Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Planeta Mercur


Planeta Mercur
Planeta Mercur

Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare si a 8-a ca marime. Mercur este mai redusa ca diametru chiar decat Ganymede si Titan dar e mai masiva.
orbita: 57,910,000 km (0.38 UA) de Soare
diametru: 4,880 km
masa: 3.30e23 kg
In mitologia romana Mercur e considerat zeul comertului, calatorilor, echivalentul roman al zeului Hermes, mesagerul Zeilor. Numele se datoreaza probabil miscarii rapide a planetei.
Mercur e cunoscut din timpul sumerienilor (mileniul 3 inainte de Cristos). A primit doua nume din partea grecilor: Apollo ca stea a diminetii si Hermes ca stea a serii. Astronomii greci stiau totusi ca e vorba de un singur astru. Heraclit credea ca Mercur si Venus orbiteaza Soarele, nu Pamantul.
Mercur a fost vizitat de o singura naveta spatiala, Mariner 10. Ea a zburat de trei ori, in 1974 si 1975. Doar 45% din suprafata a fost studiata si, din nefericire, este prea aproape de Soare pentru a obtine imagini cu HST.
Mercur are o orbita puternic excentrica; la periheliu e la doar 46 milioane km de Soare dar la afeliu este la 70 milioane Km. Periheliul are o miscare de rotatia foarte lenta. Astronomii din sec.19 au facut observatii foarte precise ale parametrilor orbitali ai lui Mercur dar nu i-au putut explica folosind mecanica newtoniana. Diferentele minore intre valorile obtinute si cele prezise au constituit o problema un timp indelungat. Se credea ca o alta planeta (numita Vulcan) exista in apropierea lui Mercur. Raspunsul real s-a dovedit a fi mai dramatic insa: Teoria Relativitatii Generalizata a lui Einstein! Explicarea cu ajutorul acesteia a miscarii lui Mercur a contribuit decisiv la acceptarea teoriei.
Pana in 1962 se credea ca “ziua” lui Mercur coincide cu “anul” sau, si ca se afla tot impul cu aceeasi parte spre Soare tot timpul, precum Luna fata de Pamant. Presupunerea s-a dovedit falsa in 1965 cu ajutorul radarelor doppler. Se stie ca Mercur se roteste de trei ori in 2 ani. Mercur este singurul corp din sistemul solar care are o rezonanta orbitala/rotationala cu o ratie diferita de 1:1.
Acest fapt si excentricitatea puternica a lui Mercur produce efecte ciudate pentru un observator al suprafetei lui Mercur. La anumite longitudini un observator vede Soarele rasaring si apoi i se pare ca acesta creste in diametru pe masura ce se deplaseaza spre zenit. Acolo unde Soarele pare ca se opreste, efectul se inverseaza si acum pare ca el descreste ca dimensiuni. Toate acestea in timp ce stelele se misca de 3 ori mai repede pe cer. Observatori aflati in alte locatii sunt martorii altor imagini, la fel de ciudate insa.
Temperatura variaza pe Mercur intre 90 K si 700 K. Temperatura pe Venus e usor mai ridicata dar foarte stabila.
Mercur se aseamana destul de mult cu Luna: suprafata sa e puternic afectata de cratere si foarte veche; nu are placi tectonice. Pe de alta parte, Mercur este mult mai densa decat Luna (5.43 gm/cm3 fata de 3.34). Mercur e a doua planeta (mare) ca densitate in sistemul solar, dupa Pamant. De fapt , densitatea Pamantului se datoreaza si compresiei gravitationale. Fara aceasta, Mercur ar fi cea mai densa planeta din sistemul solar. Asta indica prezenta unui nucleu de fier mai mare decat al Pamantului. Stratul de silicat este probabil destul de redus.
Mercur are in interior pe o raza de1800-1900 km fier. Invelisul de silicat are doar 500-600 Km. Partial, interiorul este topit.
Mercur are o atmosfera ingusta, formata din atomi adusi de vantul solar. Pentru ca Mercur e asa de fierbinte, acesti atomi ajung rapid in spatiu. Spre deosebire de Pamant si de Venus, atmosfera sa nu este asa de stabila.
Suprafata lui Mercury evidentiaza numeroase santuri, unele de sute de km lungime si de pana la 3 km latime. Unele traverseaza cratere si par sa fi fost formate prin compresie. Se estimeaza ca suprafata lui Mercur s-a restrans cu 0.1% (1 km din raza planetei).
Una din cele mai ample formatiuni de pe Mercur este Bazinul Caloris Basin are cam 1300 km in diametru. Este similar bazinelor de pe Luna. Asemenea acestora, a fost probabil provocat de un puternic impact din istoria sistemului solar. Acesta a provocat probabil si formele ciudate din partea opusa a planetei (stanga).
Inafara terenului afectat de cratere, exista pe Mercur si suprafete relativ plane. Sunt explicabile ca rezultat al actiunii unor cratere.
O analiza mai noua a datelor luate de Mariner dovedeste prezenta unei activitati vulcanice recente. Dar e nevoie de date suplimentare pentru a confirma aceasta ipoteza.
Surprinzator, observatii ale Polului Nord al lui Mercur evidentiaza prezenta ghetii in anumite cratere.
Mercur are un camp magnetic redus ca intensitate, cam 1% din cel al Pamantului.
Mercur nu are sateliti.
Mercur e adesea vizibil cu ochiul liber, insa se afla aproape de Soare.In 1974 naveta Mariner 10 viziteaza planeta Mercur Mariner 10, naveta americana de explorare, fara echipaj uman, lansata de NASA in noiembrie 1973, devine prima naveta spatiala care a vizitat planeta Mercur, trimitand pe Pamant imagini cu prim-planuri ale corpului ceresc, care de obicei e intunecat, din cauza apropierii de soare. Mariner 10 vizitase cu opt saptamani in urma planeta Venus, insa doar in scopul de a utiliza gravitatia acestei planete pentru a o catapulta catre cea mai apropiata planeta fata de soare. In cele trei vizite ale planetei Mercur, intre 1974 si 1975, naveta NASA a facut imagini detaliate ale planetei si a reusit sa cartografieze aproximativ 35 la suta din suprafata acesteia, care prezinta numeroase cratere, fiind asemanatoare celei a Lunii. Mercur este a penultima planeta ca marime din sistemul solar si face o orbita completa in jurul soarelui in 88 de zile terestre. Datele trimise de Mariner 10 au demontat teoria potrivit careia planeta nu se invarte in jurul axei sale. De fapt, planeta are o perioada de rotatie foarte lenta care se intinde de-a lungul a 58 de zile terestre. Mercur este o lume fara apa, fara aer, care fie se incinge, fie ingheata, pe masura ce se roteste. Temperatura suprafetei planetei Mercur variaza intre 800 de grade Fahrenheit, cand este cu fata spre Soare si -279 de grade, cand este cu fata indreptata spre partea opusa. Planeta nu are nici un satelit cunoscut. Mariner 10 este singura naveta spatiala creata de om care a vizitat Mercurul pana in present.


In mitologia romana, Mercur este zeul comertului si calatoriilor, asemenea lui Hermes in mitologia greaca. Probabil a primit aceasta denumire datorita vitezei cu care se misca pe cer.

Planeta Mercur - Sistemul Solar Mercur este cunoscut inca de pe vremea sumerienilor (acum 5000 de ani), ca si Venus de altfel. Heraclitus credea inca de atuci ca aceste doua planete orbiteaza in jurul Soarelui si nu in jurul Pamantului.

Mercur a fost vizitat de o singura naveta spatiala, Mariner 10, care a inconjurat planeta de trei ori in 1974-1975. Cu toate acestea doar 45% din suprafata planetei a fost cartografiata, si din pacate este prea aproape de Soare sa fie fotografiata de telescopul spatial Hubble.

Planeta Mercur - Sistemul Solar Orbita planetei este putin excentrica, Mercur gasindu-se la la o distanta ce variaza intre 46 si 70 de milioane de kilometri fata de Soare. Cand se gaseste in apropierea Soarelui, viteza sa scade, acest lucru fiind o problema agasanta timp de mai multe decenii. Se credea initial ca o alta planeta influenteaza orbita lui Mercur. Raspunsul a venit insa odata cu teoria relativitatii enuntata de Einstein, prezicerea traiectoriei lui Mercur fiind un factor important in acceptarea acestei teorii.Pana in anul 1965 se credea ca o zi pe Mercur echivaleaza cu un an, astfel planeta aratandu-si mereu aceeasi fata spre Soare. Acest lucru a fost contrazis de unele observatii radar in 1965, Mercur efectuand 3 rotatii in 2 ani de-ai sai.

Planeta Mercur - Sistemul Solar Temperatura la suprafata planetei variaza cel mai mult din intregul sistem solar, atingand valori intre 90 K si 700 K. Temperatura pe Venus este mai ridicata dar nu variaza asa mult ca pe Mercur.

Mercur este in multe feluri similar cu Luna: suprafata sa este acoperita cu numeroase cratere si foarte veche, nu are placi tectonice si nici activitate seismica Pe de alta parte, Mercur este mult mai dens in comparatie cu Luna (5,43 g/cm3 fata de 3,34). Mercur este a doua planeta ca densitate din sistemul solar dupa Terra. De fapt densitatea terestra se datoreaza in mare parte compresiei gravitationale; daca nu ar fi existat aceasta, Mercur ar fi fost mai dens decat Pamantul. Asta indica faptul ca nucleul metalic al lui Mercur este mai mare decat cel al Pamantului, reprezentand majoritatea compozitiei planetei, avand o raza de 1800-1900 km, planeta avand doar un strat subtire de silicat la exterior (analog mantalei si crustei de pe Pamant) de doar 500-600 km. Se pare ca cel putin o parte din nucleu este lichid.Atmosfera planetei este foarte rarefiata alcatuita in special din particulele de praf de pe suprafata lui, spulberate de vantul solar. Acesti atomi sunt in continuare spulberati in spatiu, atmosfera fiind astfel inlocuita in permanenta, in contrast cu Pamantul si Venus, cei mai apropiati vecini.

In contradictie cu zonele puternic modelate de cratere, Mercur are si zone relativ plane, asemanatoare campiilor, formate probabil in urma depunerilor de praf rezultate in urma altor impacturi.

Planeta Mercur - Sistemul Solar In urma unor observatii radar se pare ca in zona polului nord se gasesc regiuni cu gheata,aflate in umbra unor cratere, protejate de razele solare. Acest lucru insa este inca studiat pentru a fi siguri.

Mercur are un slab camp magnetic, aproximativ 1/5 din cel al Pamantului si nu are sateliti, sau inca nu au fost descoperiti.

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate