de pronuntie
Imaginea de sine
REFERAT PSIHOLOGIA EDUCATIEI - Sa se arate argumentat ce metode si procedee se pot utilize in predarea unei discipline teoretice pentru a optimiza pre
CONDITIILE STIINTIFIICE ALE REALIZARII, UTILIZARII SI INTERPRETARII TESTELOR PSIHOLOGICE
Psihologie cognitiva
CONCEPTUL DE “STRES”


loading...