Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
MONOGRAFIA SCOLII NR.2 GHERMANESTI SNAGOV


MONOGRAFIA SCOLII NR.2 GHERMANESTI SNAGOV


Motto: "Nu exista inaltimi de neatins ci numai aripi prea scurte!"

MONOGRAFIA SCOLII NR.2 GHERMANESTI SNAGOVIntentia de a scrie o monografie a Scolii Ghermanesti se bazeaza pe dorinta fireasca de a lasa urmasilor tot ce se cunoaste pana acum despre acest lacas , avand ca baza de documentare atat arhiva existenta cat si discutiile cu batranii satului, fie martori vii ai evenimentelor legate de scoala, fie folosind istorisiri preluate de la inaintasii lor si perpetuate peste generatii.

Aceasta zestre orala dovedeste inca o data ca anii de scoala raman intipariti in inimile fostilor elevi si ca ei influenteaza mult formatia psihica a viitorilor cetateni.

Un motiv major pentru elaborarea unei asemenea lucrari a fost acela ca din multe scoli lipsesc monografii, fapt ce lipseste generatii intrgi trecute, prezente si viitoare de a cunoaste istoria locala atat a invatamantului cat si a comunelor, stiut fiind ca in viata economica, sociala si politica, joaca un rol preponderent.

Alt motiv il prezinta si faptul ca Scoala Ghermanesti a implinit mai mult de un veac de cand are o atestare scrisa.

La baza oricarei lucrarii se afla materialele ce sunt direct legate de existenta scolii, de desfasurarea muncii unor generatii intregi de slujitori ai ei. Acestea sunt, in primul rand, "Registrul de procese verbale de inspectie din anii 1983 si pana in prezent; Matricole scolare, alte acte aflate in arhiva scolii, cat si marturiile locuitorilor satului, si a unor cadre didactice actualmente pensionari". Registrul de procese verbale incepand cu anul 1908 are scris pe coperta din fata, partea interioara: Scoala primara mixta Germanesti, infiintata in anul 1893," primul an atestat in scris privitor la infiintarea ;colii, dar din acte reiese ca totusi este mai veche.

ASEZAREA GEOGRAFICA

Scoala se afla in satul Ghermanesti, apartine de comuna Snagov, judettul Ilfov, la 4 km de satul Snagov si la 2 km de satul Ciofliceni, ambele sate componente ale aceeasi comune. Este situata, de asemenea la 7 km de soseaua nationala E 15 Bucuresti-Ploiesti. Beneficiaza de un cadru pitoresc deosebit de frumos, avand in apropiere lacul Snagov, de forma alungita, foarte sinos, cu multe golfulete, situat in partea de nord a Campiei Vlasiei, pe parcursul mijlociu si inferior al raului anonim. El are o intindere de 575 ha., o lungime de 16,5 km, o latime maxima de 400m si o adancime de 9m.

Pitorescul lacului, punct de atractie atat pentru oamenii locului cat si pentru turisti, ii da bogatia de elemente floristice acvatice (otratelul, nufarul, plaurii ce plutesc pe luciul apei) cat si bogata fauna piscicola(somn, crap, stiuca, platica, biban).

Pe o mica insula din mijlocul lacului se afla Manastirea Snagov veche ctitorie domneasca care poarta intre zidurile sale atatea evenimente istorice legate de oamenii locului si de voievozii Vlad Tepes si Mircea Ciobanu.

Scoala Ghermanesti ca si satul in care se afla, mai beneficiaza, de vecinatatea padurii Snagov, parte din vechii codrii ai Vlasiei, in care asa cum spun hristoavele si-au facut simtita prezenta numerosi haiduci, printre care si Iancu Jianu. Cate generatii de scolari, impreuna cu dascalii lor nu si-or fi gasit linistea si pacea in cadrul nespus de frumos al padurii cu copacii ei care au devenit seculari, cu flora si fauna ei de invidiat. Si pentru cati dintre ei aceasta n-o fi fost izvor de invatatura si educatie privind bogatia materialului natural de studiu.

BAZA MATERIALA

Cladirea veche a scolii conform actelor existente in arhiva dateaza din anul 1893. initial ea a fost compusa din o sala de clasa si fosta locuinta a directorului, formata din o camera de locuit, bucatarie si un hol, care era comun cu intrareA in clasa.

Incepand din aanul 1960, camera directorului a fost folosita ca sala de clasa, iar bucataria cancelarie. Mai tarziu fosta locuinta a fost destinata ca sala de gradinita, fosta bucatarie biblioteca sateasca, iar sala de clasa a fost transformata in sala de gimnastica. In jurul cladirii a existat intotdeauna o curte pentru joaca a carei suprafata este de 1000 metri patrati.

Cladirea a fost afectata de cutremurul din 4 martie 1977. Dupa ce a fost refacuta, cladirea a fost incredintata, prin hotararea organelor locale de partid, cooperativei Snagov, care i-a modificat structura interioara, dandu-i ca destinatie depozit si magazin satesc.

Dupa revolutia din 1989, prin efortul depus de directorul scolii Chiritoiu Cristinel, cladirea a reintrat in circuitul firesc.

Prin hotararea Consiliului Local Snagov, in anul 1992 ea a fost recuperata si supusa unor reparatii capitale, acum devenind Sectia nr 3 cu prescolari, cu 3 sali de gradinita.

Cladirea noua a fost construita in patru etape:

In prima etapa s-au construit : o sala de clasa , cancelaria profesorilor, un hol si un coridor. Lucrarile au inceput in vara anului 1956 si au durat pana in ianuarie 1958, cand au fost date in folosinta. Din diverse motive, lucrarile au fost efectuate foarte incet , cu toate eforturile depuse de directorul de atunci al scolii, invatatorul Corjos Grigore, locuitori satului au ajutat si ei, facand munca voluntara.

A doua cuprinde construirea a doua sali de clasa , un cabinet pentru director care initial fusese camera de material didactic, un culoar si un hol, costruit in toamna anului 1962 si primavara anului 1963. De data aceasta, un volum mare de lucrari necalificate le-au efectuat elevii, deoarece, de la 1 septembrie1960, incepuse sa functiomeze scoala generala de 7 ani. Tot atunci, s-au construit o magazie si un grup sanitar si lucrari de imprejmuire a scolii , toate prin grija profesorului Kamff Otto, atunci directorul scolii.

In etapa a treia - perioada 1969-1970 sub directia directorului Dragan Marin, s-au construit doua sali de clasa, un laborator, un culoar si un hol. Deasemenea, a fost construit, mai ales prin munca voluntara, atelierul-scoala, in anul 1970, format din atelierul propriu zis si o camera de scule si materiale.

Cladirea a cunoscut si o a patra etapa de constructii, in anul 1985, cand pe latura nordica, s-au mai adaugat doua sali de clasa si una de materiale, sub directia profesoarei Berceanu Margareta. Lucru acesta a fost necesar datorita numarului mare de elevi si a obligativitatii invatamantului general de 8 clase. In decursul anilor, scoala s-a intretinut foarte greu . banii lipseau, iar organele tutelare, primaria si Comitetele scolare, dovedeau de multe ori, o totala dezinteresare fata de ingrijirea scolii.

MOBILIER SI MATERIAL DIDACTIC

Dotarea scolii cu mobilier si material didactic a fost un proces de lunga durata, cu multe greutati, care, binenteles, au influentat procesul de invatamant. Mobilierul si materialul didactic au fost de multe ori putin sau insuficient, iar alteori au fost procurate sau confectionate cu greu de slujitorii scolii. In 1908, mobilierul era format din banci cu pupitre. In anul scolar 1909-1910, aflam si numarul lor: 40 a cate doua locuri. Desi o parte este inlocuit, in 1928, cand mai existau doar 22 de banci , se arata ca mai erau necesare 15. in 1938 se aduce mobilier model al Casei Scoalelor.

Pe parcurs, pe masura ce scoala si-a marit suprafata, a fost dotata cu banci noi, mese si scaune de laborator, dulapuri si catedre noi, table bune, totul ducand la o buna functionalitate a procesului de invatamant in scoala.

Materialul didactic a fost aproape inexistent, multi invatatori inimosi confectionandu-l singuri sau cu ajutorul elevilor. Asa, de exemplu, se arata ca : la 24 mai 1927, existau in scoala "obiecte ce ar putea servi de minune la instruire". La 11 noiembrie 1937 se semnala existenta unui dulap-muzeu, cu varietati de pietre, metale si seminte, adunate cu grija de sotii Sanda Gheorghe si Alexandrina, invatatori.

Intre anii 1970-1980, scoala a fost impartita pe cabinete si laboratoare , cu dotarea necesara, cuprinzand astfel: cabinetul de istorie, cabinetul de limba romana, cabinetul de matematica, prevazute cu materiale necesare procesului de invatamant. A fost dotat cu mijloace moderne, incepand cu harti, planse, diascoluri, truse, corpuri geometrice, aspectomat, cat si foarte multe diafilme si diapozitive, din toate domeniile.

Biblioteca scolara oglindeste in dotarea ei eforturile facute pentru raspandirea cartii in mase, stiut fiind faptul ca, mult timp, bibliotecile scolare au fost singurele surse pentru cititori de la sate.

Din datele de care dispunem, s-a cautat sa se inzestreze biblioteca scolii astfel: in 1909 biblioteca avea 25 volume, iar in 1910 un numar de 102 volume; in anul 1928, deci dupa 25 de ani, scoala mai primeste un numar de 135 volume, iar in 1930, biblioteca poseda 254 volume. Referilile la biblioteca nu se oprescpentru mult timp, alte inventare existand de abia dupa 1984. inventarul din 1989 ne da un numar de 1699 volume. Dupa 1990 directorul scolii, profesirul Chiritoiu Cristinel prin eforturi propri, sponsorizari, bani de la fondul scolii, a reusit sa doteze biblioteca scolii cu un numar de 500 volume, casete audio pentru limba romana, limba franceza.

Prin programul de investitii initiat de M.Ed.C., biblioteca scolii noastre beneficiaza la ora actuala de un numar de 4000 de volume.

In perioada 1909-2001 desfasurarea procesului de invatamant a avut de suferit si din cauza aprovizionari cu combustibil solid (lemne si carbuni9

Motivatiile erau uneori puerile (nu sunt lemne taiate in padure), alteori mai dure ( neimplicarea organelor locale).

INTEGRAREA SCOLII IN VIATA SOCIAL-CULTURALA A SATULUI

Pentru a infatisa rolul scolii Ghermanesti, care implineste peste 100 de ani de activitate, in viata social-cultural a satului, ar fi necesar un tom intreg. Vom relata deci, numai aspectele mai semnificative. La inceput , scoala a folosit tiparul A un invatator la toate diviziile simultan, asa cum se mentioneza intr un act din 1909. Copiii  erau impartiti pe divizii, adica clase sau grupuri de clase. Divizia I echivala cu clasa I; divizia II cu clasele a II-a si a III-a; divizia III cu clasele a IV-a si a V-a. la divizia I obiectele de invatamant mai importante erau citit-scrisul, aritmetica, igiena, lucrul manual si caligrafia. La divizia II se mai adaugau gramatica si geografia, iar la divizia III istoria. Toate clasele faceau gimnastica si religia, erau prevazute si lucrari practice pe lot, unde urma sa se faca, culturi comparative si demonstrative.

Mai tarziu, cursurile au inceput sa se tina pe doua jumatati de zi si din anul 1925, scoala are doua posturi, rezultatele la invatatura fiind mai bune si procesul de invatamant desfasurandu-se in mod corespunzator. Invatatorii cu talent si insusiri deosebite, incep sa inteleaga necesitatea legarii invatamantului de practica.

In ceea ce priveste activitatea extrascolara , in 1909 se semnaleaza tinerea unor sezatori. Intr-o relatare din 1927 se arata "Aici se fac dese sezatori literarre, la care participa nu numai locuitorii satului de aici, dar si cei de prin vecinatate". O inspectie se face, in mod special, "in vederea selectionarii productiunilor acestei scoli pentru cercul de la Lipia-Bojdani, din 25 martie 1928". Si in continuare: "Datorita muncii neobosite a ambilor invatatori, se prezinta cat mai bine, avand coruri, recitari si jocuri nationale numeroase si bine executate".

La 9 iunie al aceluias an, se propune infiintarea unui asezamant cultural. La 15 iunie, se pun bazale asezamantului cultural "Dr. C. Angelescu". Materializand prin fiinta lor, munca sotilor Negulescu, invatatorii de atunci.

Un frumos gest patriotic se implineste in 1929, prin plantarea "Stejarului Unirii" plantat in bune conditiuni in curte scolii, stejar care exista si astazi in curtea scolii vechi. Aceasta actiune se inscrie, de altfel, in traditia scolii romanesti unde comemorarea evenimentelor importante din istoria patriei era organizata intr-un cadru festiv de catre cadrele didactice.

Traditia corului scolii si a unei orchestre de mandoline si banjouri a continuat si in perioada 1968-1978 prin entuziasmul si munca depusa de invatatorul Manciu Emil.

Incepand din anul 2005 corul scolii este initiat si condus de profesorul de religie Andrei-Dan Zaharia si cu ocazia serbarilor scolare cat si a concertului de colinde imitiat de Primaria Snagov, au avut un succes binemeritat.

FRECVENTA

Singurul recensamant, formal, pana la reforma invatamantului din 1948, este cel din 1910, cand se arata ca existau 92 de copii, din care frecventau 70, organele de control cereau sa se aplice obligativitatea cu strictete a prezentei copiilor la scoala.

Scoala a avut dascali cu mai multa sau mai putina dragoste de munca, cu talent si cunostinta profesionala mai inalta sau mai putin elevanta. Au fost cadre care s-au atasat scolii, slujind-o vreme indelungata si cadre care s-au scurs pe aceste meleaguri, stand foarte putin si nelesand prea multe in urma. Mai bines au mai rau, fiecare si-a adus contributia lor la dezvoltarea cetatenilor satului, la viata sociala si culturala. Ei au trait alaturi de sateni, au contribuit la ridicarea nivelului de civilizatie al satului. As mentiona cadre didactice care cu toate greutatile navetei au ramas atasati scolii: professor Tipulita Maria, functionand 34 de ani; professor Chiritoiu Adreiana cu repartitie guvernamentala functionand 34 de ani; invatator Basaraba Gherghina functionand peste 30 de ani; profesor Zaharia Elena Rodica functionand 23 de ani.

Odata cu revolutia din 1989 stiintele educatiei trec prin schimbari fundamentale determinate de progresele realizate in diverse domenii de activitate, de crizele care incearca societatea contemporana si de schimbarea continua a obiectivelor pe care scoala este obligata sa le realizeze.

Tinand seama de acste cerinte, cadrele didactice din Scola Ghermanesti se straduiesc continu sa tina pasul cu acestea, sa inteleaga si sa aplice reforma, luand contact cu aceste cerinte prin studierea revistelor de specialitate, prin cursuri de formare, participari la variate activitati metodice.

O preocupare la fel de importanta a oricarei societati organizate o constituie dotarea scolilor si punerea lor de acord cu ceea ce ofera progresul material si cultural.

La 8 aprilie 1993 directorul scolii, Chiritoiu Cristinel reuseste sa recupereze vechea cladire a scolii pe care o treansforma in gradinita astazi Sectia nr.3 cu prescolari si din 1998 cu ajutorul parintilor si prin sponsorizari incepe o dotare corespunzatoare a scolii.

In anul 2000 cu ajutorul primarului Marinescu Nicolaie in curtea scolii se ridica o statuie, bustul poetului Mihai Eminescu, iar scoala primeste denumirea de Scoala cu cls. I-VIII "Mihai Eminescu".

La 1 aprilie 2000 Scoala nr.3 Ciofliceni prin hotararea Inspectoratului Scolar al Judetului Ilfov a trecut in administratia Scolii nr.2 "Mihai Eminescu"-Ghermanesti.

Cum dupa 1990, in satul Ghermanesti si-au stabilit domiciliul multe familii tinere in blocurile existente, populatia scolara si-a marit numarul si aceasta a necesitat si imbogatia mijloacelor de invatamant. Astfel s-au adus in scoala mese de laborator, scaune, banci si mobilier pentru gradinita.

Incepand din noiembrie 2002, directiunea scolii este preluata de profesoara Elena - Rodica Zaharia, care cu ajutorul Consiliului Local a reusit sa modernizeze cele trei localuri care apartin Scolii "Mihai Eminescu". Atat scoala cat si cele doua sectii beneficiaza de incalzire termica cu centrale proprii, grupuri sanitare moderne cu apa curenta, rece si calda la spalatoare, canalizare,usi si ferestre termopan, gresie tip parchet in clasele din Scoala Coordonatoare si parchet laminat la Sectii. Prin grija domnului Primar Apostol Musat, toate cele trei cladiri beneficiaza de mobilier nou, modern, monobloc, iar sectiile cu prescolari de mobilier viu colorat si printr-o sponsorizare de multe jucarii si 2 televizoare.

In ultimii doi ani s-au efectuat lucrari de reparatii si igienizare, iar sectiile au beneficiat si de vopsitorie exterioara.

La scoala coordonatoare s-au construit un birou pentru secretara si contabila si un cabinet pentru director. Relatia scolii cu Comunitatea Locala este una de foarte buna colaborare si parteneriat.

In anul scolar 2005-2006 cadrele didactice ale scolii au participat la mai multe proiecte si au initiat un proiect ecologic denumit "Sanatatea mediului de la intentie la fapta" in parteneriat cu Consiliul Local si alte institutii, pentru a-i educa atat pe elevi cat si pe parinti sa actioneze pentru curatenia si infrumusetarea satului.

Prin programul de investitii initiat de M.Ed.C scoala noastra dispune de un laborator SEI IV si o baza materiala destul de bogata si o biblioteca scolara dotata cu aproape 4000 de volume.

Majoritatea profesorilor scolii au urmat cursuri de predare in programul AEL, s-a achizitionat un Soft educational si o parte din lectii se desfasoara in laboratorul de informatica. Tot prin grija Consiliului Local scoala dispune de internet si are asigurat un service pentru aparatura electonica din secretariat si cabinetul directorului.

In cadrul scolii este organizat un curs gratuit de sah , prin amabilitatea d-lui consilier, care raspunde de imvatamant si cultura, Liviu Dobronauteanu. Cativa dintre elevii scolii sunt campioni judeteni si 2 chiar nationali.

ACTIVITATEA SCOLARA OGLINDITA IN RAPOARTELE INSPECTIILOR SCOLARE

Primul raport dateaza din 27 februarie 1924 unde un revizor scolar recomanda invatatorilor sa-si procure o metodica, spre a " ceti si a vedea cum trebuie sa procedeze la facerea diferitelor lectii". Revizorul face o lectie punandu-l pe invatator sa ia note. Tirul raportului ajungand pana in zilele noastre astfel ca in urma inspectiei RODIS din 2000 calificativul final este "Foarte bine", iar la ultimul RODIS din decembrie 2006-februarie 2007 calificativul este "BINE" cu toate ca dotarea scolii este incomparabil mai buna.

Scoala a avut traditie in ceea ce priveste organizarea unor sezatori folclorice incepand cu anul 1909 si pana in 2000 cand D-na professor Zaharia Elena Rodica a organizat un optional folcloric antrnandu-i pe elevi in acizitionarea de obiecte si costume populare din zona.

Un simbol al scolii este vechiul stejar din curte Sectiei nr 3 cu prescolari plantar in 1929 denumit "Stejarul unirii" si care exista si astazi.

In present Scoala beneficiaza de un colectiv de cadre didactice bine pregatite care formeaza o adevarata echipa avand drept scop educarea celor 377 de elevi si prescolari.

Directoarea Scolii cu cls. I-VIII , nr 2 "Mihai Eminescu"-Ghermanesti

Colectivul scolii in 1975 (foto sus) si in 2007(foto jos)

Clasa cu elevi in 1999 (foto sus) si in 2007 (foto jos).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate