Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
CRIMINALITATEA INFORMATICA IN INTERNET


CRIMINALITATEA INFORMATICA IN INTERNET
CRIMINALITATEA INFORMATICA IN INTERNET

La inceputul mileniului al treilea, importanta tehnologiilor si comunicatiilor pe plan economic, social si politic este unanim acceptata.

Revolutia informatiei petrecuta in a doua jumatate a secolului XX a fost "motorul" care a condus societatea omeneasca la un progres greu de imaginat.

Sfarsitul de secol XX a fost clar dominat de revolutia informatica desfasurata in Internet. Internet-ul este cea mai flexibila structura pe care a cunoscut-o, pana acum, omenirea, cel mai inaintat proiect de conectivitate umana realizat pana acum pe pamant.
Dam cativa parametri pentru o oarecare orientare asupra Internet-ului:

conecteaza cateva milioane de calculatoare si cateva sute de mii de retele locale;

posta electronica (e-mail) este utilizata de cca. 25 milioane de beneficiari din peste 160 de tari;

exista peste 25.000 de grupuri de stiri cu peste 700.000 de cititori (participanti) zilnic;

serviciul Web este folosit de peste 20 milioane de utilizatori care navigheaza in fiecare moment prin Internet.

Internet-ul este al doilea mare sistem, alaturi de sistemul financiar mondial, care a scapat de sub controlul riguros din partea oamenilor.

Initial Internet-ul a fost un proiect de conectare al centrelor de cercetare din SUA, functionand pe baza unui "gentelmen agreement". In ziua de azi, Internet-ul este scena unor interese enorme de natura economica, financiara si politica. Ca urmare, exista preocuparea nu numai pentru folosirea eficienta si dezvoltarea continua a domeniului tehnologiei informatiei si a Internet-ului, ci si de stabilirea cadrului legal in care se desfasoara interactiunile specifice acestor domenii (Cyberspace-ueni). Cunoasterea diverselor legi care guverneaza Cyberspace-ul si hotararea comunitatii internationale de a acoperi toate golurile legale ale acestei noi lumi si de a le armoniza este de foarte mare actualitate.

Internet-ul este o structura, Cyberspace-ul, care, cu exceptia unor parametri tehnici, se dezvolta liber si neingradit in raport cu prevederile legale ale statelor pe teritoriul carora se afla serverele retelei.

In acest context, putem vorbi de o adevarata criminalitate pe Internet. Daca reteaua Internet este publica, deschisa tuturor, facand abstractie de frontierele diferitelor state de pe suprafata planetei, nu acelasi lucru se poate spune despre legile ce guverneaza aceasta retea. Aceste legi raman legi nationale, cu diferente inerente si care duc la mari perturbari in economia mondiala sau interna a fiecarei tari.

Ca urmare este nevoie sa se creeze cyber legi, deoarece infractiunile transfrontaniere solicita legi globale.

Norme juridice care guverneaza Internet-ul

Pe plan mondial se incearca o armonizare a legislatiilor in acest domeniu. Comunitatea Economica Europeana, Consiliul Europei, Organizatia Natiunilor Unite, Grupul celor 7 urmaresc crearea unui cadru legal adecvat, deoarece marea problema a societatii informatice este securitatea.

Armonizarea legislatiei international in societatea informatizarii se refera la:

protectia prin drept de autor;

confidentialitatea datelor si a regulilor antitrust;

prevenirea si combaterea criminalitatii informatice;

promovarea standardelor tehnice pentru asigurarea intercomunicarii retelelor de comunicatii.

In esenta, in cadrul unor intruniri regionale sau globale, s-au emis cateva principii:

a.      Crearea de noi categorii de infractiuni sau modificarea legilor nationale existente numai daca alte masuri sunt insuficiente (subsidierea represiunii penale).

b.     Tinandu-se cont de dezvoltarea tehnologiilor informatiei, completarea listelor de infractiuni prevazute in Recomandarea 9 (89) a Consiliului Europei referitor la crimele comise cu ajutorul calculatorului si prevederea noilor infractiuni in legislatiile nationale.

c.      In cadrul comertului electronic, ocrotirea prin noi mijloace penale a obiectului comercializat, cand relatiile dintre parti se bazeaza pe existenta unui contract.

d.     Urmarirea ca sistemele informatice realizate sa nu constituie o piedica pentru libera circulatie a informatiilor, in cadrul societatii.

e.      Urmarirea ca dreptul de acces al cetateanului (prin mijloace legale) la informatiile privind propria persoana sa nu fie ingradit, cand aceste informatii sunt detinute de un tert.

In tara noastra, deocamdata, in afara dispozitiilor cuprinse in "Legea dreptului de autor si a drepturilor conexe", referitor la protectia juridica a programelor pentru calculator, nu exista reglementari legale in domeniul tehnologiei informatiei

Internet-ul versus libertatile individuale

Conform art. 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, "Orice om are dreptul la libertatea de a avea opinii fara imixtiuni din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspunde la informatii si idei prin orice mijloace independent de frontierele de stat".

Reteaua Internet permite din plin indeplinirea acestor drepturi, deoarece obiectul de activitate al acestei retele este tocmai traficul de informatii.

In toate tarile exista un conflict intre necesitatea, pe de o parte, mentinerii inregistrarilor publice si a ordinii, iar pe de alta parte, in mentinerea libertatii personale.

Toata lumea doreste o administratie publica si o politica eficiente, dar putini realizeaza amestecul in libertatile personale care poate rezulta din acestea.Problema devine mai acuta pe masura ce capacitatile de procesare ale informatiilor, disponibile pentru compartimentele administrative si politienesti, au devenit tot mai sofisticate.

Fara lege si ordine in societatea informatizata aceasta va fi distrusa chiar de aceste cuceriri tehnologice in domeniul calculatoarelor.

Problema controlului criminalitatii in Internet a devenit o problema internationala care preocupa comunitatea statelor angajate in construirea societatii informatizate.

Cu toate aceste preocupari (legi, sisteme de justitie criminala si cooperare internationala) nu se pot tine sub control in totalitate sofisticatele crime comise in Internet.

Internetul reprezinta un asemenea mediu care permite foarte usor comiterea unor crime de catre criminali specializati. Mijloacele clasice de aflare a faptuitorului nu mai pot fi aplicate in cazul crimelor comise in Internet; faptuitorul nu are nume real, nu i se vede adevarata fata, nu lasa urme materiale.

Cu toata varietatea crimelor in Internet, ne vom referi in continuare la cele mai des intalnite incalcari :

i. spargeri in Internet

ii. spionajul industrial

iii. defaimarea

iv. pirateria software

v. materiale obscene si pornografice referitoare la copii

vi. frauda cartilor de credit

i. Spargeri in Internet

Utilizand instrumente specifice, hacker-ii reusesc sa patrunda, violand sistemele de securitate informatica, in sistemele informatice ale unei institutii sau firme cu care nu au nici o legatura.

Accesul la calculatoarele din respectivele sistemele informatice se face de la distanta, prin intermediul unui PC si al unui modem, utilizand reteaua publica de telecomunicatii.

Hacker-ii fura datele, introduc virusi, viermi sau cai troieni, hartuiesc persoane sau schimba numele utilizatorilor sau a parolelor, provocand pierderi serioase.

Accesul neautorizat in sistemele informatice este considerat ilegal in unele tari, dar acest lucru nu conduce automat la disparitia faptei din criminalitatea societatii.

Au fost atacate calculatoare militare si stiintifice dispunand de sisteme de protectie si securitate deosebit de sofisticate, in care au fost distruse informatii prin stergere sau virusare.

Prin aceste atacuri au fost distruse sau furate date economice, stiintifice sau personale.

ii. Spionajul industrial

In conditiile de dezvoltare actuale ale informaticii se pot crea baze de date pe scara larga, consultabile, de la distanta; apare si pericolul unor subtile manipulari care se incadreaza in conceptul de spionaj industrial - informatic.

Furtul de secrete comerciale este unul din domeniile importante in care se poate manifesta criminalitatea informatica.

Reglementarile clasice in domeniu - legislatie referitoare la brevete, la drepturile de autor, a proprietatea industriala, la marcile de fabrica - se pot considera nesatisfacatoare astazi pentru protectia pe toate planurile a tehnologiei si a competentelor tehnice si comerciale confidentiale.

Normele dreptului penal clasic nu sunt suficiente pentru prevenirea si combaterea acestor fapte. Spionajul industrial a devenit in multe tari fapta penala si exista norme care fac parte din Dreptul secretului comercial. Aceste norme protejeaza :

o       listele cu clienti:

o       metodele de instruire;

o       procesele de fabricatie;

o       metodele de dezvoltare a software-ului;

o       inventiile (inclusiv cele in curs de patentare).iii. Defaimarea

O problema de actualitate este defaimarea in Internet, realizata in legatura cu serviciile bazate pe informatii, cum ar fi web si posta electronica. Usurinta cu care informatica poate fi plasata la o anumita locatie sau transmisa prin Internet conduce la situatii in care indivizi nemultumiti, real sau imaginar, au transmis materiale care au fost sau pot fi considerate defaimatoare .

Daca materialele defaimatoare au fost transmise prin posta electronica la mai multi receptori, autorul infractiunii este identificabil.

In aceasta situatie trebuie rezolvate urmatoarele probleme :

o       care este jurisdictia dupa care trebuie judecata fapta;

o       acolo unde au fost receptionate materialele defaimatoare, conform unei jurisdictii se considera actiunea o defaimare.

Dar daca materialele defaimatoare au fost transmise prin terte parti (firma furnizoare de servicii Internet), aceste terte parti sunt responsabile ?

In principiu, volumul traficului Internet nu permite operatorilor ceea ce trece prin sistemele lor. Cu o asemenea restrictie, activitatea in Internet ar fi mult mai redusa.

iv. Pirateria software

Pirateria software este o "crima" care ase comite foarte usor, care provoaca pagube materiale imense si care este considerata de oameni o "crima" cu un pericol social foarte redus.

Prin pirateria software se intelege copierea, reproducerea si folosirea programelor pentru calculator protejate prin dreptul de autor.

Anual, la nivel mondial pagubele produse de aceasta activitate se cifreaza la cateva miliarde de dolari (pierderea drepturilor de autor si a profiturilor).

Adoptarea in Romania a legii privind dreptul de autor si drepturile conexe a insemnat un pas mare, dar nu a realizat automat si eradicarea pirateriei software in tara noastra.

Se pot identifica urmatoarele forme de baza ale pirateriei software :

a.       Soft lifting-ul apare atunci cand sunt realizate copii suplimentare (neautorizate) ale programelor intr-o organizatie sau de catre persoane fizice. Schimbul de discuri intre persoane se include in aceasta categorie.

b.       Hard Disk Loading-ul - actiunea prin care anumiti distribuitori de calculatoare incarca ilegal programe pe hard disk-urile calcula-toarelor, atunci cand le vand, pentru a face oferta mai interesanta.

c.       Contrafacere - reprezinta duplicarea ilegala tsi vanzarea produselor protejate     prin dreptul de autore, adeseori intr-o forma care face ca aceasta sa para legala.

d.       Bulletin Board Piracy (B B P) - se manifesta atunci cand produsele protejate prin dreptul de autor sunt distribuite utilizatorilor conectati printr-un modem.

e.       Inchiriere - se intalneste atunci cand produsele software sunt instalate ilegal pe un calculator care se inchiriaza sau sunt inchiriate direct,. fara a avea acest drept.

v. Materiale obscene si pornografice (inclusiv cele referitoare la copii)

Faptele de acest gen raspandite prin materiale obscene si pornografice sunt considerate ilegale, fie ca se comit prin Internet, fie ca se comit in afara lui. In Internet, usurinta de incalcare a prevederilor legale in materie este foarte mare, iar posibilitatea detectarii faptuitorilor lor la raspundere este foarte mica.

In acest domeniu, PICS (Platform for Internet Content Selection) a stabilit un set de conventii pentru descrierea si etichetarea serviciilor Web prestate de firme, bazate pe criterii cum ar fi: continutul sexual, violenta sau orice altceva pe care parintii sau alte persoane indreptatite le-ar putea gasi neconvenabile. Acest set de conventii nu este un instrument de cenzurare, ci un mijloc de filtrare a serviciilor si documentelor Web. In continuare prezentam o varianta a setului de conventii PICS.(tabelul .).

vi. Frauda cartilor de credit

Serviciile specializate in domeniu au ajuns la concluzia ca anual se pierd miliarde de dolari, ca urmare a furtului codului cartii de credit de catre "hotii electronici" ai Internet-ului.

Masurile de securitate informatica nu sunt satisfacatoare, iar dreptul traditional este neputincios in fata acestor categorii de infractiuni.

Fraude privitoare la cartile de credit pot fi comise de cei care, conectati la reteaua publica, reusesc sa violeze regulile de securitate si sa obtina acces la datele despre cartea de credit a unei persoane.

Apoi o poate modifica si folosi in nume propriu in cadrul unor cumparaturi prin Internet.

In toate tarile in care s-au semnalat asemenea fapte s-au luat si masuri legale si tehnice, dar faptuitorii sunt intotdeauna cu un pas inaintea celor care ii pot surprinde. Pentru a depista si rezolva asemenea infractiuni transfrontaniere ar trebui ca si legile sa fie globale.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate