Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Politici culturale si romanii din afara granitelor


Politici culturale si romanii din afara granitelor


Politici culturale si romanii din afara granitelor.

Progresul epocii industriale este legat de masinism si gandirea pozitivista, de in credere in puterea ratiunii si a cunoasterii.

Increderea in puterea stiintei va combate Biserica si tendinta de laicizare a societatii. Oamenii de stiinta vor deveni "sfinti" ai epocii industriale.

Pe aceasta linie se inscrie evolutionismul lui Charles Darwin, teoria relativitatii a lui Albert Einstein, Sigmund freud si Gustav Jung care pun in evidenta rolul inconstientului in viata omului si alte personalitati ale secolului XX.

Apare de fenomenul d cultura de masa, datorita accesului oamnenilor la informatie mai ales prin intermediul radioului, cinematografului, presei scrise etc.

Din punct de vedere etnic Romania poate fi considerata o Europa in miniatura, deoarece gasim aici, pe langa romani, sarbi, rusi, polonezi, cehi, slovaci, maghiari (inca din secolul IX), germani(vor fi adusi de maghiari) , turci, tatari etc.

Deci Romania s-a format si s-a dezvoltat ca un stat multietnic. Insa exista si romani ce au ales calea exilului, a emigrarii.Romanii din afara granitelor au un statut social foarte variat, de la deplina recunoastere si integrare pana la conflictul cu autoritatile statelor de resedinta. Astfel, vorbim de diaspora romaneasca, care in anii 1859-1918 era concentrata in Bucovina, Basarabia, Transilvania (aceste teritorii se gaseau sub autoritate maghiara si rusa). Dupa Marea Unire din 1 decembrie 1918, multi romani au continuat sa traiasca pe teritoriul, statelor vecine(Ungaria, Iugoslavia, Cehia, Bulgaria).

Exilul romanesc este determinat de motive economice sau politice. Acesti romani acopera o arie geografica destul de mare. Procesul va incepe in secolul XVIII si continua in ziua de azi.

Pentru acestia s-au infiintat organisme guvernamentale (Directia pentru romanii din diaspora, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe) si fundatii (Fundatia Culturala Romana) al caror obiectiv este mentinerea unei relatii de calitate intre statul romana si romanii de pretutindeni.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate