Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Marin Sorescu, Boala


Marin Sorescu, Boala


Marin Sorescu, Boala

1. degeaba = zadarnic; senzatie = perceptie

2. Cratima marcheaza caderea vocalei "i" in unirea pronumelui cu adverbul "nu-e" intr-o singura silaba.

3. a se trezi cu noaptea in cap, prost ca noaptea

4. adresarea directa ("Doctore"); verbe la persoana I singular: "simt", "am citit", pronume la persoana I singular "ma", "mi"

5. "am urat si am iubit, am invatat sa citesc si chiar am citit niste carti, am vorbit cu oameni si m-am gandit, am fost bun si am fost frumos" - enumeratia sugereaza stradania depusa pentru a invinge "boala" fiintei, cea cu care ne nastem, moartea.

6. Titlul poeziei, "Boala", este o metafora sugerand moartea, iar "medicamentele" (ura, iubirea, cititul) sunt incercari de a trai intens viata, de a simti in fiecare moment, viata fiind antidotul pentru moarte. Eul liric considera ca a-ti face viata frumoasa te indeparteaza de moarte.

7. Discursul liric este confesiv, direct, prin substantivul in vocativ "Doctore" si prin folosirea persoanei I singular a verbelor si a pronumelor.

8. In prima strofa a poeziei se descrie sentimentul mortii, de la primele simptome, venind din interiorul ca o constientizare a pieirii. Lumea inconjuratoare devine o povara, "ziua ma doare soarele, noapte luna si stelele", " aici in regiunea fiintei mele". Se observa o Moarte generala, un inceput de detasare de aceasta lume, sugerat de epitetul "mortal".

9. Se vorbeste despre moarte, o moarte care incepe de la inceputul vietii, "cand m-am nascut". Eul liric incearca sa evite aceste simptome, se eschiveaza, priveste moartea ca pe o boala, pe care incearca sa o infranga.
Iubirea, ura, cititul, a fi bun, a fi frumos, toate inseamna a fi viu, a trai. Astfel acestea devin "medicamentele" impotriva mortii pe care o simte inca de la inceputul vietii. Se realizeaza ca moartea in final nu are loc, desi "am cheltuit pe ele o groaza de ani" si ca singurul lucru ce poate fi schimbat in acest sens este trairea intensa, incercarea de a ne face viata cat mai frumoasa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate