Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
Introducere in tehnologia informatiei


Introducere in tehnologia informatiei
Introducere in tehnologia informatiei

Performantele sistemelor de calcul au crescut foarte mult in ultimii ani, ca urmare a progreselor inregistrate atat pe partea de hardware cat si pe cea de software.

Dischetele si discurile hard utilizeaza mediul magnetic, ele stocheaza datele ca secvente de campuri incarcate sau nu, acestea fiind interpretate ca informatie binara.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, discul compact a revolutionat modul in care se stocheaza, se distribuie si se acceseaza informatia, fie ea in format audio, video sau de date. Tehnologia care sta la baza discului compact a fost prezentata pentru prima data publicului larg la inceputul anilor '70. Discurile compacte utilizeaza laserul pentru accesarea informatiei si astfel capacitatea de stocare a datelor a crescut considerabil, datorita dimensiunilor mici ce caracterizeaza fasciculul laser.

In ceea ce priveste evolutia modului de prelucrare a datelor, in anii 60 calculatoarele erau cu mult diferite fata de cele din zilele noastre, avand dimensiuni foarte mari, iar programarea calculatoarelor era dificila. Informatiile erau transportate in bazele de date de pe calculatoarele mainframe, iar in birouri calculatoarele operau cu programe secventiale. Daca trebuia executata o interogare a bazei de date trebuia informat departamentul informatic si datele corespunzatoare erau obtinute cu o intarziere destul de mare.
Astazi accesul la datele din bazele de date se face cu o singura apasare pe butonul mouse-ului, iar comenzile date de clienti aflati la o distanta foarte mare sunt procesate aproape instantaneu. Factorii care stau la baza acestor progrese sunt urmatoarele:

aparitia si dezvoltarea bazelor de date relationale

dezvoltarea calculatoarelor personale PC

dezvoltarea retelelor de calculatoare LAN (Local Area Network) si WAN (Wide Area Network)

utilizarea tehnologiei client/server, care, datorita avantajelor prezentate, sta la baza tuturor serviciilor oferite de Internet

Cel mai folosit model de stocare a datelor este baza de date relationala, datorita performantelor ridicate, si anume capacitatea foarte mare de stocare a datelor si accesul rapid la oricare din datele stocate, sau la rezultatele unor prelucrari ale datelor stocate. Flexibilitatea acestor baze de date este data de utilizarea limbajului de interogare a bazelor de date SQL (Structured Query Language).

Dezvoltarea continua a calculatoarelor personale PC a fost posibila datorita pretului lor scazut si datorita cresterii remarcabile a vanzarilor acestora. Perfectionarea lor continua a dus la obtinerea unor sisteme de calcul cu putere de procesare ridicata la un pret scazut, ceea ce le-a determinat sa se impuna pe piata.

In paralel cu dezvoltarea calculatoarelor personale s-a situat si dezvoltarea tehnologiilor de comunicare in retea, astfel ca retelele locale de calculatoare de tip LAN s-au integrat in birourile din intreaga lume.Tehnologia client/server s-a impus de la sine datorita avantajelor oferite, si care constau in principal in folosirea in comun a unor resurse, reducerea costurilor de intretinere, reducerea incarcarii retelei prin separarea operatiilor specifice clientului de cele specifice serverului. Tehnologia client/server este modelul de procesare a informatiei in care o singura aplicatie este folosita in comun de mai multe procesoare (front-end si back-end), care coopereaza intr-un mod transparent pentru utilizator pentru indeplinirea cu succes a operatiilor. Astfel, prin intermediul ei, un utilizator, cu ajutorul unui program client lanseaza o cerere (de ex. accesarea unei baze de date) unui server iar acesta efectueaza operatiile necesare si trimite raspunsul inapoi catre client. In cazul in care serverul nu poate satisface cererea clientului, trimite mai departe aceasta cerere catre un alt server cu care este interconectat, si de la care preia ulterior raspunsul acestuia, pentru a-l trimite inapoi catre cel care l-a solicitat.

Un alt element care a contribuit decisiv la progresul societatii actuale il constituie dezvoltarea exploziva a Internetului din ultimii ani, astfel incat la ora actuala progresul si evolutia sunt strans legate de utilizarea Internetului. Desi, initial, Internetul a aparut in domeniul militar in anii 60 ai razboiului rece, prin anii 80 o parte din retea a fost preluata de universitati si folosita pentru comunicare in scopuri stiintifice, iar din anii 90 a patruns in mediile de afaceri si mass-media, ceea ce l-a propulsat spre ceea ce a devenit in zilele noastre.

Cu toate acestea exista inca multe puncte slabe ale Internetului zilelor noastre, unele din ele decurg din faptul ca informatia nu este de cea mai buna calitate, iar multe plangeri au legatura cu conexiunea slaba la Internet. Pe locul intai pe lista celor mai enervante situatii legate de Internet se afla timpul prea mare de incarcare a unei pagini, butoanele 'help' care nu ajuta la nimic si cererile excesive de detalii personale.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate