Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» Zona scolara


Zona scolara


ZONA SCOLARA


Zona scolara reprezinta acel sector din mediul rural sau urban care include sau poate include un imobil sau mai multe imobile destinate special pentru realizarea activitatii de educatie/instruire in conditii optime (vezi Dictionnaire actuel de l'education, 1993, pag. 1431-1432).

Organizarea unor zone scolare de referinta presupune 'aplicarea unui proiect de educatie prioritara recunoscut in mod necesar si urgent pentru a favoriza reusita scolara'. Criteriile anagajate la nivel de decizie politica/de politica a educatiei respecta particularitatile institutiei scolare adaptabile la conditiile comunitatii educative teritoriale si locale (economice, demografice, pedagogice/rata intarzierilor scolare, rata abandonului scolar etc).



Zonarea scolara implica un anumit 'mod de asezare in teritoriu a retelei unitatilor de invatamant de diferite grade' {Dictionar de pedagogie, 1979, pag.480). Aceasta actiune, tipica procesului de planificare calitativa a educatiei, este realizabila in functie de doua principii operationale: principiul circumscriptiilor scolare - principiul optiunilor scolare.

In conditiile invatamantului general cele doua principii sunt aplicate in mod independent sau complementar conform mecanismelor de decizie asumate la nivel de politica a educatiei in plan central, teritorial si local. Angajarea principiului optiunilor scolare exercitate de reprezentantii comunitatilor locale. in general, de parinti si chiar de elevi, in mod special, creaza o emulatie pedagogica efectiva care stimuleaza competitia dintre institutiile scolare aflate intr-o anumita localitate sau zona teritoriala. Aplicarea neconditionata a acestui principiu poate genera insa si anumite disfunctionaiitati sociale, legate, mai ales, de valorificarea ineficienta a resurselor pedagogice existente ia scara sistemului de invatamant, in plan teritorial si local.

in conditiile invatamantului liceal aplicarea celor doua principii depinde de structura de functionare a invatamantului secundar, adoptata la nivel de politica a educatiei. Multiplicarea profilurilor/specializarilor, pe baza unor criterii prioritar economice, blocheaza posibilitatea aplicarii principiul circumscriptiilor scolare prin avansarea unor oferte de instruire diferentiate calitativ care intretin (re)sursele de inegalitate sociala si pedagogica, in contextul unei politici educationale dirijiste. Generalizarea liceului sau organizarea sa pe cateva profiluri de studii/cunoastere, pe baza unor criterii prioritar psihopedagogice, creaza posibilitatea aplicarii principiului circumscriptiilor scolare. Acest principiu asigura egalizarea ofertei de educatie/instruire de calitate care poate satisface, pe diferite circuite curriculare (comune-diferentiate: centrale-locale) optiunile virtuale ale elevilor, familiei, comunitatii (realizabile inclusiv in cazul unor scoli profesionale organizate, de regula, pe baza unor relatii contractuale, perfectate cu diferiti agenti sociali).

Tendinta specifica sistemelor moderne de invatamant, lansata deja in contextul reformelor initiate in ultimele doua decenii, vizeaza 'concentrarea retelei scolilor in vederea cresterii eficientei economice si pedagogice a acestora' {Dictionar de pedagogie, 1979, pag.480).

liote;






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate