Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Parcul National Semenic-Cheile Carasului


Parcul National Semenic-Cheile Carasului
PARCUL NATIONAL SEMENIC-CHEILE CARASULUI

1. Asezare geografica

Parcul National Semenic-Cheile Carasului este situat in partea centrala a judetului Caras-Severin, ocupand o suprafata de 36.364,8 ha ce include 10 rezervatii declarate (14.420 ha) si 8 rezervatii propuse. Suprafata 36.664,80 ha; altitudinea : maxima 1.400 m, minima 230 m, medie815 m. Incadrarea in Regiunea Biogeografica Europeana (conform normelor europene): Panonica. Incadrarea in Ecoregiunea Romaniei (conform Strategiei Nationale pentru Conservarea Biodiversitatii): Ecoregiunea Muntii Banatului; Dealurile Banatului.

La limita nordica a parcului se afla Valea Barzavei pana in dreptul Rezervatiei Groposu. Limita estica se intinde pana spre Varful Nemanul Mare (1122 de metri), dupa care se continua spre nord-est, pe Valea Barzavei. Din localitatea Valiug, limita parcului se invecineaza cu DJ 582 pana in dreptul lacului de acumulare Trei Ape. Limita sudica trece peste varfurile Flamanda (1008 de metri), Cracul Lung (1244,1 de metri), Poiana Rusului (1023,0 de metri),ajungand in extremitatea sudica pe Dealul Trei Movile (926,9 de metri).
Limita vestica porneste de la marginea sudica a orasului Resita, urmareste cumpana de ape marcata de Dealul Ponor (808 de metri), trece pe langa satul Iabalcea pana pe Dealul Patac (592,3 de metri). De aici traverseaza Rezervatia Cheile Carasului (a carei limita vestica se afla la Carasova), trecand peste Dealul Zabal (561 de metri), Varful Cioaca Vachina (540,0 de metri), Dealul Budineac (596,3 de metri), Dealul Golas (495,10 de metri). Dupa aceea traverseaza Rezervatia Cheile Garlistei a carei limita vestica este la capatul aval al cheilor), Dealul Moghila (680 de metri), traverseaza din nou pe malul drept al Garlistei trecand peste dealurile Talva Lupului (691,6 de metri), Colonovatul Mic (778,6 de metri), Dealul Colonovat (817,4 de metri), Dealul Frumos (832,2 de metri), Dealul Trei Movile (926,9 de metri).

2. Potentialul natural

Parcul National Semenic-Cheile Carasului are un relief foarte variat cu altitudini cuprinse intre cca 200m (Cheile Carasului)si 1447m (Vf. Piatra Gozna, Masivul Semenic) cuprinzand urmatoarele etaje climatice:

Climatul montan - climatul de munte (1000-1800m) - caracteristic masivuluiSemenic in zona ce depaseste altitudinea de 1000m ; temperaturii medii anuale cuprinse intre 6 si 4 grade C functie de altitudine, cantitati de precipitatii cuprinse intre 800-1000mm/an, uneori 1200mm/an, chiar 1400mm/an in cazul Semenicului, vanturi vestice.

Climatul de dealuri - climatul de dealuri joase (200-500m) si inalte (500-800m) -caracteristic Muntilor Aninei pe toata suprafata cuprinsa in parc; temperaturii medii anuale intre 10 si 8 0C (200-500m) si 8 si 6 0C (500-800m), cantitati de pp cuprinse intre 500-600mm /an (200-500m) in cea mai mare parte a tarii, 600-800mm/an pe teritoriul parcului si 600-700mm/an (500-800m) in cea mai mare parte a tarii, 800- 1000mm/an pe teritoriul parcului.

Flora - pe teritoriul parcului au fost identificate peste 1200 specii de plante dintre care 30 de specii de plante rare-protejate. Specifica acestei zone fiind Arthenaria Dioica-Floarea Semenicului.   

Fauna - padurile Semenicului adapostesc 691 specii de animale dintre care 34 de specii de fauna strict protejate: 4 specii de mamifere: Ursus arctos (Urs), linx linx (Ras),Canis Lupus  (Lup), Felyx Silvestris (Pisica Salbatica), 14 specii de pasari 4 specii de reptile 4 specii de pesti (Zingel Streber-relict tertiar). 9 specii de nevertebrate.

Soluri

In alcatuirea petrografica a acestui parc intra 3 categorii majore de roci:

1. Roci metamorfice reprezentate de sisturi cristaline pe care sunt situatii Muntii Semenicului
2. Roci sedimentare din randul carora calcarele se impun in peisaj prin formele de relief specifice carstului.Inspre periferia parcului apar si roci sedimentare recente (gresii, nisipuri, pietrisuri, etc) inglobate in sectorul colinar.
3 Roci magmatice pe suprafete restranse, care strapung sisturile cristaline.

Descrierea generala a resurselor naturale ale parcului

 • Contine unica padure de fagete virgine din Europa, avand o suprafata de cca. 5000 ha.
 • Fagetele au o varsta de peste 300 ani.
 • Exista 691 specii de animale si 1200 specii de plante care necesita o protectie stricta conform OG privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
 • Exista 77 specii de vertebrate strict protejate si 55 specii protejate prin diferite conventii mondiale ratificate.
 • Au fost identificate 54 specii endemice de fauna, 9 specii troglobionte, 60 troglofile, 37 subtroglofile, 86 trogloxene de fauna subterana.
 • Include sectorul nordic ( cca. 40%) al sinclinoriului Resita - Moldova Noua care reprezinta cea mai mare structura carstica compacta din Romania ce se prelungeste si in Iugoslavia.
 • Cea mai dezvoltata vale de doline, valea Sodolul Sec reprezentativa la nivel National (Bleahu 1974)
 • Este cea mai mare densitate de cavitati/Km2 (max 6 ) din intreg sinclinoriu, existand descoperite pana in prezent 691 cavitati din care 566 Pesteri si 125 Avene.
 • Din Regiunea Banat este cea mai mare pestera, Pestera Buhui 6547 m dezvoltare (locul 15 in clasamentul National) si cel mai mare aven, Avenul din Poiana Gropii - 236m denivelare (locul . . in clasamentul National).
 • Exista 3 pesteri protejate din cele 4 in judetul Caras- Severin, la care se mai adauga 8 pesteri deosebite din punct de vedere morfologic, speogenetic, paleontologic, una dintre ele, Pestera Rasuflatoarei fiind unica in S-V Romaniei.
 • Contine 30 sisteme carstice majore strabatute de importante debite de apa subterana autohtona sau alohtona.
 • Au fost identificate pana in prezent 39 situri paleontologice.
 • Au fost identificate pana in prezent 20 situri arheolologice.
 • Exista 2 zone salbatice neafectate de interventia umana: Izvoarele Nerei si Cheile Carasului (sectorul cuprins intre Confluenta Caras-Comarnic si Poiana Prolaz.
 • Doar aproximativ 2 % din suprafata parcului este afectata de poluarea apei, aerului si solului).

Infrastructura
- Caile de acces in principalele zone ale parcului sunt suficiente, reprezentate de drumuri nationale, judetene, comunale, private, forestiere, drumuri si carari de pamant sau sapate in stinca.
- Deficientele majore sunt pentru majoritatea drumurilor, degradarea accentuata iar pentru traseele turistice lipsa marcajelor si echiparilor corespunzatoare.
- Constructiile existente in parc sunt suficiente putand asigura spatii pentru cazare, serviciul de paza, activitati de cercetare daca ar fi reabilitate si dotate functie de cerintele utilizarii.
- Administrarea in prezent este realizata de Ocoalele Silvice pentru fondul forestier, de primarii pentru pasuni si persoane fizice private pentru terenurile cultivate sau fanete. Aceasta administrare insa, nu este realizata cu scopul conservarii, ea vizand exploatarea resurselor naturale intrind in acest moment in contradictie cu scopul parcului.Factori antropici
- Densitatea populatiei este de 60 locuitori / km2 in zona Resita si Anina, 25-44 locuitori / km2 in zona Carasova - Iabalcea si sub 11 locuitori / km2 in celelalte unitati administrativ-teritoriale cuprinse in parc.
- Activitatile cu impact asupra parcului sunt: vanatoarea, pescuitul, exploatarea silvica, deversarea de ape uzate, turismul necontrolat, colectarea de fosile.
- Activitati care se desfasoara in perimetrul ariei protejate:
- pasunat, agricultura, folosinte de apa, piscicultura, pescuit, amenajari hidrotehnice, prelucrarea lemnului, amenajari turistice, retele electrice, exploatari forestiere (defrisari, igienizari etc), amenajari comerciale, vanatoare - braconaj (de diferite tipuri), colectari de material biologic, cai de transport si circulatie, turism.

3. Lista ariilor protejate si categoriile lor

- Zonare si obiective de management
- In cadrul Parcului au fost create 6 rezervatii, toate exclusiv in fond silvic constituit pe terenuri stincoase (neproductiv) sau zone greu accesibile, fara drumuri forestiere. Cu exceptia Rezervatiei Izvoarele Nerei care a fost creata pentru protectia arborilor seculari, restul rezervatiilor nu au perimetre corespunzator stabilite.
- Principala cauza este ca ele urmaresc limitele parcelelor silvice, fara sa tina cont de elementele naturale reale, ale rezervatiilor mixte (forme geomorfologice, habitate, hidrogeologie, etc). O alta problema de la constituirea lor pana in prezent a fost accea ca Amenajamentele Silvice nu au respectat perimetrele stabilite prin OM 1990, astfel ca ele in timp si-au modificat suprafata, amplasamentul si obiectivul de management.
- Un bun exemplu, dar nu singurul, il constituie Rezervatia Barzavita in care s-au efectuat exploatari silvice in ultimii 10 ani si care continua in prezent.
- Obiective existente in 2001 conform Legii 5/2000, la care se cunoaste suprafata, fara limite exacte:

 1. Rezervatia Cheile Carasului, suprafata 3.028,30 ha; localizarea - Comuna Carasova
 2. Rezervatia Izvoarele Carasului, suprafata 578,00 ha; localizarea - Orasul Anina
 3. Rezervatia Izvoarele Nerei, suprafata 5.028,00 ha; localizarea - Comuna Prigor
 4. Rezervatia Cheile Garlistei, suprafata 517,00 ha; localizarea - Orasul Anina, Comuna Goruia
 5. Rezervatia Barzavita, suprafata 3.406,90 ha; localizarea - Comuna Valiug
 6. Rezervatia Buhui Marghitas, suprafata 979,00 ha; localizarea - Orasul Anina
 7. Rezervatia Pestera Comarnic, suprafata 0,10 ha; localizarea - Comuna Carasova
 8. Rezervatia Pestera Popovat, suprafata 0,10 ha; localizarea - Comuna Carasova
 9. Rezervatia Pestera Buhui, suprafata 0,10 ha; localizarea - Orasul Anina

Declaratia de misiune a parculuiMisiune

Sa asigure mentinerea cadrului natural neafectat de factorii antropici.

Valori - prin ce se deosebeste parcul, fara a fi o lista
Geomorfologie de exceptie, cel mai dezvoltat endocarst din Banat, singura padure virgina din Europa.

Activitati - ce trebuie facut pentru atingerea misiunii
Infiintarea unei administratii a Parcului, asigurarea unei paze eficiente, stoparea oricaror activitati de exploatare silvica, cinegetica, piscicola, reducerea/eliminarea surselor de poluare, gestionarea eficienta a ecoturismului, derularea unor programe de cercetare.

Viziune - 'visul' administratorului ideal al parcului
O zona salbatica, deplin inteleasa, neafectata de activitatea umana.

Scop

Rezultatul potential al indeplinirii misiunii, ceea ce intentionam sa existe la capatul drumului / motive speciale pentru care parcul a fost infiintat. Protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic-geomorfologic, paleontologic, speologic, pedologic, oferind posibilitatea vizitarii in scop stiintific, educativ, recreativ si turistic.

Obiective de management

OBIECTIVE GENERALE
- Pasi pentru atingerea scopului: specifice, masurabile, realizabile, realiste, incadrate in timp.

OBIECTIVE PRINCIPALE
- Conservarea terenurilor, a speciilor si varietatii genetice.
- Sustinerea serviciilor de mediu/eliminarea activitatilor ostile.
- Turism si recreere.

OBIECTIVE SECUNDARE
- Cercetare stiintifica.
- Protectia zonelor salbatice.
- Protectia specificului natural/particularitati culturale.
- Educatie si instruire.


OBIECTIV POTENTIAL
- Folosirea durabila a resurselor ecosistemelor.


OBIECTIVE PE TERMEN LUNG (5 ani)
- Reducerea poluarii parcului.
- Reconfigurarea limitelor parcului si a zonarii interne in functie de noul stadiu al cunostintelor.
- Infiintarea administratiei parcului.
- Clarificarea situatiei cadastrale a terenurilor din interiorul parcului si a perimetrului parcului.
- Refacerea integrala a retelei de trasee turistice.
- Amenajarea locurilor de cazare si campare.
- Initierea unor actiuni de includere intr-un circuit turistic organizat a pesterilor cu potential.
- Actualizare si completarea informatiilor privind resursele naturale din parc.
- Reabilitarea peisajului natural.
- Protectia obiectivelor speologice, arheologice, paleontologice si a habitatelor prioritare.
- Dezvoltarea activitatilor specifice zonei, in exteriorul parcului.
- Mentinerea obiceiurilor populare si/sau cu specific etnic.
- Constientizarea publica a comunitatilor privind rolul parcului.
- Informarea publicului larg pentru marirea numarului de suporteri si turisti.
- Educatia ecologica a elevilor si studentilor in interiorul parcului.

4. Analiza SWOT

Analiza SWOT - Mediu intern
- Puncte tari :
- Fenomene geomorfologice bine dezvoltate.
- Sisteme hidrocarstice complexe.
- Zone salbatice, izolate, cvasivirgine.
- Habitate ce pot fi incluse in Reteaua 2000.
- Specii de fauna si flora aflate sub regim de protectie.
- Reteaua de drumuri si cladiri este suficienta.
- Puncte slabe :
- Zona nu este bine cercetata.
- Siturile arheologice sunt supuse degradarii.
- Nu exista spatii de cazare, campare si pentru cercetare amenajate corespunzator.
- Nu exista trasee turistice corespunzatoare.
- Drumurile sunt degradate, greu practicabile.
- Paza este ineficienta.
- Nu exista administratia parcului.

Analiza SWOT - Mediu extern
Oportunitati :
- Exista legislatia minima necesara.
- Exista organizatii si fonduri pentru arii si biodiversitate.
- Guvernul a inceput sa acorde atentie ariilor protejate.
Obstacole :
- Situatie cadastrala incerta.
- Poluarea unor ape si a unor zone

5. Concluzii

Parcul National Semenic - Cheile Carasului este situat in partea de sud vest a Romaniei avand o suprafata de 36,214 ha , si care cuprinde elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic.

In perimetrul parcului national sunt incluse un numar de opt rezervatii naturale , constituite in zone de conservare speciala strict protejate , in care sunt interzise orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protectie si / sau de conservare.

Cele 8 zone de conservare speciala sunt
1. Cheile Carasului - 3.089,9 ha (de tip mixt )
2. Izvoarele Nerei - 4.852,8 ha (de tip forestier)
3.
Cheile Garlistei - 602 ha (de tip mixt)
4. Izvoarele Carasului - 1.408,1 ha (de tip mixt)
5.
Buhui - 218 ha (de tip mixt)
6. Pestera Comarnic - 26 ha (de tip speologic)
7. Pestera Popovat - 4 ha(de tip speologic)
8. Pestera Buhui - 28 ha (de tip speologic)

Obiective turistice
1 Padurea de fagete virgine Izvoarele Nerei
2 Cheile Carasului
3 Pestera Comarnic
4 Lacul Buhui
5. Pestera PopovatDiversitatea mare a faunei din PNSCC dovedeste inca o data existenta unor habitate naturale putin afectate de activitate umana. Soparla de frunzis: Este cea mai mica dintre soparlele in Romania, masurand mxim 13 cm. Printre alte specii de reptile intalnite in parc se numara si renumita Vipera cu corn, Soparla de ziduri - cea mai raspandita specie de soparla din Romania. Fauna de mamifere cuprinde un numar de 10 specii comune in general tuturor catenelor muntoase si este reprezentata de: - cerb carpatin, urs, mistret, caprior, lup, ras, pisica splbatica, jder, veverita, vulpe.

Din suprafata totala a parcului, 79% este ocupata de fond forestier, din care 73% din suprafata fondului forestier este ocupata de specia fag, constituind astfel un Parc National al fagului cu predilectie.
Rasinoasele, in special bradul, ocupa 13%, restul de 14% din suprafata fondului forestier al parcului este ocupata de diverse specii de amestec. In structura pe varste, se constata o preponderenta neta a arboretelor batrane, respectiv toate arboretele au varsta de peste 52-60 ani.

Infrastructura
- Caile de acces in principalele zone ale parcului sunt suficiente, reprezentate de drumuri nationale, judetene, comunale, private, forestiere, drumuri si carari de pamant sau sapate in stinca.
- Deficientele majore sunt pentru majoritatea drumurilor, degradarea accentuata iar pentru traseele turistice lipsa marcajelor si echiparilor corespunzatoare.
- Constructiile existente in parc sunt suficiente putand asigura spatii pentru cazare, serviciul de paza, activitati de cercetare daca ar fi reabilitate si dotate functie de cerintele utilizarii.
- Administrarea in prezent este realizata de Ocoalele Silvice pentru fondul forestier, de primarii pentru pasuni si persoane fizice private pentru terenurile cultivate sau fanete. Aceasta administrare insa, nu este realizata cu scopul conservarii, ea vizand exploatarea resurselor naturale intrind in acest moment in contradictie cu scopul parcului.

Clima

Altitudinea relativ mica si influentele climatice submediteraneene fac ca amplitudinile termice sa fie de 18-19oC, pe fondul unor valori medii anuale care scad o data cu altitudinea (de la 9 la 4oC). in lunile de iarna valorile termice sunt negative, pentru ca vara sa nu depaseasca 15oC. Constituind primul obstacol important in calea maselor vestice de aer, in Muntii Semenic valoarea medie a precipitatiilor ajunge sa depaseasca 1.400 mm/an in zona somitala, pentru a scadea usor catre poalele masivului.

Habitate si ecosisteme
Cel mai bine reprezentat ecosistem este cel al padurilor de fag, iar habitate cu o importanta deosebita sunt cele din ecosistemele subterane (cavernicole), ca spatiu vital a numeroase specii endemice si relicte, si, de asemenea, habitatele speciilor de plante arbustive de origine submediteraneana, care formeaza asociatii cunoscute si sub numele de sibliacuri.

Peisaje caracteristice
Peisajul este variat, contrastant: culmi, podisuri, chei, doline. Valea Carasului este strajuita de versanti abrupti, cu inaltimi de 100-200 m, cu forme ciudate, precum stanca in forma de cocos urias din apropierea ruinelor Cetatii Carasovei, situata la randul ei, pe unul dintre cele mai falnice promontorii ale cheilor, de unde se ofera o adevarata panorama. Un peisaj aparte, contrastant, apare in Poiana Prolazului: fanete, livezi si mici ogoare cultivate.

Istorie, cultura, traditii si activitati specifice
Cetatea Carasovei a fost construita in secolul XIII; distrusa si apoi reconstruita de turci, a facut parte din sistemul de fortificatii al Banatului.
Din punct de vedere etnografic, comuna Carasova, aflata in apropierea cheilor, este una dintre putinele insule de autenticitate, portul traditional frapand prin simplitate si eleganta, date de combinatia alb-negru.

Valorile distincte in context national
- Fagetele au o varsta de peste 300 ani.

- Contine unica padure de fagete virgine din Europa, avand o suprafata de cca. 5000 ha.
- Exista 691 specii de animale si 1200 specii de plante care necesita o protectie stricta conform OG privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.

BIBLIOGRAFIE

- https://semenic.online.ro

- https://www.pnscc.ro/

- https://nera.exploratorii.ro/

- https://www.studentie.ro/

- https://www.comeinromania.com/
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate