Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Fizica


Index » educatie » Fizica
MASURI DE PROTECTIE A MUNCII IN LABORATORUL DE METROLOGIE


MASURI DE PROTECTIE A MUNCII IN LABORATORUL DE METROLOGIE


Masuri de protectie a muncii in laboratorul de metrologie

Planul de desfasurare a lucrarilor va fi dinainte stabilit iar executantii vor fi instruiti in prealabil.

Incaperea de lucru va asigura conditii bune de munca, fiind respectate prevederile privind microclimatul, ventilatia si iluminatul. Tempetarura incaperii va fi cat mai apropiata de 20 C; umiditatea relativa, de 50 - 60%; viteza curentilor de aer de cel mult 0,3 m/s iarna si 0,6 m/s vara. Ventilatia si iluminatul se pot realiza natural, artificial sau mixt.De pe locul unde se desfasoara lucrarile, vor fi indepartate toate obiectele care nu sunt necesare.

In cadrul laboratorului si al cladirii in care este amplasat, se vor stabilii caile de access si modul de evacuare in caz de nevoie.

Executantii vor fi instruiti la fiecare lucrare, in vederea prevenirii accidentelor la folosirea aparatelor, intrumentelor si uneltelor.

Masa maxima de ridicat sau tranportat manual nu va depasii limita stabilita de normele in vigoare in functie de grupa de varsta si sex.

In cazul utilizarii curentului electric la tensiuni ce pot fi periculoase, se vor avea in vedere masurile de electrosecuritate. Aceste masuri constau in principal in:

izolarea partilor metalice aflate sub tensiune;

utilizarea legaturii la pamant (cu rezistenta de cel mult 4 ohmi);

protectie prin legare la nul;

folosirea echipamentului de protectie specific lucrarilor;

amplasarea covoarelor electroizolante sau a gratarelor din lemn in fata utilajelor;

utilizarea dispozitivelor de decuplare automate.

Iluminatul local se va efectua la tensiune periculoasa (24V sau mai mica).

Pardoseala incaperii trebuie sa fie uscata sau acoperita cu un covor izolant.

Masa de lucru trebuie sa fie mare pentru a putea permite plasarea intregului aparataj.

Uneltele de lucru vor fi in stare perfecta, prevazute, dupa caz, cu manere electroizolante.

Pentru controlul tensiunii si, intensitatii, se vor introduce in circuite aparate de masurat.

Realizarea montajului sau a oricarei modificari a montajului existent, precum si introducerea sau scoaterea instrumentelor de masurat din circuit se vor face cu intregul aparataj scos de sub tensiune.

Inainte de conectarea instalatiei la sursa de curent electric, se va face o ultima verificare generala a aparatelor, a legaturilor, a izolatiei etc.

Executantii vor avea imbracamintea adecvata (stransa pe corp, cu maneci bine incheiate) de preferinta halate de laborator.

Este interzisa parasirea locului de munca.

La lucrarile la care se utilizeaza substante chimice se vor respecta concentratiile prevazute. Se vor folosi vase si aparate, tehnici de lucru numai in conformitate cu cele indicate in metodici, manuale sau in instructiunile de folosire a materialelor respective.

Dupa caz se vor respecta si normele de protectie a muncii insusite in atelierele de prelucrari mecanice, electrotehnica, in laboratoarele de fizica si chimie.

La terminarea lucrarii se va anunta profesorul de specialitate (coordonatorul lucrarii) si, dupa verificarea rezultatelor se va restabilii ordinea initiala la fiecare loc de munca si in intregul laborator.

Se acorda atentie respectarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor (P.S.I). Acest lucru are in vedere: dotarea cu mijloacele tehnice P.S.I.; existenta planului de evacuare; manevrarea si pastrarea materialelor inflamabile; restrictiile privind utilizarea focului deschis si fumatul.

Este obligatorie efectuarea instructajului de protectie a muncii, in cele trei etape prevazute:

instructajul introductiv general;

instructajul la locul de munca;

instructajul periodic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate