Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
Japonia ( Tara Japoniei)


Japonia ( Tara Japoniei)


Japonia Tara Japoniei

Tara insulara, situata la ,,Soare rasare , puternic industrializata (a doua putere economica a lumii are totusi ca simboluri nationale trei elemente naturale : crizantema, floarea de cires si vulcanul Fuji.Insulele principale ale Japoniei

Caracteristici

Suprafata: 377.708 km2

Asezare geografica: 26 58 ' N, 128 6'-145 49 E

Populatia: 123.921.000 locuitori

Densitatea populatiei: 323 loc km2

Capitala si cel mai mare oras: Tokyo, 11.718.720 loc.

Limba oficiala: japoneza

Produse importate: titei, minereuri neferoase, minereuri de fier, produse    alimentare, piese de masini, cherestea, fibre textile

Produse exportate: fier si otel, piese de masini electrice, autovehicule, nave, produse chimice, produse textile

Steagul Japoniei

Relieful

Japonia consta din peste 3000 de insule mici si patru insule principale. Hokkaido, cea mai nodica (78.508 km2 ), are un lant muntos central inconjurat de depresiuni fertile de coasta. Honshu (230.448 km2 ) este de asemenea muntoasa si contine cel mai inalt varf al Japoniei, Fujiyama (3770m). Shikaku (18.757 km2) si Kyushu (42.079 km2) au de asemenea munti si campii. Cele patru insule au multi vulcani activi, izvoare termale si cutremure frecvente.Deoarece insulele sunt formate din munti in proportie de 85 , depresiunile sunt putine, ele gasindu-se numai aproape de coasta, precum Kanto, cea mai mare dintre campii, si vaile raurilor.

Pamantul cu multi vulcani

Aproximativ 3 4 din suprafata Japoniei este presarata cu munti. Regiunea Chubu din centrul ins. Honshu este numita Acoperisul Japoniei

si mai sunt multi munti mai inalti de 3.000 m.

Cel mai inalt munte al Japoniei este Muntele Fuji (3.776 m.) pe marginea Prefecturilor Yamanashi si Shizuoka. Al doilea varf inalt al Japoniei este Kitadake in prefectura Yamanashi, la 3.192 m., si al treilea varf este Hotakadake la 3.190 m, la marginea dintre prefecturile Nagano si Gifu.

Desi este situata departe de Cercul de Foc al Pacificului, Japonia are mai multe zone vulcanice - de obicei considerate sapte - din nord pana in sud. Din numarul total de vulcani, aproximativ optzeci sunt activi, incluzand Mt. Mihara pe insula Izu Oshima, Mt. Asama la marginea prefecturilor Nagani si Gunma, si Mt. Aso in Prefectura Kumamoto. Japonia are aproximativ 1 vulcani activi din cei 840 vulcani activi ai lumii, chiar daca are numai 1 400 din suprafata pamantului. Mt. Fuji, inactiv din ultima eruptie din 1707, nu da nici un semn ca n-ar mai putea erupe inca odata in zilele noastre.

Chiar daca vulcanii pot cauza mari pagube in timpul eruptiilor mari, ei contribuie, fiind o sursa de turism. Zone turistice, ca de exemplu Nikko, Hakone, Pen. Izu, sunt faimoase pentru verile lor calde si scenariul atractiv al muntilor vulcanici.

Toti acesti vulcani spun, de fapt, ca scoarta Pamantului de sub Japonia este instabila si plina de energie. Astfel, Japonia este una din acele tari care au mult de suferit de pe urma cutremurelor. In fiecare an au loc aprox. 1.000 de cutremure destul de puternice pentru a fi simtite. In Ianuarie 1995, Marele Cutremur Hanshin-Awaji a ucis 6.000 de oameni, 40.000 fiind raniti iar 200.000 ramasi fara case.

O Tara insulara a Pacificului

Japonia este o tara insulara care formeaza un arc in Oc. Pacific la est de Asia. Teritoriul ei contine patru insule mari numite Honshu, Hokkaido, Kyushu, Shikoku, impreuna cu multe insule mai mici. Oc. Pacific se intinde in est iar Marea Japoniei impreuna cu Marea Chinei de Est separa Japonia de continentul asiatic.

In termeni de latitudine, Japonia coincide aprox. cu Marea Mediterana si cu orasul Los Angeles din America de Nord. Paris si Londra au latitudini putin spre nord de Hokkaido.

Teritoriul total al Japoniei este cam de 378.000 km2. Are aproape acelasi teritoriu ca Germania, Finlanda, Vietnam sau Malaysia. Are doar 1 din marimea S.U.A. si este mai mica decat statul California.

Linia de coasta a Japoniei este putin variata. In unele locuri, cum ar fi Kujukurihama in Prefectura Chiba, sunt plaje lungi(60 km) si calde. Coasta Prefecturii Nagasaki este un exemplu de zona caracterizata prin peninsule, golfuri si insule foarte departate de tarm (cum ar fi Arh. Goto si insulele Tsushima si Iki, care fac parte din prefectura. Acolo sunt si zone iregulate de coasta cu multe golfuri si dealuri abrupte cauzate de submersia placii de coasta realizand schimbari in scoarta Pamantului.

Un curent oceanic cald este Kuroshio (sau Curentul Japonez) care pluteste dinspre nord-vest spre sudul Arh. Japonez, si o ramura a lui, Curentul Tsushima, pluteste pe coasta de vest a tarii, pe Marea Japoniei. Dinspre nord, un curent rece numit Oyashio (sau Curentul Ohotsk) care pluteste spre sud de coasta de est a Japoniei, si o ramura a lui, numit Curentul Liman, intra in Marea Japoniei dinspre nord. Aceste curente, cald si rece, produc produc resurse abundente de peste in marile din apropierea Japoniei.

Clima

Japonia are climat musonic. Vanturile sufla dinspre est in timpul verii si dinspre vest in timpul iernii. Marea Japoniei, care separa insulele de Asia, are un efect moderator asupra climei. Iarna nu este la fel de rece iar vara la fel de calda ca in China si Coreea. Ploile cad in principal in lunile de vara in est, dar nord-vestul primeste ploaie de iarna adusa de vanturi de peste Marea Japoniei. Hakodate, in nord, are temperatura medie de -3 grade C in ianuarie si 19 grade C in iunie, cantitatea de precipitatii fiind de 120 cm. Numerele corepunzatoare pentru Tokyo sunt 3 grade C, 25 grade C si 150 cm de precipitatii. La Nagasaki, pe Kyushu, acestea devin 5 grade C, 26 grade C si circa 190 cm, inclusiv peste 30 cm in iunie.

Toamna (Septembrie, Octombrie, Noiembrie)

De la sfarsitul verii spre Septembrie, Japonia este adeseori lovita de taifun.Taifunul se naste din mari mase de aer tropical cu presiune joasa in Nordul Pacificului intre latitudinile de aproximativ 5-20 de grade, si este aproape acelasi fenomen ca uraganul si ciclonul din alte parti ale lumii.Cand un taifun incepe sa ia forma, se misca spre nord. In fiecare an, in timpul acestei perioade, imprejurul a 30 de tipuri de taifunuri, care de obicei 4 ating Japonia, cateodata cauzand mari distrugeri.

Dupa mijlocul lunii Octombrie, Japonia se bucura in general de vreme buna, nu este nici rece si nici calda Tara se bucura de asemenea de vreme buna la inceputul lunii Noiembrie. Multi dintre pomi iau culoarea stralucitoare a toamnei, facand in acest timp al anului, impreuna si cu inflorirea copacilor din primavara, un sezon cu adevarat frumos

Iarna (Decembrie, Ianuarie, Februarie)

Dupa sfarsitul lui Noiembrie, vanturile reci sezoniere incep sa sufle dinspre continent. Aceste vanturi nord-vestice incep sa ridice umezeala de pe Marea Japoniei si sa lase mult din umezeala in forma de ploaie si zapada in vestul Japoniei fiind impiedicate sa avanseze in est din cauza reliefului muntos din partea centrala a tarii. Regiunea Hokuriku (prefecturile Fukui,Ishikawa, Toyama si Niigata) din fata Marii Japoniei fiind separata de celelalte regiuni ale Japoniei de muntii inalti, este cunoscuta pentru imensa ei zapada

In opozitie, zona Pacificului se bucura in general de ceruri senine in timpul iernii. In Tokyo, in ciuda norilor senini, temperatura din iarna ajunge in jur de 5 grade, o diferenta de aprox. 25 de grade fata de temperatura din vara de 30 de grade.

Insulele din Prefectura Okinawa din departatul S-V au un climat subtropical cu temperturi mai putin diferite dintre anotimpuri. Temperaturile din iarna sunt mult mai moderate decat din alte parti ale tarii.

Primavara (Martie, Aprilie, Mai)

Cand iarna isi ajunge sfarsitul, vanturile reci care bat dinspre continent devin mai slabe. In acest timp, masele de aer cu presiune joasa originare din China se opresc doar in Marea Japoniei; acest lucru da putere inceperii vanturilor din Sud care traverseaza aceasta zona cu presiune joasa dinspre Oceanul Pacific. Primul dintre aceste vanturi se numeste ,, haru ichiban . In timp ce anunta venirea caldei primaveri, cateodata cauzeaza avalanse si, trecand muntii de pe coasta Marii Japoniei, este de altfel responsabil pentru vremea exceptional de calda si uscata care, cateodata poate deveni sursa unor mari incendii.

In primavara timpurie infloresc prunii, urmati de piersici. In timpul ultimelor zece zile din Martie infloresc ciresii, deci iubit de japonezi, incepe infloritul.

Vara (Iunie, Iulie, August)

Inainte de sosirea vremii varatice, Japonia are un sezon trist, plin de ploaie cunoscut sub numele de 'baiu' . Din Mai pana in Iulie se gaseste aer rece cu presiune mare de pe Marea Ohotsk spre nordul Japoniei, in timp ce peste Oceanul Pacific se afla un aer cald, umed cu presiune mare. In lungul liniei unde aceste doua curente, cald si rece, se intalnesc, se formeaza, cunoscut sub numele de 'baiu zensen' sau 'anotimpul ploios', un aer caldut cu presiune joasa. Acest 'baiu zensen' care se extinde din sudul Chinei spre Arh. Japonez, si cauzeaza o perioada prelungita de ploaie torentiala.

Dupa mijlocul lui Iulie, masele de aer dinspre Oceanul Pacific devin predominante si sezonul ploios se incheie, 'baiu zensen' fiind impins spre nord. Vanturile sezoniere dinspre Oc. Pacific aduc caldura, aer umed in Japonia, si tara are vreme de vara mai multe zile cat temperatura este mai mare de 30 de grade.

Temperaturi si precipitatii

Un avantaj major al Japoniei este diferenta dintre cele patru anotimpuri. Din Nord spre Sud, Japonia acopera o latitudine de aproximativ 25 de grade si e influentata iarna, de vanturile sezoniere care bat dinspre Siberia, si vara de vanturile care bat dinspre Oc. Pacific.In ciuda suprafetei mici, Japonia este caracterizata de patru anotimpuri diferite intre ele.

Hokkaido, cu o vreme cu caracter subarctic, are o temperatura mai mare mai devreme, cu 8 grade, si o cantitate de precipitatii 1.150 milimetri. Partea Japoniei de la Oc. Pacific, de la regiunea Tohoku din nordul ins. Honshu spre Kyushu, apartine zonei temperate, cu veri calde, influentate de vanturile de la Oc. Pacific. Partea de la Marea Japoniei are un climat mult mai ploios si cu ninsoare, produse cand vanturile reci si umede, care bat dinspre continent sunt oprite de Alpii Centrali si alti munti care sunt ca o coloana vertebrala pentru Japonia. Insulele din sud-vestul Prefecturii Okinawa apartin climatului subtropical, avand o temperatura medie de 22 grade si 2.000 mm de precipitatii.

Hidrografia

Muntii Japoniei sunt binecuvantati cu multe rauri. Majoritatea raurilor Japoniei sunt repezi, apele lor ajungand oceanul nu dupa mult timp dupa ce au parasit vaile si bazinele muntilor. Un exemplu de rau abrupt este Kurobe, care se varsa in Marea Japoniei, dupa ce pluteste numai 83 de kilometri de la sursa sa, in Alpii Japoniei, la o altitudine de 2.900 m

Raul cel mai lung al Japoniei este Shinano, care pluteste 367 km de la muntii din regiunea Chubu prin Prefectura Niigata spre Marea Japoniei.

Al doilea in lungime este Tone, care pluteste prin Campia Kanto spre Oc. Pacific, si al treilea in lungime este Ishikari, in Hokkaido, la 268 km.

Multitudinea de rauri care izvorasc din munti inseamna mult pentru topografia Japoniei, deoarece creeaza mici si mari vai si bazine pentru pescuit, inainte de varsare formand delte. Multe dintre campiile tarii sunt mici. Cea mai mare fiind Campia Kanto, care include parti din prefecturile Tochigi, Ibaraki, Gunma, Saitama, Chiba, Tokyo si Kanagawa. Alte regiuni largi si joase sunt Campia Echigo (Prefectura Niigata), Campia Ishikari (Hokkaido) si Campia Nobi (Prefecturile Aichi si Gifu)

Economia

Silvicultura

67% din Japonia este impadurita, in principal in regiunile deluroase, si copacii asigura materia prima pentru constructii, industriile celulozei si hartiei si combustibili. Prin reimpadurire versantii nu raman goi. Padurile sunt mixte, de conifere si foioase, iar sugi(cedrul japonez), hinoki(chiparosul japonez) si akaneatru(pinul rosu) sunt deosebit de utili. Lemnul important este vital pentru nevoile industriale ale Japoniei. Japonia este al doilea mare producator de hartie din lume, si un important producator de celuloza din lemn si de cherestea din conifere.

Agricultura

12% din suprafata este destinata agriculturii, iar 2 pasunatului. Cea mai mare parte a tarii este prea muntoasa pentru agriculura, desi o parte din versanti sunt terasati. Orezul este principala planta cultivata (peste 13 mil. tone pe an), in special in sud unde uneori este posibila dubla cultivare. Se cultiva si alte cereale, alaturi de trestie de zahar, fructe, cartofi dulci si soia. Sunt importante pasarile domestice, porcii si vitele. Fermele sunt mici dar mecanizarea este raspandita.

Pescuitul

Japonia este prima tara din lume in ceea ce priveste pescuitul, cu pana la 10 milioane de tone de peste capturati anual. Pestii sunt importanti in alimentatia japonezilor si, pe langa pescuitul in ocean exista multe pescarii in ape mici de coasta. Crevetele sunt cele mai importante in apele mici, iar stridiile cu perle sunt o sursa de venit valoroasa. Macroul si tonul sunt importanti in apele mai adanci, iar balenele mai sunt capturate de japonezi in ciuda opozitiei internationale.

Transportul

Din cei 44.297 km de cale ferata, 11.649 km au fost electrificati, inclusiv Tokaido, legatura de mare viteza intre Osaka si Tokyo. Orasele mari sunt legate prin trenuri expres moderne. Transportul naval este vital. Chiba, Tokyo, Yokohama ,Osaka, Kobe si Nagoya sunt porturi importante pe Honshu, iar Hakodate pe Hokkaido si Kitakyushu pe Kyushu.

Industria

Japonia este o natiune industriala importanta. Este prima din lume in producerea otelului si in constructia navelor. O otelarie mare este la Kitakyushu, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce automobile si televizoare decat orice alta tara. Textile de toate tipurile si articole de inalta tehnologie precum calculatoarele sunt industrii importante. Cea mai mare dezvoltare industriala este legata de porturi, care importa combustibili si materii prime si exporta bunuri fabricate.

Orasele

Yokohama, in campia Kanto, este al doilea oras ca marime, cu 3.197.000 locuitori. Osaka (2.633.000 loc.) este un port si un centru industrial important. Kobe (1.464.000 loc.) centru industrial si Kyoto (1.472.000 loc.), fosta capitala, sunt in apropiere.

Orasele mari sunt insirate de-a lungul litoralului. In megalopolisul care trece prin sudul insulei Honshu, Tokyo-Nagoya-Osaka-Kyoto-Kobe-Hiroshima-Kitakyushu, traieste 84 din populatia Japoniei, care da din productia industriala a tarii.

Resurse de subsol

Resursele de subsol sunt in cantitati foarte mici ; dispune insa de mult sulf si calcar. Industria este complexa si se bazeaza in cea mai mare masura pe importul de materii prime. Inainte de razboi, ea s-a dezvoltat printr-o planificare riguroasa, import de tehnologii occidentale si mana de lucru ieftina. Dupa razboi, dezvoltarea a stat in umbra S.U.A., s-a investit in constructii civile, nu militare, si s-a pus baza pe libera initiativa, dar intr-o conlucrare buna cu statul. S-a folosit, totodata, intreaga forta de munca (somajul ajunge la cel mult 2%) in continuu calificata. Costul mare al energiei a obligat cautarea permanenta a tehnologiilor de varf, fara a se neglija insa securitatea sociala si invatamantul. Energia este produsa de tehnocentrale nucleare, geotermale(vapori din arealele vulcanice) si hidrocentrale (15%). Japonia domina pe plan mondial in multe ramuri : automobile, nave, motociclete, masini de cusut, instrumente muzicale, ciment. Ocupa locul II sau III la alte produse : otel, hartie, instrumente optice, fibre sintetice, electronice. Jumatate din productia navala a lumii este data de Japonia, marcile sale de automobile sunt arhicunoscute (Toyota, Nissan, Honda).

Japonia

Un vizitator grabit, care nu traieste permanent in mijlocul realitatilor Japoniei, dar pe care ar dori sa le cunoasca si sa le inteleaga, se multumeste cu putinele constatari personale. Asa de pilda daca vrei sa cauti o aunimta adresa intr-un oras japonez, cu atat de mult in capitala, trebuie sa intrebi un localnic. Imaginati-va ca intr-un oras ca Tokyo, cu o suprafata de peste 2100 km2 si peste 12 mil. loc., esti nevoit, ca strain, sa te descurci fara a vedea vreo denumire a strazilor sau un numar de casa. Marile hoteluri sunt desenate si marcate pe harta, iar hartile pe care le gasesti gratis in metrou sunt scrise, in majoritatea cazurilor, cu ideograme nipone, dublate de denumiri in engleza.

Amabilitatea deosebita a japonezilor te salveaza din orice situatie. Stiti care este viteza medie de trafic in Tokyo Circa 19 km ora ! Si asta din conditiile in care majoritatea locuitorilor si vizitatorilor utilizeaza metroul si trenul subteran ! La restaurant insa, este indicat sa te afli cu colegi japonezi, care sa-ti explice cam ce cred ei ca e foarte bun si pentru tine din lunga lista oferita. Buna 'sushi' sau, insotit de fructe de mare, la care se adauga de obicei sake cald si bere, te fac sa vezi fata umana a acestei civilizatii a muncii.

Strainii sunt pusi adesea in fata multor obiceiuri, traditionale in Japonia, pe care cunoscandu-le, sfarsesc prin a le indragi.Ceremonia prepararii ceaiului ca si ikebana (arta aranjamentelor florale), se invata in scoli speciale, chiar de catre strainii, subventionati de japonezi, pentru a raspandi in tarile lor de origine aceste minunate traditii. La Tokyo acestea sunt motive de atractii turistice costisitoare. De fapt, la nivelul economiei japoneze, a veniturilor pe locuitor de peste 40.000 de dolari (locul I in lume), preturile, in special cele practicate in turism, sunt deosebit de ridicate. Acestea descurajeaza un segment important al populatiei globului, din moment ce anual Japonia este vizitata de circa 3,5 milioane de straini ce aduc 4,5 miliarde de dolari, in timp ce Franta primeste peste 60 de milioane de turisti straini si circa 28 de miliarde de dolari.

Vechiul si noul japonez

Imparatii care se succed la tronul tarii au privilegiul de a da epocii istorice in care domnesc o denumire simbol, si mai mult o data cu ei incepe o noua numarare a anilor. Cele mai cunoscute sunt epoca Meiji sau epoca luminata, intre anii 1868-1926, si epoca actuala Showa (a imparatului Hiro-hito).

In inima metropolei moderne se conserva o serie de monumente istorice, cu o arhitectura deosebita de cea actuala, majoritatea amintind de perioadele glorioase ale Japoniei. Turistii, oricat de grabiti ar fi, incearca sa vada, in functie de timp nu numai strazile renumite din cartierul comercial Ginza sau magazinele cu articole electronice sau de telecomunicatii de ultima generatie din Asakusa, ci si cate ceva din ce Tokyo a fost candva.

Palatul Edo, construit in timpul sogunului Jeyasu Tokugawa (1603-1616) pe locul unui sat de pescari, a fost resedinta sogunurilor pana la abolirea sogunatului. Resedinta imparatului se muta la Nara (710-794) la Kyoto (794-1869), iar o data cu inceputul epocii Meiji, la Edo care devine Tokyo. Inflorirea Capitalei rasaritene , o data cu cea a epocilor pe care le parcurge, se transforma treptat intr-o mare metropola.

Intre Gara Centrala Tokyo si Uchibaridari Avenue se intinde Palatul Imperial, inconjurat de o extraordinara gradina, cunoscuta ca East Garden. In timp ce Palatul poate fi vizitat doar de doua ori pe an, pe 2 ianuarie si pe 23 decembrie (ziua de nastere a imparatului), gradina, cu aranjamentele ei specifice, este deschisa zilnic. Nijubashi-mae este una dintre statiile de metrou apropiate, prin care se scurg fluviile de turisti ce vin sa o viziteze.

Protectie antiseismica

Templul Meiji Jingu, construit in 1920, in memoria imparatului ce a dat numele celei mai infloritoare epoci, Meiji, a devenit simbol, loc al pelerinajelor nationale, al rugaciunilor pentru pace si prosperitate. Ars in al doilea razboi mondial, a fost reconstruit in 1958, prin eforturile unite ale tuturor japonezilor, admiratori deopotriva ai imparatului Meiji si ai imparatesei Shoken. In fiecare an, pe data de 3 noiembrie are loc aici festivalul dedicat zilei de nastere a imparatului.

Templul principal, in stil 'Nagarezukuri', se ridica deasupra padurii Yoyogy, in care sunt presarate temple secundare, cu arhitectura imbinata armonios (Trezoreria, Coridorul rugaciunilor, ce poate cuprinde peste 1000 de credinciosi), si pastreaza, alaturi de gradina cu irisi, vechea atmosfera din jurul imparatului.

Aspectul actual al orasului este destul de neobisnuit pentru o mare metropola. Japonia este zguduita zilnic de socuri seismice, dar cele cu intensitate mica au o frecventa ridicata - cea mai mare intalnita pe glob. Periodic insa, Capitala este zguduita si de seisme puternice. Cum acesta ofera adapost unui furnicar impresionant de oameni si utilizeza retele de infrastructuri sofisticate, ea a fost nevoita sa se adapteze acestor conditii. Pe masura cresterii orasului, casele mici, din materiale usoare (diferite produse din lemn si plastic), cazute sau avariate de cutremure (dintre care cel mai mare a fost in 1923), dar si la bombardamentele din 1942-1945, au fost inlocuite de indraznetii zgarie-nori.

Acestia au dat nastere, in principal, cartierului Shinjuku, care a inceput sa 'creasca din 1968. Primul a aparut Ksumigaseki Building, cu 36 de etaje, ca o dovada concludenta a inteligentei si spiritului tenace al japonezilor, care au reusit sa gaseasca solutii de locuire intr-un spatiu atat de mic si atat de nestatornic. Arhitectura actuala este o imbinare a acestor case, mici si vechi, ce poarta peceta trecutului local, dintre care rasar zgarie-norii cu aspect atat de american.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate