Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
REZUMATUL ROMANULUI ADOLESCENTULUI MIOP


REZUMATUL ROMANULUI ADOLESCENTULUI MIOP


REZUMATUL ROMANULUI ADOLESCENTULUI MIOP

VOLUMUL I

PARTEA I

1. Trebuie sa scriu un roman

Elevul de 15 ani,dorea foarte mult sa scrie un roman,a zis ca nu ii trebuie imaginatie doar trebuie sa povesteasca viata lui de adolescent cu crize si fericirea acestei varste.Dar ca orice opera are nevoie de un titlu s-a gandit sa-l numeasca:Dragoste de copil sau Flori de primavara sau La saptesprezece ani intr-un final i-a ramas titlul"Romanul adolescentului miop".Dar nu stie cine sa fie eroul romanului.El avea un avantaj citea foarte mult dar totusi nu se descurca la matematica.

2. Gloria lui RobertAvea un prieten,Robert,pe care s-a gandit sa il faca protagonistul romanului dar el(Mircea Eliade) il crease ca fiind un personaj ridicol,Rober i-a zis daca vrea sa il puna ca protagonist atunci sa ii gaseasca al rol deoarece el nu vrea sa fie un personaj ridicol,acesta a fost un motiv de conflict intre cei doi prieteni.El impreuna cu prieteni lui mergeau in parcul Carol unde se intalneau toate perechile de liceeni.Prietenul lui avea un defect care ii deranja si pe ceilalti dintre prieteni lui,era laudaros,in ceea ce priveste fetele.

3. Jurnalul de clasa

El cand a decis sa scrie un roman stia ca trebuie sa i-a cateva notite asupra vietii lui de adolescent si acasa dar si la scoala.Ora de istorie in aceasta ora era ascultata o colega de a lui care nu stia nimic,dar cineva tot se gasea sa sufle,dar sufla prost ca sa nu se plictiseasca.Ora de muzica fiind ultima din acest an,maestrul a venit cu un teanc de note muzicale si cu o noua romanta,Crinul.Ora de chimie ,Aguletti a plans pt ca mai luase un"insuficient" iar Fanica a luat "bine".Ora de matematica era un chin pt el si pt alti din situatia lui.Problemele care se lucrau in clasa nu aveau un grad mare de dificultate dar pentru dar el nu le gasea rezolvarea.

4. Intre don Juani

Intr-o seara vine Robert si Dinu la el acasa sa se plimbe prin Cismigiu si sa mai cunoasca niste fete,se duc in parc dar cum Robert este intotdeauna laudaros povestea peripetiile lui cu fetele si noile experiente in materie de fete.

5. Un prieten

Prietenul lui,Marcu,aveau in comun dragostea pentru lectura,dar dragostea lui Marcu era mai intensa decat dragostea lui pentru ca el nu citea si in timpul orei asa cum facea Marcu,prietenul lui si cand era pe punctul sa il asculte cineva care il intelegea ii facea semn,acesta nu se pricepea la chimie dar asta nu il impiedeca sa citeasca.

6. Luni 8-9,Germana.

Desi citea foarte mult el nu era un elev stralucitor,si ca toti elevi nu se descurca la anumite materi cum ar fi:franceza,romana si mai ales germana dovada acestui lucru este ca a ramas corigent in clasa I.El nu se descurca la germana ora care o avea cu un profesor care ii facea astfel "dobitoci","tampiti" la care el termina intotdeauna cu "insuficient"deoarece nu stia sa pronunte corect cuvintele.

7. Corigenta

El a ramas asa cum a mai ramas si in alti ani corigent la matematica stia ca da examen asa ca si-a facut un program destul de riguros pe care ar dori sa il aplice dar intotdeauna exista ceva care sa-l deranjeze.El nu putea sa invete matematica in trei zile asa ca si-a propus sa invete la toamna pentru ca are mai mult timp sa invete matematica si regurile sale.

8. Premiantii

Era ziua de decernare a premilor pentru cei mai buni elevi dar ziua in care corigenti isi vedeau numele pe lista,uni copii aveau premi cu coronita adica dovada faptului ca exista elevi foarte buni in aceea scoala dar si in clasa lui.De la clasa 9 erau patru corigenti printre care se afla si el dar si prietenul lui Dinu,care erau in aceeasi situatie adica corigenta,undeva in mintea lui stia ca trebuie sa invete la matematica.

9. Vacanta

Bineinteles vacanta este asteptata de totii copiii dar era mai fericita si mai distractiva daca nu ramanea corigent la matematica la matematica.El mergea cu prieteni lui in Cismigiu,dar gandul ii fugea la matematica care i-a scricat vacanta,cum este vara foarte cald el statea in casa si citea dar cu toate astea nu mai scrisese nimic la "Romanul adolescentului miop".

10. Jurnal de vara

Au trecut zile in sir si el nu mai deschise caietul de matematica,pana la 9 septembrie cand isi planifica cate zile mai sunt pana pe 15 septembrie.Venise ziua examenului de corigenta,pe data de 18 septembrie Vanciu ii promovase pe toti elevii.

PARTEA II

1. Mansarda

Mansarda pentru el era totul,acolo statea,acolo isi amintea de cele mai placute momente dar si momentele lui dificile,mansarda era pentru el o buna prietena care stia toate secretele lui,acolo in mansarda crescuse si acum fiind adolescent cand se uita pe geam il apuca melancolia si se intrista.

2. Muza-Societate Cultural Dramatica

In clasa a-III-a erau obligatii intr-un fel sa mearga la aeasta societate"Muza".Aceasta societate producea si piese de teatru la care si el participa la piesa pentru prima oara.

Ca la orice piesa trebuie sa fie alcatuit decorul care era o bataie de cap pentru toti participanti la aceea piesa de teatru.

3. Fanica

Fanica scrisese o revista care avea titul"Un liceu modal"si se va putea aplica la Sf. Spiridon.

Fanica era talentat a scrie scenari,dar are multa imaginatie pentru a avea acest talent,la alcatuirea decorului el avea intotdeauna ceva de spus si de adaugat.

4. Domnul redactor

Ca orice adolescent dorea sa aibe bani de buzunar asa i-a venit ideea de a merge la redactia domnului Leontescu.El i-a mai dat domnului Leontescu niste articole pe care mai castigase niste bani,acum cand s-a dus domnul Leontescu afost foarte multumit de articolele lui si asa a mai castigat si experienta si admiratia domnului Leontescu.

5. Noiembrie

In noiembrie cum totul s-a uscat afara,uni adolescenti devin sentimentali si visatori,privea afara pe geamul din mansrda si se intrista.In aceasta parte a capitolului el era foarte trist si melancolia era izgonita de amintiri.

6. Repetitii

Incepuse repetitiile pentru opera"Un liceu model",domnul Filimon era regizorul care ii ajuta la fiecare piesa de teatru care vroiau sa o realizeze,de cate ori ii ajuta piesa era un succes total.Incepuse repetitiile in adevaratul sens al cuvantului,dupa ce un timp a durat alcatuirea decorului.

7. Drumul catre mine insumi

El zicea ca nu se cunoaste asa foarte bine si ca ii trebuie un timp sa isi alcatuiasca o personalitate,sa aibe un singur suflet pe care poate sa-l modeleze cum vrea el.dar cu doua suflete nu merge.A stat zile intregi sa descopere drumul spre sufletul lui si sa isi infinga temerile si sa se cunoasca cat de cat bine.

8. Incipit vita nova

Textele latinesti erau pentru Fanica ceva care il facea deosebit pentru stia sa citeasca si sa traduca mai bine decat altii copii.El(Mircea Eliade ) a trebuit sa o i-a de la capat deoarece el nu stia asa de bine, decat altii copii,inschimb Marcu nu stia sa citeasca dar avea un avataj putea sa traduca.

9. Cu Mos-Ajunul

Corul se aduna ca in fiecare an la el acasa,sa repete cantecele cu care se vor duce la colind.Venise seara in care trebuia sa plece la colind,au plecat pe la el,pe la Radu,uni oamenii aveau obiceiul sa ii serveasca si cu vin.

Partea II

1. Sambata

Sambata era ziua trupului si a momentelor erotice pentru toti prietenii lui si inclusiv el.Baieti se ducea la fete acasa si dupa ce isi petrecea un timp cu ele le lasa bani pe masa.

El vroia sa fie cu o fata ca sa vada dragostea cu ochii de adolescent.

2. Papini,eu si lumea

Giovanni Papini a scris in opera lui ceea ce vroia sa scrie el,dar a zis ca nu poate sa-l copieze pe Papini si ca nu poate sa traiasca in viata altuia,deci povestea lui Papini era foarte asemanatoare cu cea a lui.

3. Un an

Dupa un an nu scrisese nimic in romanul lui,fiecare dimineata a saptamani o petrecea in biblioteca fiind ca era unica sa prietena.Trecuse un an si avea din ce in ce mai putine amintiri.

4. Prieteni

In ultimile luni nu mai trecuse nici un prieten pe la el.Toti erau studenti la Drept,altul la Filozofie.L-au intrebat daca a scris la roman el i-a mintit si le-a zis ca lucreaza la partea a doua.

5. Tristeti in vara

In vara toti plecau la mare,la tara in vacanta care sa se distreze.Se gandea cum este sa fie la universitate sa inveti ca sa poti sa promovezi.

6. Ma clatina vanturile

Insectele si chimia il ingrozeau dar stiintele:istoria si filozofie sunt utile pt varsta lui.

7. Bacalaureatul.

La examenul de corigenta el si Marcu raspundea promt.La bacalaureat la proba orala toti sunt admisi.

Bacalaureatul a trecut cum a trecut examenul de corigenta,si alte examene pe care le-a dat.

8. Final

Autorul a fost singurul care a trecut din seria liceului si il doare ca nu a trecut si Marcu,si-a citit numele pe lista si a intrebat profesorii asupra elevilor de la bacalaureat.

Nu vrea sa se gandeasca la Universitate si la caietul pe care scrie,este un caiet de adolescent care va ramane pt totdeauna.Il obsedeaza romanul si nu stie cum sa-l scrie si nu poate sa-l scrie,viata adolescentului si il apasa viata.

VOLUMUL

PARTEA II

1. Decor

Se uita pe geam si admira peisajul in toata splendoarea lui,cu castani umezi de la ploaie.A facut cunostinta cu o studenta pe care o chema Bibi.

2. Presedintele

Toamna a trecut si incepea iarna cea cumplita.La intrunirea de la Universitate participau toti elevi universitati a mai cunoscut pe cineva,care era studenta acolo si o fata pe care o chema Nonora.

3. Nonora

Nonora era o fata frumoasa care atragea atentia asupra ei cam tot timpul,el era indragostit de aceasta fata.Cand au mers cu trenul se stapanea sa nu o sarute.

4. Intermezzo

Trecuse doua luni din iarna cea geroasa,presedintele a gasit un alt sediu,s-a gandit ca tineretea si-o poate petrece fara Nonora dar si fara cartile lui,trebuia sa inceapa acea perioada maturizarea.

5. Profesorul

Dupa vacante,cursurile de filozofie erau tot mai putin frecventate,cursul "Istoria artelor"ii facea pe elevi sa se plictiseasca la aceea ora,sau sa doarma deoarece profesorul avea o voce foarte calda.

6. Primavara

Primavara pt el era anotimpul amintirlor erotice cu femeile pe care le vedea pe strada,si isi amintea de Nonora.

7. Muncile si zilele

El lucra la o revista din greu care nu avea succes si dupa patru numere nu a mai supravietuit.

8. Drum de la manastire

In dimineata Floriilor,trenul de Constanta ii lasase in gara manastiri,erau aproape numai perechi de indragostiti,el se impacase cu Nonora.Vizitand manastirea,apoi au plecat sa faca un picnic in padure,unde au stat de vorba pana in zori,desi nu putuse sa adoarma.

9. O cheama Niska !

El cunoscuse o fata la Sacele care era tot o adolescenta cu fusta scurta,care ii trasese atentia in tot ceeea ce facea ea.Venise pt prima oara la el in mansarda si rasfoia cartile pe care le avea el in biblioteca.

10. L' Heure Sexulle

O noua prietenie cu Nonora il face tot mai nelinistit si se gandeste tot mai mult la o veche prietena a lui Niska.In cele din urma renunta la Nonora.

11. Prietenul meu iubeste

El cunoaste un prieten cu care isi va petrece tot timpul liber care ii stie toate dorintele si necazurile,dar si critici ale unor opere.

12. Furtuna la schit

Impreuna cu prietenul lui au mers la schit dar acolo i-a apucat o furtuna foarte mare care in zori se oprise,ei au mai stat acolo in acest timp s-au cunoscut mai bine.

13. Plecare

Se intalnise in gara cu Marcu,s-au imbratisat si au inceput sa povesteaca ce au mai facut in acest timp cand nu s-au mai vazut .

14. Sfarsit de vacanta

Se termina vacanta si s-a intalnit cu Niska,dar care acum era logodit cu un baiat pe nume Paul.

15. Taine

Saptamani intregi citea si uita de restul lumi care poate astepta ceva de la el.Invata pt examene 2 zile,2 noptii primise o carte de istorie,apoi au trecut examenele.

Trebuia sa invete 2 limbi orientale in acelasi timp.

16. Redactia

Odata cu cunoastera profesorului de logica care era si ziarist el devenise angajat la redactie.El doreste sa scrie reportaje cat mai interesante.Prietenul lui Radu se indragosteste de Viorica,iar pe Nonora o vedea foarte rar.S-a intalnit cu domnul Elefterescul care avea si el o problema si se schimbase foarte mult.

17. Prietena mea in toamna

Pe Nonora o vedea mai des,si avea pareri foarte diferite despre anotimpuri.Dragostea pentru Nonora nu-l bucura ci il imbolnavea.

18. Iasul

Impreuna cu Niska ajunsese la Cetatuie,a vizitat revista "Vietei romanesti",mai scrisese in jurnal parerile lui despre orasul Iasi.

La toamna trebuie sa si reia munca care o realiza altadata.

19. Vrajmasul lui Petre

Petru era un prieten care-l cunoscuse mai curand si erau foarte buni amici.In jurnal mai scrisese despre despartirea lui de Petre.

20. Personajele judeca autorul

In prima parte a acestui capitol el spunea parerea despre toti prieteni lui ca personaje ale romanului,prieteni lui care deveneau personaje si-au spus parerile despre rolurile lor in roman.

21. Moarte

Vicepresedintele murise,asa cum este obiceiul l-au ingropat intr-un cimitir cunoscut,unde el isi amintea de cimitirul din Iasi.

22. Lumina la Roma

In acest capitol el scrisese cel mai mult in jurnal de cand il facuse,si povestindu-i Niskai cum era la Roma si vecinatetilor sale,unde au avut loc la Roma.

23. Meditatie pentru doua Toamne

Incepuse toamna care pentru el era anotimpul melacolia si a tristetei.Titlul acestui capitol pentru el era fals.

PARTEA II

Scrisorile

I.            Ii povesteste ce a mai facut el si ca ar dori sa mearga cu Bibi la el.

II.         Cea dea doua era scrisa pentru Niska,ii scrie cu melancolie pt ca ea iubea doar faptele mari,dar era mai bine decat singuratate,pt el era o foarte buna prietena.

III.       Ii scrise Niska care ii spunea ca sufera mult singura.

IV.      Odata ce ii scrie Niska el ii raspunde la scrisare tot printr-o scrisoare.Ii povesteste despre Radu si Viorica.

V.         Ea primeste scrisoarea si ii zice ca nu vrea sa auda de Radu si Viorica.

VI.      Niska ii trimite scrisoare el o primeste si ii multumeste pt. ca ii raspunde la scrisori.

VII.            Ii scrie pentru prima scrisoare care o primeste de la Nonora.

VIII.         Ii scrie iar Niska,care ii povesteste ca datorita lui a descoperit frumusetea interioara.

IX.      Scrisorile pe care le primeste de la Niska il intristeaza foarte mult.

X.         I-a scris prietenul lui Petre ca sa anunte logodna lui.

XI.      Ii scrie Niska care crede ca este indragostita de el si se gandeste tot timpul la el.

XII.            Si crede ca acum ai ultima scrisoare a Niskai trebuie sa sfarseasca jurnalul,si se gandeste ca daca il trimite jurnalul.

XIII.         Ea indata ce citeste jurnalul recunoaste ca ii este drag.

Partea III

8 aprilie

S-a logodit Niska cu fiul cel are al familiei,era inginer.

9 pana la 20 aprilie

A muncit ca un nebun,ochii ii lacramau de la orele intregi petrecute in fata cartii,vroia sa o vada pe Niska si pe prieteni lui.

22 aprilie

Il viziteaza Viorica care lucreaza la Academie si i-a adus cartii noi.Mariuca si Gaidaroff s-au despartit.Radu vrea sa se calugareasca.Nonora este indragostita de un actor cu care se va casatori

21 august

Caietul dupa parerea lui trebuie sa se sfarseasca si mai tarziu il va rasfoi.

Octombrie

Examenele se apropiau de sfarsit si s-a intalnit cu Niska care a putut conversa cateva minute.

Profesorul de logica creea probleme in randul studentilor.

Intr-o seara venise Radu pe la el ca sa povesteasca cea mai facut,el a inceput sa planga dar autorul nu a plans.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate