Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
"Gerul" - Vasile Alecsandri


"Gerul" - Vasile Alecsandri


"Gerul" - Vasile Alecsandri

1. ger, promoroaca (turturi, gheata)
2. Semnele de punctuatie: punct si virgula de la finalul celui de-al doilea vers desparte doua fraze diferite, marcand o pauza in exprimarea unor idei similare. Poetul nu foloseste punctul, ca in finalul strofei, deoarece acesta are rol in incheierea ideii, nelasand loc unei continuari a acesteia.


3. "Sa ne-aduca viu aminte de-ale verii infloriri."
4. Tema naturii sub stapanirea iernii; motivul gerului.
5. pronume la persoana I si a II-a: "eu", "tu"; verbe la persoana a II-a: "vin'"; interjectia.
epitet personificator, extrem
gerul) salbatic" de sugestiv care arata forta de nestavilit a iernii geroase acaparand natura.
7. Substantivul "gerul", reprezentand si titlul poeziei, nu este pus la intamplare la inceputul fiecarei strofe, ci prin aceasta, poetul intensifica intr-un mod aparte ideea centrala a poeziei, asprimea iernii, dandu-i cititorului senzatia de acaparare totala, accentuand imaginile sinestezice.
8. Gerul este prezentat de catre poet ca o minune a iernii, ca un fenomen magic ce pune stapanire asupra intregii naturi. In ultima stofa, gerul este invocat de catre eul liric, prin propozitia in vocativ: "O! tu, gerule naprasnic, vin". Epitetul ger)naprasnic" intareste ideea de atotputernic, iar comparatia "ca sageata" intregeste sentimentul de maretie pe care gerul i-l inspira poetului. Primele doua versuri ale strofei prezinta o complexa imagine vizuala, ce subliniaza grandoarea tabloului.
9. Vasile Alecsandri creeaza un pastel al iernii, de o impresionanta maretie, prin folosirea unui limbaj expresiv, pe tot parcursul poeziei. Elementele care sustin expresivitatea sunt nenumaratele imagini artistice create cu ajutorul figurilor de stil.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate