Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Matematica


Index » educatie » Matematica
optionalul : "Matematica distractiva" - Nicolae Theodorescu


Optionalul : "Matematica distractiva" - Nicolae Theodorescu


-NICOLAE THEODORESCU-

Nicolae Theodorescu

La 5/18 iulie 1908 se naste la Bucuresti Nicolae Theodorescu. Studiile, inclusiv cele universitare , le-a facut in capitala. Sapte clase la liceul "Spiru Haret", iar ultima a facut-o la fostul seminar pedagogic "Titu Maiorescu" unde si-a luat bacalaureatul in 1926. Facultatea a urmat-o la Universitate din Bucuresti, sectia matematici, luandu-si licenta in matematici in anul 1929. teza de doctorat si-a luat-o in Franta, la Sorbona, la 25 aprilie 1931cu subiectul "La derivee areolaire et ses applications a la Phzsique mathematique". In juriul pentru sustinerea tezei a fost invitat sa faca parte si Dimitrie Pompeiu, ca cel care era descoperitorul derivatei areolar.Intors in tara dupa sustinerea doctoratului la Paris, Nicolae Theodorescu a fost numit in octombrie 1931 asistent al profesorului Octav Onicescu la catedra de mecanica de la sectia fizico-chimice a Facultatii de stiinte din Bucuresti, pana in octombrie 1937. Dupa aceasta data a fost numit conferentiar suplinitor de mecanica la Academia de arhitectura din Bucuresti. Intre timp, din 1934 pana in 1937 este profesor de matematici la Scoala de conductori desenatori si ca profesor de calcul operational la scoala devenita ulterior Institutul de statistica, actuariat si calcul din Bucuresti (1931-1948).

La 1 octombrie 1942 este numit profesor titular de geometrie descriptiva si stereotomia Facultatea de arhitectura a Politehnicii din Bucuresti, calitate in care functioneaza pana in 1948. in anii 1946-1948, deoarece profesorul Gh. Moisil a fost numit ministru plenipotentiar al Romaniei la Ankara, Nicolae Theodorescu a predat in locul sau analiza superioara la Universitatea din Bucuresti.

In 1948 a fost numit simultan sef de catedra in trei locuri: Institutul Politehnic, Facultatea de electrotehnica, unde a predat din 1948 pana in 1952 matematici speciale aplicate; la Institutul de constructii di 1948 pana in 1953; si la Universitate, Facultatea de matematica, unde a predat ecuatiile fizice matematice, catedra transformata in catedra de ecuatii diferentiale. Din 1953, aplicandu-se legea cumulului de functii, ramane doar sef de catedra la Universitate, pentru ecuatii diferentiale.

Nicolae Theodorescu a participat ca delegat al Romaniei la numeroase congrese si colocvii in: Cehia, Austria, Franta, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Suedia, Elvetia, Germania etc. In martie 1963 a studiat unele aspecte ale organizarii invatamantului matematic englez.

Din 1949, de la infiintarea Institutului de matematica al Academiei, este sef de sectie pentru "Ecuatii diferentiale si cu derivate partiale". In 1953 a obtinut Premiul de Stat pentru lucrarea "Metode vectoriale in fizica matematica". In 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane la sectia de stiinte matematice. Din 1960 pana in octombrie 1962 a fost decan al Facultatii de matematica si fizica din Bucuresti, iar dupa reorganizarea din 1962 este decan al facultatii de matematica si mecanica. De la 30 decembrie 1965 este membru in biroul executiv al Consiliului national pentru Cercetari stiintifice.

In activitatea stiintifica, Nicolat Theodorescu s-a ocupat cu predilectie de domeniul analizei matematice, in special de ecuatiile cu derivate partiale liniare de ordinul intai sau de ordin superior. De asemenea, datorita preocuparilor sale didactice, Theodorescu a atacat si probleme de calcul vectorial si tensional sau probleme de calcul numeric.

Realizarile sale in domeniul analizei matematice pot fi impartite in doua: lucrari privind geometrizarea ecuatiilor cu derivate partiale si lucrari privind notiunea de derivata areolara a lui Pompeiu si largirea aestei notiuni. Nicolae Theodorescu a introdus functiile monogene si functiile olomorfe .

Nicolae Theodorescu publica peste 100 de memorii, lucrari didactie si monografii diverse in publcatii din tara si strainatate.

Proiect    la optionalul : "Matematica distractiva"

Profesor indrumator : Voicu Victoria

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate