Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Alexandru Philippide, Apropieri


Alexandru Philippide, Apropieri


Alexandru Philippide, Apropieri

1. a pierde timpul, a fi in contratimp, cu timpul

2. Cratima este folosita cu scopul de a marca alipirea, "putea-voi" fiind o forma in care auxiliarul urmeaza dupa verbul de conjugat.De asemenea,cratima ajuta la formarea inversiunii.

3. Modul conjunctiv exprima o actiune posibila, ipotetica, dorita. Poetul analizeaza posibilitatea unei conexiuni intre simturi(privire si auz).El doreste sa se integreze "in senina voluptate noua ", gustand din ea si pierzandu-se in eternitate, adica in timpul "scapat de spatiu".

4. Structurile care contin imagini vizuale sunt: "neagra catifea", "faldurile unor inalte draperii".

5. motivul urcusului,motivul drumului

6. Metafora "puntea dintre privire si auz" exprima o ipotetica armonie intre simturi. Este o metafora care sugereaza eliberarea de constrangeri, dorinta eului liric de a se apropia de libertatea absoluta.

7. Primele doua versuri au valoare de incipit si prezinta un cadru nocturn. Ele au o topica inversa, ceea ce sugereaza intensitatea cu care eul poetic traieste momentul descoperirii unui "lin urcus de neagra catifea". Aceasta imagine este un epitet-inversiune si in acelasi timp o metafora a drumului spre inedit, un simbol pentru depasirea unor limite ale cunoasterii. Se sugereaza astfel o posibila tema a textului,aceea a calatoriei initiatice. In versurile urmatoare, se transmite ideea ca la capatul acestei calatorii si in prezenta dorita a unei calauze, simturile se armonizeaza, iar eul nu mai percepe decat temporalitatea, eliberandu-se de spatiu. Epitetul cromatic "neagra catifea" intareste ideea de necunoscut.

8. Poezia are un titlu format dintr-un substantiv comun la numarul plural, provenit din adverb: apropieri. Acest cuvant, prin simplitatea sa, are o puternica incarcatura expresiva, fiind in legatura cu imagini importante in poezie. Faldurile draperiilor " tesute parca numai din sunet si culoare" constituie o astfel de imagine : eul poetic regaseste in ele coexistenta sunetului si a culorii, este constient de raritatea spectacolului la care ia parte, si doreste o apropiere permanenta a acestor doua elemente. El imagineaza o conexiune o irealului in care este proiectat, cu realul in care se va intoarce si unde spera la o materializare a acestor "aeriene fermecatorii" , intr-o " punte".Imaginarul poetic atinge nivelul spatio-temporal in finalul textului. Odata realizata o legatura intre elementele constitutive ale cadrului restrans,se doreste o noua corespondenta , de aceasta data la grad avansat , si anume , intre timp si spatiu. O existenta simultana a acestor doua coordonate implica un timp infinit, "scapat de spatiu dar care nu il anuleaza pe acesta din urma. Rima imperecheata sustine , de asemenea , ideea de apropiere , prin faptul ca aceasta faciliteaza cititorului descifrarea textului. Este vorba de o apropiere a celui care parcurge poezia de sensul adevarat al acesteia.

9. Scrisa pe un fundament modernist, poezia sustine ambiguitatea imaginilor. Al.Philippide patrunde intr-un spatiu ireal din voluptatea caruia doreste sa preia pentru ca,"fara calauza sa beneficieze si in spatiul real de acest spectacol cromatic si auditiv. Rezonantele simbolice sunt, de asemenea prezentate , cultivand sugestia unei lumi mai bune , poate chiar eterne : "cu un timp scapat de spatiu".Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate