Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Organizarea politica si institutiile juridice la geto-daci


Organizarea politica si institutiile juridice la geto-daci


Organizarea politica si institutiile juridice la geto-daci

Cele mai vechi vestigii ale existentei si activitatii omului in spatiul carpato danubiano pontic dateaza din epoca paleoliticului cu aprox 50 mii ani i de hristos.

Odata cu trecerea de la paleolitic la neolitic apar gintile ca forma de organizare, acestea reprezentau grupuri umane in care descendenta era urmarita pe linie materna in fruntea gintii aflandu-se femeia cea mai invarsta.Mai multe ginti se grupau in fratrib formata din 2- 4 ginti, iar mai multe fratii formau un trib.

Cu timpul se produce o specializare a triburilor unele devenind crescatorea de animale iar altele cultivatoare de pamant . odata cu utilizarea pe scara larga a bronzului a fost posibila realizarea unui insemnat progres economic dar si in planul org si consolidarii triburilor.

Astfel triburile incep sa se org din punct de vedere militar, se construiesc mici cetati iar razboinnicii, incep sa ocupe un loc din ce in ce mai importatant in cadrul comunitatilor umane.Familia patriarhala condusa de barbatul cel mai batran si experimentat ajunge celula de baza a societatii. Acesta fam avea in proprietate un lot propriu din pamantul comun iar in proprietate privata produsele muncii si uneltele si vitele de munca.

Sist penal aplicat in cadrul comunitatilor patriarhale se baza pe legea talionului , cel vinovat fiind supus oprobiului public, si era obligat sa se sinucida sau sa paraseasca comunitatea.

Relatia dintre triburi devin relatii conflictuale odata cu trecerea la epoca fierului care marcheaza desprinderea treptata a aristrocratiei militare care treptat acapareaza functiile de conducere. Pe teritoriul romaniei de astazi civilizatia fierului se dezvolta incepand cu sec 11 inainte de hristos. Purtatorii acestei civilizatii fiind triburile tracice, ramura nordica a blocului tracic , o constituie geto-dacii, din puct de vedere politic geto-dacii, erau impartiti in mai multe triburi aflate pe teritorii distincte. In aceasta perioada teritoriile populate de geto-daci intra in sfera de interes a lumii grecesti, astfel este declansata o vasta actiune de colonizare a podului euxin.

Cele mai puternice colonii au fost mistria, tomis si calatis, aceste colonii au favorizat schimburile economice intre greci i geto-daci.Org triburilor geto -dace, evolua pe plan economic si militar in timpul domniei lui dromihede. Lui dromihede ii iau urma oroles, zalmodegicos rhemacsos.

La mijlocul sec 1 ajunge la putere Burebista , acesta ajunge la putere datorita conditie economica politica .

Dintre aceste conditii favorabile numaram : crestera puterii ecoomice , A nr pop si a diferentierii in clase si grupuri sociale , deasemenea a existat si o conjuctura externa favorabila, astfel slabirea puterii vecinilor, centii ilirii si tracii, acestia fiind macinati de conflictele cu romanii.

La apogeul expansiunii teritoriale statul lui Burebista se intindea de la muntii padurosi pana in balcani, si de la dunarea de mijloc pana la marea neagra.

Burebista a domnit 16 ani, organizarea de stat, elemente care au contribuit la trecerea de la structurile gentilico tribale la statul dac :

org pe baze teritoriale

formarea si consolidarea armatei

instaurarea unui sist fiscal

perioada conducerii lui burebista se dezvolta centrele urbane de mari proportii numite dave cu fortificatii solide in care populatia era grupata de criterii gentilice .

in mediul rural comunitatiile sun organizate pe criteriu teritoial, ca o dovada a dezvoltarii economice apar centre de emitere a monezilor.

organelle centrale ale statulu, forma de guvernamant era monarhia, cu un rege ajutat de un vice rege. Viceregele era ales din randu clerului

odata cu trecera timpului institutia regalitatii tinde sa devina ereditara, la succesiunea tronului puteau sa vina fii regelui, fratii acestuia sau marele preot, regele provenea din patura cea mai instarita, evidentiata de succesele militare, deasemenea regele era o pers cu calit diplomatice dovedite in relatiile cu celelalte triburi, acesta exercita puterea religioasa de unul singur sau ajutat de o alta pers. Deasemenea detinea monopolul asupra minelor de aur . regele era ajutat de un consiliu format din sfesnici si regatori recrutati din randurile nobilimi si armatei .

dregatorii erau impartiti in 2 categ :

cu atributii civile;

cu atributii militare.

Organizarea locala, populatia si teritoriul erau impartite in unitati administrative cele mai representative fiind cetatile cu transilvania, (costesti, blidaru, surduc, capalna).

In moldova balca doamnei , in oltenia polovragi si denita.

Organizarea militara

In ostire erau cuprinsi toti barbatii ati de lupta , acestia erau oprganizatii in detasamente, org religioasa de-a lungul timpului clerul a jucat un rol important in plan religios dar si politic astfel marele preot era prim loptiitor al domnului si conducatorul spiritual al populatiei.

Dreptul geto dac

In procesul de formare al statuluio geto-dac obiceiurile care erau convenabile clsei dominante au fost transformate in norme jurid, instituite de putera statala si sanctionate corespunzator, astfel pe langa dreptul nescris sa elaborate si un sist de legi, elaborate de catre rege care pretindea ca I -au fost inspirate de zei. Legile erau menite sa protejeze interesele claselor privilegiate si sa asigure supunerea populatiei fata de autritate.

Regii daci intretineau in constiinta poporului frica de zei cei care transmiteau poruncile.

Institutii juridice

Proprietatea

Izvoarele istorice atesta existenta, unor mari proprieatti de pamant, axistenta minelor de aur , argin, sare, cresterea vitelor, exploatarea padurilor. Marii proprietari de terenuri erau nobili numiti tarabostes. Prop privata era formata din stapanirea pamantului, a sclaviilor si a vitelor si uneletelo de munca. Prop colectiva formata din pamantul lobstei era impartita in loturi    si atribuit in flosinta individuala pe termen de un an prin tragere la sorti.

Familia

In perioada prestatala fam geto-daca era poligama, pe masura dezvoltarii diferentierilor sociale si consolidarii prop private fam devine monogama.

Casatoria se incheia prin cumpararea femeii de catre barbat de la parintii acesteia, acestea aducea in familie o zestre. Cea mai importanta zestre era virtutea, stare de inferioritate a femeii este confirmata de muncile grele la care acesta era supusa, adulterul se pedepsea cu moartea,

Puterea judecatoreasca

era incredintata preotilor, in cadrul normelor de dr avem dispozitii penale referitorare la apararea statului si a prop private, norme specifice activ comerciale si elemente ale justitiei private .

Relatiile externe

Regii daci au promovat o politica de aliante menita sa le apere independenta si integritatea teritoriala. Cea mai importanta problema pe plan extern au fost raporturile cu Imperiul Roman, motiv pt care de -a lungul timpului regii daci au incarcat sa se implice in conflictele romane.

In anul 87 in timpul lui Domitian , Decebal reuseste sa castige o batalie impotriva trupelor romane conduse de fuscus, dar pierde o alta batalie un an mai tarziu la tapaie( tape) in urma careia se incheie o pace de compromis astfel roma obtine dreptul de-a trece cu trupele prin dacia spre panonia unde desfasurau actiunii impotriva marcomanilor.

Dacia primeste bani si mesteri pe care ii foloseste pt a fortifica dacia. In anul 96 domitian este asasinat si doi ani mai tarziu vine la putere traian, acesta plateste inca un timp ume de bani lui decebal dar se pregateste si de razboi in anul 100.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate