Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» „Ploua” – George Bacovia


„Ploua” – George Bacovia


„Ploua” – George Bacovia

1. tina, ploua;
2. Utilizarea punctelor de suspensie in finalul primului vers exprima sentimentul de deznadejde a eului liric in fata ploii nesfarsite.
3. In luna mai vremea este cea mai frumoasa de pe tot timpul anului.
Nu mai pot merge la mare.
4. motivul ploii; motivul talangei;
5. forme verbale si pronominale de persoana I si a II-a : „n-am mai vazut”, „-mi”;
6. Epitetul personificator „grele (talangi) adormite” sugereaza un sentiment de apasare, de deznadejde a poetului ca urmare a ploii. Aici ea cade neincetat. Impresia de sfarsit de lume este astfel amplificata de repetarea acestui cuvant in versul-refren al poeziei.
7. Un procedeu tipic simbolist este repetarea unui vers in poezie, cu valoare de refren („Ah, plansul talangii cand ploua!”) ce sugereaza aici atmosfera apasatoare, agonizanta.
8. Cea de-a treia strofa completeaza tabloul monoton al unei naturi inecate de ploaie. Ploaia, in poezia bacoviana, nu vine sa purifice, nu este un simbol al fecunditatii naturii, ci unul al dezagregarii materiei. Sentimentul vidului, al tristetii pune stapanire pe poet.
9. O caracteristica a limbajului simbolist este sugestia. Utilizand simbolul sau repetand anumite sintagme sau versuri sunt sugerate sentimente, stari ale poetului (Aici agonia, deznadejdea, depresia, cauzate de ploaia nesfarsita).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate