Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Salbaticia Deltei Dunarii


Salbaticia Deltei Dunarii


Salbaticia Deltei Dunarii

Cand ati fost ultima data intr-un loc cu adevarat salbatic din Romania? Mai bine spus ati fost vreodata in Delta Dunarii? Daca raspunsul la ambele intrebari este "NU", atunci inca nu stiti ce ati pierdut pana acum. Nu trebuie sa fii un mare pescar, in cautarea unei capturi impresionante, pentru a pleca intr-o mica excursie in delta. Cine spune ca doar pescarii merg in delta, greseste. Cine spune ca sunt foarte multi tantari in delta, iarasi greseste. Cine cauta tot felul de motive pentru a nu merge acolo GRESESTE!

Tot ce tine de Delta Dunarii e fantastic, minunat si inedit. Trebuie stiut ca aceasta rezervatie naturala are o suprafata de 3446 km patrati, din care 82% se afla pe teritoriul Romaniei. Cele trei brate ale Dunarii: Chilia (120km), Sulina (71km) si Sf.Gheorghe (112km), impart delta in trei ostroave mari: Dravov, Letea si Sf.Gheorghe. Aproximativ 80% din suprafata deltei este acoperita cu apa pe toata perioada anului, iar cele mai intinse lacuri sunt - Fortuna, Gorgova, Rosu, Matita, Isac, Uzlina si multe altele.Toata suprafata deltei este brazdata de numeroase brate secundare, canale si bazine artificiale care leaga fluviul de diferite lacuri si mlastini. Tot aici sunt adapostite peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe intreg continentul (peste 300 de specii de pasari, printre care amintim de coloniile de pelicani) si peste 100 de specii de pesti.

Trebuie sa stim ca Delta Dunarii a fost inclusa in 1990, de catre UNESCO, printre rezervatiile biosferei, ea fiind numita cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de "procesul industrializarii". Principalele componente ale Deltei Dunarii, indicate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), sunt cele aproape 400 de lacuri, stufarisurile, padurile de stejar si frasin, dunele de nisip, plajele de pe litoralul marin deltaic. Biodiversitatea deltei consta in aceea ca aproape o treime din numarul de specii de plante ce traiesc in Romania se gaseste in rezervatie. Tot aici se afla cele mai multe specii de plante medicinale, dar si cele mai mari suprafete acoperite cu stuf de pe glob si doua paduri unice in Europa, formate din stejari seculari si liane mediteraneene - Padurile Letea si Caraorman.

La ora actuala in delta se practica mai multe feluri de turism. Unul dintre ele este cel neorganizat, unde turistii pleaca de acasa fara sa aibe nimic planificat. Cei care pleaca prin companii pentru un sejur de odihna, beneficiaza de cazare la hotelurile din teritoriu sau hoteluri plutitoare. Turismul itinerat, format din excursii oraganizate pentru grupuri, se defasoara pe lacurile si canalele din zona in care sunt cazati turistii, iar ultimul este turismul specializat - stiintific.

Pentru tineret exista cateva forme interesante de turism printre care amintim de turismul rural, unde turistii sunt gazduiti de catre localnici, unde pot lua contactul cu obiceurile si traditiile celor ce locuiesc acolo. Practicarea sporturilor de apa sau plimbarile foto-safari, reprezinta o alta forma de turism pentru tineri. Pescuitul sportiv sau vanatoarea pot fi si ele practicate de catre cei interesati in acest domeniu, insa pentru ele este necesar un permis.

Numarul tot mai mare de turisti care viziteaza anual acest loc, confirma faptul ca Delta Dunarii merita vizitata de fiecare dintre noi. Totusi, trebuie sa stim ca echilibrul biosferei acestui loc poate fi oricand "deranjat" de gunoaiele aruncate la intamplare. Peturile si pungile de plastic, cutiile de suc sau bere si chistoacele de tigari se vad de multe ori plutind pe apa. Cu un mic efort din partea fiecaruia dintre noi, putem face un lucru mare acestei rezervatii care nu cere nimic in schimbul lucrurilor minunate ce ni le ofera.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate