Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL IN STATELE DEZVOLTATE SI STRATEGII INTERNATIONALE PENTRU IMPLEMENTEREA ACESTUIA


TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL IN STATELE DEZVOLTATE SI STRATEGII INTERNATIONALE PENTRU IMPLEMENTEREA ACESTUIA
TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL IN STATELE DEZVOLTATE SI STRATEGII INTERNATIONALE PENTRU IMPLEMENTEREA ACESTUIA

Guvernarea bazata pe noile tehnologii, guvernarea digitala, sau, pe scurt "e-Government" reprezinta ansamblul de sisteme si resurse specifice maagementului public, care, prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, vizeaza optimizarea actului administrativ. Scopul final al e-government il reprezinta cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor guvernamentale, ai caror beneficiari sunt cetatenii, mediul de afaceri si angajatii serviciilor publice - functionarii publici. In majoritatea tarilor preocupate de trecerea la societatea informationala, guvernele isi definesc strategiile si planurile de actiune concrete pentru construirea unor sisteme informationale eficiente. Acesta este un element extrem de important pentru implementarea guvernului electronic. Pentru realizarea unui cadru administrativ sigur atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat Romania trebuie sa invete din experienta altor state si sa se adapteze noilor cerinte.

TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL ENGLEZ

In Anglia, strategia-cadru promoveaza inovarea in domeniul serviciilor e-government. Guvernul identifica si promoveaza structuri de constructie comune, fara a impune departamentelor, agentiilor sau autoritatilor locale un model rigid de dezvoltare, acestea avand libertatea sa-si dezvolte planuri proprii privind serviciile si clientii.
Aceasta abordare permite distribuirea unificata a serviciilor si un mai bun schimb de informatii intre organizatii, reducerea costurilor de dezvoltare si intretinere a unor sisteme multiple cat si structuri si mecanisme eficiente.

In Anglia, sunt folosite ca mijloc de acces la servicii asa numitele chioscuri electronice, amplasate in locuri publice. Initial choscurile au avut tendinta sa foloseasca tehnologia touch-screen. Recent, facilitatile oferite de chioscuri s-au imbunatatit si diversificat prin utilizarea tastaturii si a browser-elor pe web. S-a ajuns la concluzia ca nu este de dorit raspandirea prea larga a chioscurilor cu o singura functie. Autoritatile locale si departamentele centrale lucreaza impreuna pentru a determina cum pot fi amplasate mai eficient chioscurile cu functii multiple.

Central Information Technology Unit stabileste si revizuie permanent politicile cadru pentru fiecare mecanism important de distribuire a serviciilor, iar organizatiile din sectorul public trebuie sa se supuna directivelor, daca dezvolta servicii care utilizeaza noile tehnologii informationale, avand insa libertatea de a adopta aceleasi standarde tehnice sau standarde locale comparabile pentru procedurile specifice serviciilor respective.

Continutul liniilor directoare este revizuit pe masura ce tehnologiile evolueaza, dar principiul de baza ramane cel al promovarii unor abordari comune in utilizarea lor in intregul sector public, urmarind accesibilitatea, calitatea, familiarizarea si usurinta in folosire, inclusiv pentru minoritatile lingvistice si persoanele cu handicap.

Multe dintre organismele din sectorul public au inceput sa ofere acces la servicii si informatii pe Internet, aceste portaluri utilizand standarde guvernamentale referitoare la autentificare si confidentialitate. Portalul dedicat cetatenilor este conceput pentru a putea permite incorporarea de noi servicii pe masura ce devin disponibile, tehnologia push permitand transmiterea unui volum imporant de date si notificarea schimbarilor survenite in servicii. Intanetul securizat al guvernului conecteaza toate departamentele importante, permitand de asemenea intalniri si discutii on-line.

Printre facilitatile pe care Central Information Technology Unit si principalele departamente le vor pune la dispozitia intranetului pentru o mai buna furnizare de servicii publicului se numara:

baze de date cu statistici guvernamentale;

publicatii guvenamentale privind principalele aspecte ale politicilor;

aplicatii ale managementului informatiei.

Una dintre aplicatiile de pionierat este Reteaua Cunoasterii (The Knowledge Network) care va furniza acces rapid la informatia generata de autoritati, insprijinul informarii cu fapte si cifre vizand politicile guvernamentale regionale si locale.

Central Information Technology Unit construieste un numar de interfete de mare capacitate, capabile sa conecteze intranetul guvernamental la autoritatile locale si la alte organisme ale sectorului public, permitand crearea unor extraneturi care vor face posibila colaborarea in echipe virtuale, in intregul sector public.

TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL FRANCEZ

In lucrarea sa "Pour une administration electronique citoyenne", Thierry Carcenac, deputat in Parlamentul francez, ridica o serie de probleme privind rolul statului in societatea informationala.

In epoca noastra, datorita tehnologiilor informationale si comunicationale, intreaga distribuire a serviciilor publice trebuie trasferata catre sectorul public si privat, statul pastrandu-si doar un rol de arbitru. Internetul este un instrument extraordinar dar el nu va putea sa inlocuiasca o gandire politica. Utilizarea tehnologiilor moderne de informare nu poate inlocui sistemul de gestiune publica, schimbul de mesaje electronice nu poate produce el insusi un mod de management participativ deschis indiferent daca este vorba de sectorul public sau cel privat.

"Ambitia de a utiliza insrtumentele Societatii informationale, cu scopul de a oferii servicii publice mai adaptate la cerintele cetatenilor si ale intreprinderilor, raspunzand nevoilor administratiei sunt stipulate clar in Programul Guvernamental de Actiune pentru Intrarea Frantei in Societatea Informationala ".

La prima vedere, ideea de a realiza interoperabilitatea si de a face sa comunice intre ele sistemele de informare din cadrul serviciilor statului, ale colectivitatilor teritoriale si ale organismelor paritate, in asa fel incat sa ofere informatii publicului parea dificil de realizat. Astfel, Sistemele Informationale Teritoriale trebuie utilizate in mod sistematic, pentru ca ele sa devina suportul real al activitatii statului sau al partenerilor sai. "In cadrul ministerelor, Intraneturile trebuie sa evolueze catre ideea de instrumente de prestari de servicii pentru utilizatori ". A devenit evident ca pentru a putea evolua, administratiile publice trebuie sa functioneze atat ca utilizator, cat si ca factor de impuls al cercetarii.Este apreciat, ca pe termen lung se vor institui in Franta structuri de tip "case de servicii publice", care sa regrupeze intreg ansamblul de servicii publice, tinandu-se cont de utilizatori. Obiectivul infiintarii unei infrastructuri si a retelelor necesare pentru constituirea unei administratii electronice eficace menita sa acopere intreg teritoriul in conditii de calitate, echitate si de costuri accesibile este acela de a evita adancirea unei diferente intre cetatenii bogati si saraci, intre intreprinderile mari si mici, intre regiuni.

Participarea tot mai sistematica ai partenerilor locali ai statului la definirea si la punerea in aplicare a politicilor publice implica luarea in considerare a acestora la definirea perimetrului sistemelor de informare ale statului. De asemenea, sunt avuti in vedere expertii privati, ca si specialistii din invatamant si cercetare, fapt ce presupune o accesibilitate tot mai larga si mai putin costisitoare la sistemele de informare ale administratiei.

Dezvoltarea continua a postei electronice, existenta site-urilor intranet, cat si inmultirea aplicatiilor fac necesare securizarea comunicatiilor si cresterea calitatii serviciilor administrative, atunci cand este vorba despre centre de decizie ministeriale sau de alte centre operationale. Este obligatoriu ca ministerele sa dezvolte o retea care sa suporte protocoale de Internet si sa permita circulatia datelor intre serviciile sale, fapt ce presupune un efort bugetar insemnat.

In Franta, in momentul de fata, in domeniul societatii informationale exista numerosi factori care au responsabilitati variate. Deciziile importante privind creearea si dezvoltarea unei administratii eficiente din punct de vedere informational beneficiaza de sprijinul guvernului si sunt luate in cadrul a doua tipuri de reuniuni ale ministrilor:

comitete interministeriale pentru societatea informationala, care abordeaza tema societatii informationale in intregime;

comitete interministeriale pentru reforma de stat care readuc in atentie problema privind tehnologiile informationale in cadrul modernizarii administratiei.

TENDINTE ALE SISTEMULUI INFORMATIONAL AMERICAN

Asa cum era de asteptat, data fiind dezvoltarea serviciilor, S.U.A. au cele mai avansate strategii si planuri de actiune privind guvernul digital si societatea informationala in ansamblul sau. Numerosi specialisti au analizat principiile care trebuie sa stea la baza noilor economii, aratand rolul statului in societatea informationala. In urma studiului "The Theory of the Governement's Role in a Digital Age" se pot enumera cateva elemente fundamentale care stau la baza ratiunii de a exista a guvernului:

eliminarea barierelor de comunicare - prin aceasta guvernul va inlesni libera exprimare a cetateanului in problemele comunitatii;

imbunatatirea serviciilor - publicul beneficiaza de servicii mai bune puse la dispozitia lui de catre institutiile guvernamentale;

productivitate si eficienta prin oferirea de noi servicii - cetateanul beneficiaza de mai multe servicii integrate datorita mai bunei colaborari si comunicari intre institutiile publice;

reducerea birocratiei - acces usor la servicii 24 de ore pe zi; cetatenii vor fi mai bine informati, la timp, si pe intelesul fiecaruia prin actualizarea paginilor WEB de larg interes sau prin folosirea serviciilor de comunicare asicrona in grup (forum, mailing list, etc). Astfel oricine poate fi la curent cu cele mai noi informatii privind legislatia dintr-un anumit domeniu, cu regulamente, politici sectoriale, sau cu noile servicii puse la dispozitia cetateanului;eficienta interna - pentru eliminarea paralelismelor, actul administrativ este gandit din perspectiva informationala. Eficienta interna a oricarui palier ierarhic este subordonata indicatorilor de eficienta ai nivelurilor ierarhice superioare ce-l integreaza;

reducerea cheltuielilor - prin eliminarea paralelismelor si optimizarea circuitelor informationale sunt redefinite atributiile la nivel de compartiment si la nivel de angajat;

Sintetizand trasaturile principale ale experientelor internationale, putem defini cateva cerinte cheie ale succesului guvernarii bazate pe noile tehnologii:

sa faciliteze comunicarea intre diferitele institutii si compartimentele guvernamentale, astfel incat sa nu se mai solicite publicului in mod repetat de catre furnizorii de servicii diferiti aceleasi informatii;

sa imbunatateasca interactiunea guvernului prin toate componentele sale cu publicul larg si mediul de afaceri;

sa permita si sa incurajeze parteneriate pe proiect intre diferite institutii guvernamentale precum parteneriate intre administratia publica centrala si autoritatile publice locale, parteneriate intre administratia publica centrala si organizatiile neguvernamentale;

Evolutia actului guvernarii bazate pe noile tehnologii trebuie sa aiba in vedere tranzitia de la prezent la viitor. In prezent serviciile sunt oferite printr-un singur canal informational bazat pe documente scrise, implicand interactiune personala. In viitor transferul catre pachetele de servicii integrate va oferi posibilitatea ramificarii serviciilor orientate catre nevoile cetateanului.Dan Nica, Rolland Ducasse - Guvern, Cetatean, Societate Informationala, Editura SemnE 2001, pag. 45

Forum desfasurat la 30 mai 2001

Dan Nica, Rolland Ducasse - Guvern, Cetatean, Societate Informationala, Editura SemnE 2001, pag. 55

Doris A. Graber, Public Sector Communications: How Organizations Manage Information, Congressional QuarterlyInc., Washington DC, 1995
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate