Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Sate, targuri si orase din Europa si spatiul romanesc


Sate, targuri si orase din Europa si spatiul romanesc


Sate, targuri si orase din Europa si spatiul romanesc.

Satul reprezinta prima forma de constituire a comunitatilor umane, care dateaza inca din neolitic(epoca noua a pietrei).

In Evul Mediu ca urmare a cresterii demografice se vor infiinta noi asezari umane prin defrisari si asanari. Insa in apropiere trebuia sa existe o apa, padure, pasune.

Casele aveau de obicei 2 incaperi, una era folosita ca spatiu comun, iar cea dea 2-a era intrebuintata ca dormitor. Uneori se aduga su grjdul pentru animale.

Hainele erau realizate dintru-un material rezistent, erau purtate pana la rupere si erau confectionate in gospodaria taraneasca, ca si uneltele, armele.

In satul romanesc, ca si in alte tari ocupatia de baza era agricultura. Taranul roman a trecut de la obligatia de claca (numar de zile in care trebuia lucrat pamantul boierului), din Evul Mediu, la improprietarire in timpul lui Cuza.

Lumea rurala va incepe sa se diferentieze, boierimea incepe sa dispara din scena istoriei si va apare o clasa de mijloc relativ instarita.

Targul a fost un spatiu comercial, un loc de intalnire al producatorilor si negustorilor. Rolul sau era financiar.In spatiul romanesc se remarca targurile: Sibiul, Clujul, Brasovul, si cele din Tara Barsei. Negustorii ce tranzitau Brasovul trebuiau erau obligati sa vanda si sa cumpere numai in oras, de asemenea trebuiai sa plateasca o vama vigesimala ( 5% din valoarea marfurilor).

Orasul este o veche creatie a Orientului Antic, a fost cunoscut de greci sub numele de polis, in timp ce romanii ridicau orase in teritoriile cucerite dupa modelul Romei. Orasele romane erau de 2 tipuri colonia si municipia.

Un oras emblematic este Petersburgul (Petrograd, Sankt - Petersburg), a fost ridicat de tarul Petru pe un loc mlastinos, cu sacrificiul a mii de oameni si contributia unor arhitecti straluciti. Aici vor trai oameni de cultura, politica si se vor desfasura momente remarcabile.

Pentru Romania amintim Bucurestiul, un oras vechi de 550 de ani, ce va deveni gazda unor momente importante: proclamarea independentei(1877), proclamarea regatului (1866), revolutia din 1989 etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate