Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» Autentificarea


Autentificarea


Autentificarea

Un alt domeniu in care a evoluat criptografia moderna este cel al crearii unor protocoale de autentificare - tehnica prin care un proces verifica un subiect care poate fi o persoana, o masina, un proces. Vom putea astfel sti daca partenerul de comunicatie este cel presupus si nu un impostor. Autentificarea foloseste ceea ce este cunoscut pentru ambele parti, dar nu si de alte persoane si anume ce este subiectul, ce are sau ce stie subiectul. Tehnicile de autentificare pot fi biometrice (imaginea irisului, amprenta vocala, palmara sau digitala. ADN-ul, dinamica scrisului etc) sau pot folosi parole, carduri de identificare, smart-token-uri etc.

La ora actuala cele mai folosite mijloace de autentificare sunt : liste de parole pentru o unica utilizare, generatoare automate de parole (smart-tokens) si cardurile inteligente de identificare.

Problema autentificarii impune gasirea unui corespondent electronic - semnatura digitala - pentru semnaturile autorizate de pe documentele legale.

Autentificarea prin semnatura digitala face ca:

Receptorul sa poata verifica identitatea pe care pretinde ca o are emitatorul. Aceasta cerinta este necesara, de exemplu, in sistemele financiare: este necesar sa se asigure ca un ordin de cumparare sau de plata apartine companiei cu al carei cont bancar se va opera.

Emitatorul sa nu poata repudia ulterior continutul mesajului. Aceasta necesitate asigura protejarea bancilor impotriva fraudelor: un client ar putea acuza banca implicata in tranzactie, pretinzand, de exemplu, ca nu a emis un anumit ordin (de plata).



Receptorul sa nu poata pregati el insusi mesajul. in cazul unei tranzactii financiare cu o banca, aceasta cerinta protejeaza clientul daca banca incearca sa-i falsifice mesajul.

Ca semnaturi digitale, se pot folosi semnaturi cu cheie secreta sau publica, dar de obicei se prefera cheile publice.


Auditorul va urmari masura in care prin politica de securitate si solutiile de realizare a acesteia s-a prevazut si autentificarea mesajelor.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate