Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
PLANUL DE INVATAMANT - DOCUMENT CURRICULAR


PLANUL DE INVATAMANT - DOCUMENT CURRICULAR
PLANUL DE INVATAMANT - DOCUMENT CURRICULAR

Planul de invatamant- document reglator care delimiteaza ariile curriculare, obiectele de studiu si alocarea de timp minima si maxima aferente acestora, pe nivele de invatamant. Planul de invatamant este si un document oficial prin care se structureaza continutul invatamantului pe niveluri si profiluri de scoli. Asadar pentru invatamantul prescolar    planul de invatamant urmareste domeniul de cunoastere si categoria de activitate pe nivele de varsta (nivel 1 3-5 ani si nivel 2 5-7 ani). Avem urmatoarele domenii de cunoastere: educarea limbajului, educatie pentru stiinta, educatie pentru societate, educatie estetica, educatie psihomotrica si activitati alese. In planul de invatamant pentru invatamantul primar se urmareste aria curriculara sau disciplina respectiva. Avem urmatoarele arii curriculare/discipline: limba si comunicare (limba si literatura, limba moderna), matematica si stiiinte ale naturii (matematica, stiinte ale naturii, optionale), om si societate (educatie civica, istoria romanilor, geografia romanilor, religie, optionale), arte (educatie plastica, educatie muzicala, optionale), educatie fizica si sport, tehnologii (abilitati preactice, educatie tehnologica), consiliere si orientare.
Principiile care au stat la baza elaborarii Planului de invatamant sunt: Principii de politica educationala: principiul descentralizarii si al flexibilizarii; principiul descongestionarii programului de studiu; principiul eficientei; principiul compatibilizarii sistemului romanesc de invatamant cu standardele europene. Principii de generare a noului plan de invatamant: principiul selectiei si al ierarhizarii culturale; principiul functionalitatii; principiul coerentei; principiul egalitatii sanselor; principiul flexibilitatii si al parcursului individual; principiul racordarii la social. In concluzie planul de invatamant ofera o solutie de optimizare a bugetului de timp pentru activitatea elevului, iar invatatorului ghidul general de proiectare, planificare calendaristica (anuala si semestriala) a activitatii, dar pe care acesta il adapteaza la conditiile concrete ale scolii. In noul plan s-a optat pentru gruparea obiectivelor de studiu pe arii curriculare pentru intreg invatamantul preuniversitar.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate