Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Miscarea legionara in Romania


Miscarea legionara in Romania


MISCAREA LEGIONARA DIN ROMANIA

In strategia politica a cercurilor conducatoare , fascismul era destinat pe plan extern satisfacerii pretentiilor revizioniste , anexioniste iar pe plan intern lichidarii tuturor dusmanilor . Tarile care aveau deja partide fasciste puternice (Italia , Germania ) au incercat crearea de avanposturi in tarile vizate de revizuirile teritoriale (Austria, Cehoslovacia, Albania, Polonia, Iugoslavia, Grecia, Romania)In Romania anului 1923 fuzioneaza L.A.N.C. si Partidul Nationalist Democrat Crestin sub numele primei, avand ca presedinte pe AC Cuza. Miscarea rezultata avea un pronuntat caracter de dreapta.

Printre membrii acestei formatiuni se numara si Corneliu Zelea Codreanu , viitorul "capitan", nascut la 13 septembrie 1899 , a avut o copilarie dificila , dominata de despotismul tatalui sau . Acesta i-a ales profesiunea de ofiter dar CZ Codreanu renunta la o cariera militara si in 1919 se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi. La aceata facultate era decan AC Cuza care-l atrage in L.A.N.C. Pentru scurt timp a facut parte din Garda Constiintei Neamului , o grupare fascista . Nu termina facultatea, dar pleaca in Germania pentru alte studii si-l intalneste pe Adolf Hitler.

In cadrul ligii, CZ Codreanu se se ocupa de problemele curente , organizatorice, dar aceasta nu a fost intrutotul pe placul lui .Era nemultumit si de faptul ca sefii ligii nu se dovedeau consecventi principiilor enuntate , indeosebi celor rasiste.

In 1924 , CZ Codreanu actioneaza pe Manciu (prefectul politiei din Iasi) in judecata pentru abuz de putere .La 25 octombrie , in timpul judecarii procesului Codreanu scoate revolverul si-l ucide pe Manciu Prin diferite jocuri de culise CZ Codreanu este achitat si considerat a fi fost chiar in legitima aparare .Aceasta intamplare denota caracterul viitorului "capitan"si faptul ca cercurile influente doreau sa mentina o stare de conflict si nesiguranta in tara , pentru a le servi mai bine interesele.

Intors in tara din Franta, dupa un nou esec in studii ,a convocat cativa dintre cei ce-i erau devotati si le arata o condica in care scrisese : "Astazi, vineri 24 iunie 1927 , ora 10 seara se infiinteaza : Legiunea Arhanghelului Mihail , sub comanda mea .Sa vina in aceste randuri cel ce crede nelimitat sa ramana afara cel ce are indoieli . ".Si au venit . 4 insi .

Din punct de vedere organizatoric, Legiunea Arhanghelului Mihail era constituita pe principii nationalist extremiste. La baza organizatiei statea o doctrina cu caracter politico-militar, imbracata intr-un misticism religios .Scopul suprem stabilit de Codreanu pentru Legiune era "de a pune stapanire pe spiritul public, pe economie, [ . ] tinzand catre o Romanie noua , prin aplicarea unor vaste reforme cu caracter fascist."

Pentru a atrage noi adepti legionarii lanseaza lozinca "omul si pogonul"si organizeaza "marsuri" in care predominau ritualuri regizate , pentru impresionarea prostimii. Pentru a-si subordona complet adeptii si a le inocula cultul mortii si al asasinatelor, CZ Codreanu foloseste misticismul si religia.

In aprilie 1930 , considerand ca a cucerit suficienta popularitate Codreanu hotaraste sa-si relanseze organizatia sub o noua denumire, mai expresiva .Aceasta va fi "Garda de Fier" si va imita de la inceput nazismul german si fascismul italian ca structuri de organizare si metode de activitate.

Una din ambitiile lui Codreanu a fost aceea de a dobandi bunavointa noului rege , Carol al II-lea . Acesta , in vederea instaurarii propriei dictaturi considera Garda de Fier folositoare in atingerea acestui scop , drept pentru care o va ajuta sa existe.

In extinderea ideilor legionare a fost utilizata revistea "Gandirea" condusa de Nechifor Crainic .In ea au publicat cunoscuti ideologi legiaonari ca : Emil Cioran, Mihail Polihroniade, Radu Gyr si altii.

IG Duca, adept al regimului parlamentar a pus problema dizolvarii garzii datorita activitatii ei violente ,considerata impotriva ordinii statale. Carol a sugerat ca dizolvarea sa fie facuta de catre guvern, pentru a atrage ura legionarilor impotriva guvernului. IG Duca indeplineste aceasta decizie in ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare (9 decembrie 1933).

Drept razbunare, CZ Codreanu trimite echipe ale mortii cu scopul de a-l elimina pe Duca. Acesta este asasinat pe 29 decembrie 1933 pe peronul garii Sinaia.

In toata ascensiunea lor , legionarii au fost sprijiniti din interior de rege si de cercurile de afaceri care doreau contracte cu Germania si Italia - iar pe plan extern de tarile fasciste, pentru a-si realiza din Romania o aliata in cazul razboiului. Ca demonstratie a sprijinului conducatorilor tarii vin achitarile unor atentatori legionari . Acestia sunt eliberati dupa foarte putin timp petrecut in inchisoare , desi au comis asasinate, unele chiar sadice (vezi asasinarea lui Stelescu).

Corneliu Zelea Codreanu relanseaza miscarea legionara sub numele "Totul pentru Tara " , partid ce la suprafata parea cu totul nou , dar la baza avea structurile Garzii de Fier.

Curand se produce o deteriorare a relatiilor intre Garda si rege deoarece pe "listele negre" apareau numele unor apropiati ai lui Carol, ca Elena Lupescu si Gabriel Marinescu.Totusi regele continua sa-i trateze cu bunavointa.

Politica de cedare a marilor puteri vest-europene in fata agresiunii statelor fasciste pe plan international, slabirea fortei partidelor politice din interior (datorita compromiterii in fata maselor, a puternicelor framantari sociale si economice ) , au determinat ca Garda de Fier sa considere conjunctura favorabila pentru a intreprinde noi pasi in viata politica . Un prilej l-au constituit alegerile parlamentare care urmau sa aiba loc in decembrie 1937.

Legionarii au avut convorbiri cu regele Carol al II-lea in care si-au manifestat opozitia fata de intentia acestuia de a-si instaura propria dictatura . Esuand tratativele cu CZ Codreanu, regele impune la 23 februarie 1937 o remaniere guvernamentala , punand in posturile cheie oameni ostili Garzii.Ca urmare, Codreanu il ameninta cu moartea pe Carol si-l ataca deschis , facandu-l raspunzator pentru "urmarile nefaste" ale politicii externe a tarii.Adversitatea dintre Codreanu si Carol a fost alimentata si de unii oameni politici ai vremii., printre care cel mai perseverent a fost Iuliu Maniu.

Legaturile dintre CZ Codreanu si Iuliu Maniu s-au intensificat in primavara anului 1937, in preajma campaniei electorale. La 25 noiembrie 1937 in Bucuresti la Hotelul " Athenee Palace " s-au desfasurat tratative intre I. Maniu ,CZ Codreanu si Gh. Bratianu (presedintele Partidului National Liberal disident ) .Tratativele s-au incheiat cu realizarea intre cele trei partide a unui "pact de neagresiune"in virtutea caruia Garda, PNT si PNL Bratianu isi asigurau concursul reciproc in campania electorala.

Rezultatele alegerilor din 20 decembrie 1937 aveau sa fie neasteptate : nici un partid nu obtine 40% din voturi (care i-ar fi asigurat dreptul la "prima parlamentara", iar Garda de fier obtine peste 15% din voturi

Ca urmare a rezultatelor alegerilor, la 29 decembrie 1937 Carol al II-lea a adus la putere Partidul National Crestin, instaland guvernul Goga-Cuza. Dar pe 10/11 februarie 1938, Carol perfecteaza cunoscuta sa lovitura de stat prin demiterea guvernului Goga-Cuza si instalarea unuia subordonat complet vointei sale, condus de patriarhul Miron Cristea.

Pe 21 februarie 1938 CZ Codreanu face o declaratie socanta pentru multi : "Am dizolvat intreaga mea organizatie. Fata de decretul regelui Carol al II-lea care declara Garda de Fier (denumire ce circula in paralel cu "Totul pentru Tara") ca ilegala , nu

mi-am putut continua opera [ . ]Politiceste nu mai exist[ . ]S-a ispravit cu mine .", dar putini si-au dat seama ca de fap Codreanu dizolvase partidul "Totul pentru Tara", pierzand pe cei intrati in partid dupa crearea lui in 1935-in schimb ii ramaneau loiali cei din structura subterana, cei din Garda de Fier.

Pentru a combate pericolul fascist din Romania, multi lideri legionari sunt arestati, judecati si li se stabileste domiciliu fortat la Manastirea Tismana.Se face mai apoi un proces tardiv in care Garda este condamnata pentru implicarea ei in asasinarea lui Duca, caci ii decorase pe asasinii acestuia si ii avansase in grad in cadrul structurii legionare.

La finele lunii mai 1938, prin condamnarea lui CZ Codreanu si a altor conducatori legionari, Garda de Fier a primit o puternica lovitura , dar nu indeajuns de puternica pentru a o anihila.La putin timp dupa condamnarea "capitanului" se porneste o puternica lupta in cadrul organizatiei pentru ocuparea locului ramas vacant. In aceasta cursa isi face treptat aparitia si viitorul "führer" al legionarilor, Horia Sima (printre pretendenti mai erau : Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Dumitrescu Borsa si Ion Belgea ). Horia Sima isi propune trei obiective pentru viitor :1)disparitia capitanului si conducatorilor legionari inchisi, 2)asumarea conducerii exclusive si dictatoriale a legiunii, 3)cucerirea puterii de stat. Pe 30 noiembrie 1938 Codreanu si alti 13 comandanti legionari au fost asasinati din ordinul regelui, caci Hitler ii ceruse lui Carol sa aduca Garda la putere. Acest asasinat serveste atat obiectivelor regelui de a-si pastra doar pentru el conducerea tarii cat si celor ale lui Sima.

Tot pentru a nu aduce Garda la putere , regele ordona noi masuri severe impotriva legionarilor;Sima fuge in Germania impreuna cu alti lideri. Urzelile lui pentru preluarea sefiei Garzii de Fier si apoi a puterii de stat prin violenta aveau sa continue, mai ales ca era ajutat de catre Gestapo.

Sub presiunea unei somatii in care Germania cerea Romaniei "sa se decida daca voieste sau nu sa mearga cu Germania"; la 23 martie 1939 guvernul semneaza tratatul economic romano-german ,care va aduce pe nazisti mai aproape de conducerea Romaniei.

La 21 septembrie 1939 , legionari pregatiti de Gestapo au curmat viata lui Armand Calinescu care ocupa de la 7 martie 1939 fotoliul de prim ministru al Romaniei , ramas vacant dupa moartea lui Miron Cristea. Dupa asasinat, Horia Sima reuseste sa preia fara dificultati sefia garzii. Si astfel Garda de Fier , la ordinele si cu ajutorul nemijlocit al Germaniei , face un nou pas catre angajarea tarii alaturi de cel de-al III-lea Reich , cu toate primejdiile ce decurgeau de aici pentru independenta, suveranitatea si integritatea sa teritoriala.

Precipitarea evenimentelor politice din tara, provocata de adancirea crizei politice a dictaturii regale, declanseaza intensificarea pregatirilor naziste de subordonare totala a Romaniei. Drept urmare, la 3 septembrie in cateva orase , legionarii intreprind atacuri armate asupra autoritatilor de stat si a unor unitati militare.; dar aceasta revolta legionara esueaza lamentabil dezamagind pe sustinatorii lor germani.

In aceasta perioada, generalul Ion Antonescu se afla si el in dizgratia regelui. Legaturile lui cu legionarii durau de pe vremea cand el era Ministrul Apararii Nationale in guvernul Goga-Cuza si mai apoi de la procesul lui Codreanu caruia ii luase apararea. Aceasta pozitie avea sa-i fie prielnica viitorului dictator aflat in cautarea unei grupari politice pe care sa se poata bizui; dar Antonescu ramanea "omul tuturor", inclusiv al PNT si PNL.

La 5 septembrie 1940 Carol emite un decret de lege prin care I Antonescu e insarcinat cu formarea unui nou guvern si "investit cu depline puteri pentru conducerea statului roman ". Urmeaza tratative infructoase intre partide, legionari si general pentru alcatuirea unui guvern.In perioada tratativelor, Antonescu ii prezinta lui Carol un ultimatum in care era somat sa abdice.Sfatuit de camarila, acesta abdica in dimineata zilei de 6 septembrie. Succesorul tronului, Mihai I avea sa consacre calitatea generalului de conducator cu puteri depline in statul roman ".In timpul tratativelor , pentru a-i forta mana lui Antonescu, legionarii au desfasurat actiuni agresive asupra unor obiective ca: posturi de jandarmi, prefectura, palatul regal.

La 14 septembrie, pentru a-i potoli pe legionari , Mihai I semneaza un decret prin care consemneaza ca " 1. Statul roman devine stat national-legionar    2. Miscarea legionara e singura miscare recunoscuta de noul stat    3. Dl. Gen. Ion Antonescu e conducatorul statului si seful regimului legionar    4. Dl. Horia Sima e comandantul miscarii legionare 5. Cu incepere de la data acestui Inalt decret , orice lupta intre frati inceteaza.", in aeasta zi se alcatuindu-se si guvernul. Hitleristii isi atinsesera telul in acest fel, si cu ajutorul lor si Garda de Fier.

Regimul politic fascist instaurat in septembrie 1940 era rezultatul cresterii de necontestat a presiunii Germaniei naziste asupra Romaniei si a schimbarii raportului de forte pe plan international in favoarea tarilor fasciste.

Legionarii nu se multumesc si doresc preluarea intregii puteri in stat. Ei ocupa toate posturile cheie in administratie, politie si securitate, tinzand in a le subordona miscarii. De asemeni continua si agresiunile bandelor legionare asupra strainilor; in special a evreilor , in acest timp legionarii duc si o lupta de "purificare" a atmosferei politice prin asasinate si masacre.

Ca rezultat al ascutirii la maximum a contradictiilor intre Antonescu si gruparea legionara, pe 21 ianuarie , legionarii au ocupat cu forta posturile de Ministru de Interne, Director General al Politiilor si Sigurantei. Se formeaza noi echipe ale mortii care aveau menirea in a suprima pe toti ministrii si toti conducatorii statului care nu erau de partea lor, in frunte cu Ion Antonescu.

Rebeliunea se extinde treptat in toata tara In Bucuresti au fost maltratati , schin- giuiti si ucisi bestial sute de nevinovati. Halele abatoarelor si Padurea Baneasa au devenit locuri in care erau adusi oamenii- atat celebrii cat si necunoscuti- pentru a fi ucisi de catre legionari.

Germanii aveau interes in mentinerea lui Ion Antonescu la conducere si de aceea    i-au dat mana libera printr-un ordin verbal de a restabili linistea si de a-i expatria pe capii legionari in Germania. De voie, de nevoie, Horia Sima cedeaza si ordona incetarea ostilitatilor in ziua de 23 ianuarie . Evenimentele sangeroase din ianuarie 1941 s-au soldat cu 236 de morti si 254 de raniti.

Dupa inabusirea rebeliunii , Garda de Fier a fost inlaturata de la putere , iar pe ruinele statului national-legionar a fost instaurat regimul de dictatura militara fascist condus de gen, Ion Antonescu. Multi conducatori legionari au fugit in Germania , iar cei ramasi in tara au fost condamnati la munca silnica pe viata.

Intre 1941 si august 1944, legionarii ramasi in tara duc o activitate clandestina de sprijinire a hitleristilor ; ei urmarindu-le intocmai ordinele si facand de obicei "treaba murdara".(exista, infiintat de germani un corp special de "rapiri si executii")

In august 1944 are loc insurectia prin care regimul Antonescu este invins iar Romania se alatura puterilor occidentale si URSS in lupta contra Germaniei.

Legionarii au continuat sa formeze in strainatate grupuri de soc prin care vizau destabilizarea statului nou, antihitlerist. Aceste grupuri au fost introduse in tara si urmau sa spioneze in favoarea germanilor, dar unii dintre ei au fost prinsi , altii s-au predat autoritatilor ; oricum aceste ultime zvarcoliri n-au avut nici un efect asupra directiei luate de Romania dupa 23 august 1944.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate